AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Potpuno nova Honda CR-Z doživela je svoju svetsku premijeru na međunarodnom salonu automobila u Detroitu. To je jedinstveni automobil, koji predstavlja kombinaciju prednosti čiste, efikasne, benzisko–električne pogonske grupe sa šestostepenim manuelnim menjačem i elegantnom karoserijom kupea konfiguiracije 2+2*...

Ovaj uzbudljivi novi kupe je osmišljen da promeni važeće stavove o hibridima, svojim dinamočnim izgledom, interaktivnim sadržajima, fokusom na vozača kao i živahnim motorom kome pomaže paralelni hibridni system IMA. Evropska verzija modela CR-Z debitovaće na 80. ženevskom salonu automobila u Martu 2010.

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

• Prvi hibridni automobil sa šestostepenim manuelnim menjačem na svetu • Jedinstveni pogonski sistem sa tri režima vožnje (3-Mode Drive System) kako bi se uskladili lako upravljanje, živahnost motora i podrška IMA sistema sa potrebama vozača • i-VTEC motor zapremine 1,5 litra sa Hondinim paralelnim hibridnim sistemom IMA sa emisijom CO2 od 117 g/km** i potrošnjom goriva od 5,0 litara na 100km ** • Potpuno nova, aerodinamična sportska forma kupea konfiguracije 2+2 • Široka šasija sa kratkim međuosovinskim rastojanjem, koja ima za cilj lako rukovanje • Automobili za evropsko tržište će biti opremljeni fleksibilnom konfiguracijom sedišta 2+2

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Eksterijer modela CR-Z je formiran oko koncepta „klina u pokretu“ („one-motion wedge“), sa niskom haubom i širokim stavom koji automobilu daju samouveren, atletski izgled. Prepoznatljive karakteristike Honda dizajna, kao što su staklo trećih vrata podeljeno u dve površine i aerodinamična, blago zakrivljena linija krova, primenjene su i u dizajnu ovog elegantnog kupea i potom kombinovane sa krivinama izuzetno izvajane forme eksterijera. Po prvi put, paralelni hibridni sistem male potrošnje goriva i niske emisije štetnih gasova kombinovan je sa preciznim šestostepenim manuelnim menjačem. Prvi put nakon Honde Civic IMA iz 2003. koja je bila opremljena petostepenim menjačem, novi CR-Z udružuje konvencionalni manuelni menjač sa benzinsko–električnom pogonskom grupom, što je moguće samo zbog fleksibilnosti Hondinog parelelnog hibridnog sistema IMA.

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Ručni menjač je u kombinaciji sa četvorocilindričnim motorom radne zapremine 1,5 litra, koji je potpuno nov na tržištu EU i koji predstavlja ključnu komponentu jedinstvenog karaktera modela CR-Z. Kako bi se pojačala priroda motora srednjeg kapaciteta, on je pojačan sa dodatnih 78 Nm obrtnog momenta elektromotra snage 14 Ks, postavljenog između benzinskog motora i kutije menjača. Motor radne zapremine 1,5 litra, kombinovan sa snagom i obrtnim momentom paralelnog hibridnog sistema IMA, daje ukupnu snagu od 124 Ks i obrtni momenat od 174 Nm. Elektromotor Honde CR-Z je sa maksimalnim momentom pri samo 1.500 obrtaja, što je neuobičajeno malo za motor sa atmosferskim usisavanjem. Udružen sa šestostepenim ručnim menjačem, motor sa asistencijom IMA omogućava veoma veliku fleksibilnost u okviru pojedinih stepena prenosa, daje izuzetno niske emisije štetnih gasova i sportsku notu zvuku izduvnika.

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Honda CR-Z je opremljena sistemom sa tri režima vožnje (3-Mode Drive System), kako bi se vozaču pružila što veća mogućnost izbora u vožnji i povećala svakodnevna primenjivost automobila. Ova jedinstvena osobina omogućava vozaču da odabere jedan od tri režima vožnje, koje menjanju reakcije papučice gasa, upravljača, tajmiranje praznog hoda, kontrolu klima uređaja i nivo asistencije koji daje sistem IMA. Prilikom razvoja sistema tri režima vožnje, Honda se opredelila da omogući vozaču da bira između maksimalnog uživanja u vožnji, ekonomomičnosti, ili ravnoteže između ove dve mogućnosti. Hondini inženjeri su želeli da daju korisnicima više izbora u načinu vožnje modela CR-Z, u zavisnosti od njihovih potreba i želja u pojedinim trenucima. Evropska verzija modela CR-Z opremljena je jedinstvenim sistemom dnevnih velikih svetala sa osam LED dioda, koje se spuštaju donjom linijom prednjih svetlosnih grupa. Ovo je prvi put da se dnevna svetla ugrađuju u bilo koji serijski model Honde, i u kombinaciji sa svetlima za maglu kojima je opremljen, ona daju zaokruženi izgled u evropskoj specifikaciji modela CR-Z.

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Blago zakrivljena linija krova i oštro odsečeni zadnji deo Honde CR-Z, predstavljaju odlike zajedničke za veći broj modela Honde, kako u prošlosti, tako i danas. Ovaj dizajn omogućava automobilu da seče vazduh sa minimalnim otporom, smanjujući potrošnju goriva i emisije štetnih gasova. Model CR-Z evropske specifikacije ima konfiguraciju 2+2, omogućavajući korisnicima da prevoze odrasle osobe nižeg raste na manjim odstojanjima, ili decu na dužim putovanjima. Zadnja sedišta je moguće oboriti jednim jednostavnim pokretom kako bi se u slučaju potrebe povećao kapacitet prtljažnog prostora. Enterijer serijskog modela razvijen je na osnovu konceptualnog modela CR-Z prikazanog na Tokijskom salonu automobila 2007. Komandna tabla novog kupea ima kompleksnu dvostepenu konstrukciju, tamnijeg gornjeg dela, koji odaje utisak kao da lebdi iznad svetlo sivog donjeg dela, da bi se produžila u središte unutrašnjih obloga vrata.

Sajam automobila u Detroitu - Honda CR-Z, sportski hibrid

Uživanje vozača predstavlja samu srž konstrukcije modela CR-Z i igra ključnu ulogu u stvaranju karaktera automobila. Ova platforma deli neke komponente sa Hondom Insight, ali su osovinsko rastojanje, širina i postavka karakteristične isključivo za novi hibrid. Da bi se smanjila težina i povećala snaga, primenjene su opruge od kovanog aluminijuma, sistema Makferson, za razliku od čeličnih, koje se ugrađuju u Hondu Insight. Međuosovinsko odstojanje modela CR-Z kraće je za 115 mm, a ukupna dužina za 295mm u odnosu na Hondu Insight. Ovo povećava okretnost i smanjuje težinu praznog modela CR-Z za 44 kg u odnosu Hondu Insight - porodični automobil sa petoro vrata i pet sedišta. Vešanje modela CR-Z poseduje novu konfiguraciju opruga i tolerancije karakteristične za kompaktni kupe. * Konfiguracija 2+2 je dostupna samo u EU i Japanu. ** Svi podaci su preliminarni i mogu biti podložni homologaciji. Delta Automoto PR

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Izgled nove generacije modela Mercedes-Benz SLK otkriven je još početkom decembra meseca, ali oficijelna serija fotografija i informacija stigla nam je sada. Razlog je što nemačka kompanija ove godine slavi 125 godina postojanja, a novitet će krajem januara biti zvezda proslave u Stuttgartu...

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

Premijerne fotografije: Novi izgled Opel Corse

U Corsi se uvek nešto dešava: 2010. godine se sve u njenoj unutrašnjosti promenilo – njena šasija, sistem upravljanja i ponuda motora. Od januara 2011. godine, Opelov „pametni“ automobil će dobiti novo ruho. Redizajniran lik koji daje sportski, izražajan izgled, čini je lako prepoznatljivim članom Opelove porodice najnovijeg dizajna.

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Mitsubishi i-MiEV - elektromobil po evropskom ukusu

Prikazan kao koncept auto na Frankfurtskom sajmu automobila 2003. godine, potom lansiran u Japanu 2006, dobitnik mnogih nagrada i dobro prihvaćen kako od medija tako i od potrošača,inovativni A- segment „i“ izabran je za platformu projekta sledeće generacije MMC električnih vozila: i-MiEV čija je verzija za Evropu (vozačko mesto sa leve i vozačko mesto sa desne strane) zvanično prikazana na 2010 Pariskom sajmu automobila.

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

Mitsubishi ASX - Ljubav, život, vožnja

U svetu punom života i čuda, kakav je naš, nove ideje čekaju da budu otkrivene iza svakog ćoška. Jedina stvar koja ispunjava više od ovog traganja za novim iskustvima je kada ih delite sa onima koje volite. Skrojen tako da se u potpunosti uklopi u Vaš život, ASX ima pametan i energičan novi stil, ekološki svestan inženjering i ugodnost koja zadovoljava i najaktivnije životne stilove...

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Citroën C4 2011: nove fotografije i informacije

Nova generacija modela Citroën C4, koji ima dimenzije: dužina 4,3 m, širina 1,8 m, visina 1,5 m, biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu, a prodaja će početi početkom 2011. godine. Pre zvanične premijere, gde će javnost prvi put imati priliku da se upozna sa novim Francuzom, Citroën nam je predstavio oficijelne informacije i fotografije...

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Audi A8 L W12 quattro - Da, gospodine ministre

Najdužu luksuznu limuzinu u ponudi će imati Audi. Produžena karoserija ima međuosovinsko rastojanje dužine 3.122 mm, a pod haubom će disati atmosferski dvanaestocilindrični agregat W konfiguracije cilindara. Premijera nove verzije luksuzne limuzine iz Ingolstadta dogodiće se sledeće nedelje, na sajmu automobila u Pekingu, gde će biti prikazan Audi A8 L W12, ali do kraja godine će biti dostupna produžena verzija sa 6-cilindričnim i 8-cilindričnim motorima.
Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Novi Opel Movano: nijedan posao nije prevelik!

Druga generacija Opel Movana donosi dašak svežeg vazduha na evropsko tržište lakih dostavnih vozila, sa inovativnim tehnologijama i odličnom funkcionalnošću i ekonomičnošću. Debi ovog raznovrsnog kombija, koji je premijerno prikazan na sajmu „BEOTRUCK“ u Beogradu, takođe predstavlja novu strategiju Opelovih modela za jačanje i širenje linije dostavnih vozila:
BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

BMW X5 2010 - Turbo motori, 8-stepeni menjač i svež izgled

Modernizaciju iza sebe ima i veliki macho SUV, BMW X5. Iako je dizajn automobila pretrpeo decentne promene, kada "zavirimo" pod haubu, videćemo da tamo nije ostao kamen na kamenu. BMW X5 je, posle modela X6, novi automobil minhenske marke, koji pod haubom ima samo turbo motore...
Nova Opel Meriva: Šampion fleksibilnosti

Nova Opel Meriva: Šampion fleksibilnosti

Inovativna, raznovrsna i elegantna: Druga generacija Opel Merive, koja će doživeti svoju premijeru na Salonu automobila u Ženevi 4. marta, postaviće nove standarde u multifunkcionalnosti vozila sa mnoštvom inovativnih elemenata napravljenih radi optimizacije fleksibilne upotrebe prostora, koji su spakovani u karakterističan i savremen dizajn...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje