AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Od svog predstavljanja tržištu 2009. godine, Chevrolet Cruze osvojio je mnoge vozače širom sveta. Karakteristično sportski, sa snažnim linijama karoserije, predstavio je revolucionarnu dizajnersku filozofiju za Chevrolet kao brand...

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Dolaskom petorovratne verzije Cruze-a, Chevrolet će na evropskom inače vrlo konkurentom kompaktnom tržišnom segmentu biti prisutan u punom svetlu. Novi Cruze s pet vrata pruža kupcima stil i svestranost petorovratnog automobila i istovremeno sve kvalitete koje su povezivane s višestruko nagrađivanim Cruze sedanom.

„Verujemo da nam petorovratna verzija Cruze-a pruža pravu mogućnost da proširimo prisutnost Chevrolet-a i na kompaktni segment“, rekao je Wayne Brannon, predsednik i izvršni direktor kompanije Chevrolet Europe. „Ako pogledate šta smo postigli s limuzinskom verzijom,  globalno najbolje prodavanim Chevrolet modelom u 2010. godini, imamo puno razloga da verujemo da će i petorovratni model znatno doprineti trenutnom rastu Chevrolet-a u Evropi.“

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Kada su bili na početku zadatka stvaranja petorovratnog modela temeljenog na Cruze limuzini, Chevrolet inženjerski i dizajnerski timovi morali su da uzmu u obzir da je ciljana publika na tržištu kompaktnih petorovratnih vozila veoma heterogena. Rezultat je automobil koji potpuno samopouzdano može stati rame uz rame evropskoj mainstream-konkurenciji.

Petorovratni Cruze kojeg krasi dinamičan i izražajan Chevrolet dizajn kombinuje futuristički stilizovanu putničku kabinu s puno prostora i bogatu ponudu efikasnih benzinskih i dizel motora. I u području sigurnosti Cruze u petorovratnoj verziji nudi puno vrednosti – vrlo bogat paket sigurnosnih karakteristika standardno dolazi sa svim modelima.
„Chevrolet vozila su stvarni automobili za stvarne ljude. Naš je cilj uvijek bio da ponudimo proizvode koji se sviđaju ljudima iz svih aspekata života, bez obzira na njihov društveni status. Cruze u petorovratnoj verziji praktično je ostvarenje ove filozofije i nudi puno toga za svoju cenu. On nastoji da prenese jasan stav svojim dizajnom i stilom, bez kompromisa kada se radi o sigurnosti, praktičnosti i ekonomičnosti“, dodao je Brannon.

Petorovratni Cruze dolazi s poboljšanjima unutrašnjosti iz modelske godine 2011., a kupci mogu da biraju između tri različita paketa opreme: LS, LT i LTZ.

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Sporska silueta, puno prostora i tehničkih karakteristika

Spoljašnjost petorovratnog Cruze-a evocira pokret i kinetičku energiju. Glavni elementi dizajna na kojima počiva ovakav utisak su dinamična linija krova, lagano podignuta i udubljena linija ramena kao i prednja svetla sa svojim ušiljenim kućištima nalik na vrhove strela. Proporcije petorovratnog modela – njegovi kratki prednji i zadnji prepust i bočne stranice koje su nagnute prema spolja kada se gledaju iz profila – osnažuju robustan i čvrst stav ovog automobila.

„Upravo njegov dinamičan i sportski profil s robusnim stavom razlikuje petorovratni Cruze od mnogih njegovih statičnijih savremenika. Imali smo sreću da smo kao temelj za rad imali izvrsne dimenzije limuzinske verzije Cruze-a“, rekao je Martin Love, šef dizajnerskog tima Chevrolet Cruze-a.

Kao Cruze limuzina, i petorovratni model ima prednji kraj koji izgleda dojmljivo zahvaljujući vodoravno podeljenoj masci hladnjaka i dvostrukim halogenim sijalicama prednjih svetala. Kako se pomeramo prema zadnjem delu, krovni spojler i lagani nabor na nosaču koji se proteže do baze stražnjeg vetrobranskog stakla dodatno pojačavaju vizuelni utisak brzine. Skup zadnjih svetala upućuje da je posebna pažnja posvećena detaljima te pridonosi ukupnom luksuznom izgledu petorovratnog Cruze-a.

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Unutrašnjost Cruze-a karakteriše fluidan kabinski raspored, puno raspoloživog prostora i izvrsna svestranost. Inspirisan enterijerom legendarnog Chevrolet sportskog automobila Corvette, Cruze ima dvostruki kokpit podeljen integrisanim središnjim elementom koji se spaja sa središnjom konzolom. U skladu sa središnjim delom konzole s instrumentima, načinjenom od tekstila ili teksturisanog proteinskog vinila, i sa skupom brojčanika s LED pozadinskim osvetljenjem, ovi elementi čine da unutrašnjost izgleda zaista opuštajuće i udobno.

Kapacitet prtljažnika je 413 litara s podignutim naslonom sedišta, dok putnici na zadnjoj klupi mogu da uživaju u čak 974 mm prostora za glavu. Preklapanjem naslona sedišta u razmeri 60/40 kapacitet prtljažnika povećava se na 883 litre. Za spremanje različitih sitnica koje koristimo svakodnevno, npr. knjiga, CD-ova ili malih prenosnih računara, mogu da posluže razni pretinci, poput dvodelnog pretinca za rukavice, pretinaca na središnjoj konzoli, kao i džepova na vratima i naslonima sedišta.

Navigacioni sistem dolazi kao opcija uz sve nivoe opreme. Ostale tehnološke i karakteristike za povećanje udobnosti uključuju:

•    informaciono središte za vozača sa svim funkcijama koje su sada standard u svim paketima opreme
•    AM/FM/CD sistem, reprodukcija MP3 zapisa i digitalnog radiosignala; do šest zvučnika
•    dvobojni ili četvorobojni ekran multimedijalnog sistema (zavisno od paketa opreme)
•    USB priključak smešten na središnjoj konzoli kod paketa LT i LTZ, za spajanje MP3 player-a ili iPod-a
•    ručna klimatizacija s filterom za čestice kod paketa LS Plus; automatska klimatizacija kod srednjih i boljih paketa; automatska recirkulacija vazduha i senzor vlažnosti vazduha kod paketa LTZ

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Izbor efikasnih motora, izvrsno držanje podloge i upravljanje

Ispod poklopca moguća su tri izbora: ponuđena su dva benzinska i jedan dizel motor. Od početka 2012. biće dostupan još jedan, novi 1.7-litarski dizel motor. Svi motori su četvorocilindrični s upravljanjem pomakom bregastih osovina, 16 ventila i ubrizgavanjem goriva u više tačaka ili, u slučaju dizel motora, common-rail tehnologijom.

Oba benzinska motora, 1.6 i 1.8-litarski, funkcionišu uz stalno promjenjiv rad bregaste osovine. Promene za modelsku godinu 2012. uključuju nove usisne grane kod oba motora. Inženjeri zaduženi za razvoj motora zatim su povećali razmeru kompresije kod 1.6-litarske jedinice, te su prilagodili kontrolnu kalibraciju kod 1.8-litarskog motora.

Pri 6.200 obrtaja u minuti 1.6-litarski benzinski motor ima 124 KS kada je opremljen ručnim menjačem, dok 1.8-litarski motor nudi 141 KS pri 6.200 obrtaja. Njegov max obrtni moment iznosi 176 Nm pri 3.800 obrtaja. Oba motora troše 6,6 litara benzina na 100 km; 1.6-litarski emituje 153 g/km, a 1.8-litarski 155 g/km ugljen dioksida.

Jedan od najsnažnijih motora u kompaktnom segmentu, 2.0-litarski turbo dizel motor koji je dostupan sa svim novim petorovratnim modelima Cruze-a kao i limuzinama iz modelske godine 2011. ima veći max pritisak paljenja u komori za izgaranje i pogonski lanac umesto remena.

Među ključnim karakteristikama ovog motora su izvrstan odziv gasa, impresivan okretni moment od 360 Nm pri 1.750 obrtaja u minuti i usklađenost sa standardima Euro 5 (147 g/km CO2). Daje 163 KS pri 3.800 obrtaja – kada je uparen s ručnim menjačem postiže najveću brzinu od 205 km/h te mu treba 8,5 sekundi da ubrza do 100 km/h. Svi motori mogu se kombinovati s ručnim ili šestostepenim automatskim menjačem.

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Glavni razlog izvrsnog držanja podloge i karakteristika upravljanja Cruze-a u petorovratnoj verziji je njegovo široko oslanjanje, konstrukcija karoserije i napredan sistem prenosa. Petorovratni Cruze ima jedinstvenu integralnu strukturu karoserije i rama načinjenu od čelika visoke čvrstine koja je među najrobusnijima u segmentu.

Ovakva integralna struktura karoserije predstavlja izvanrednu podlogu za postizanje podatnog i responsivnog, a istovremeno opuštenog upravljanja kakvo se može iskusiti prilikom vožnje petorovratne verzije Cruze-a. Osim toga, olakšava primenu raznih metoda prigušivanja buke i vibracija.

Prednje oslanjanje je tipa McPherson i ima posebno oblikovane prednje opruge s kompenzacijom u slučaju bočnog opterećenja. Hidraulični ležajevi efikasno apsorbuju sve udare koji dolaze s puta, pružajući visok nivo izolacije prilikom vožnje. Dizajn složene polukrute torzijske osovine zadnjeg oslanjanja pridonosi spuštanju središta gravitacije, a takođe omogućava smanjenje mase i stalnu kontrolu otklona točkova od vertikalne ose.

Petorovratni Cruze opremljen je hidrauličkim ili električnim servo upravljačem što daje vozaču osećaj stabilnosti i upravljivosti.

Petorovratni Cruze donosi jedinstven stil u kompaktni segment

Sigurnost putnika je najveći prioritet

Kada se radi o korišćenim materijalima i kvalitetu izrade, petorovratna verzija Cruze-a predstavlja veliki napredak u odnosu na Chevrolet-ov prethodni kompaktni hatchback. Struktura Cruze-a petoroseda skoro je identična kao limuzinske verzije, koja je od NCAP-a dobila sigurnosnu ocenu od maksimalnih pet zvezdica.

U novi petorovratni model integrisan je čitav niz elektroničkih sistema kako bi se sprečilo da dođe do nezgode. U hitnom slučaju intervenisaće elektronska kontrola stabilnosti (ESC), kontrola proklizavanja (TCS) i sistem sprečavanja blokade kočnica (ABS) s elektronskom raspodelom sile kočenja (EBD) kako bi pomogli vozaču da održi smer vožnje, kao i prilikom zahtevnih manevara kočenja ili ubrzanja.

U srcu sigurnosne arhitekture petorovratne verzije Cruze-a nalazi se njegova integralna struktura karoserije i rama koja se sastoji od jedne jedine varene celine načinjene od prečki pune dužine, učvršćivača i pregrada. Prečke na vratima načinjene od čelika ultravisoke čvrstine osiguravaju izvrsnu zaštitu od bočnih udaraca.

Senzorski i dijagnostički modul automobila upravlja sa šest vazdušnih jastuka kao i sigurnosnim pojasevima sa 3 tačke zatezanja. Radi se o uređaju povezanim sa senzorima smeštenima na prednjem braniku i B-nosaču. Dečija sigurnosna sedišta mogu da se učvrste u skladu s ISOFIX standardima.

Kako bi se smanjila opasnost od ozleda vozača u slučaju nezgode, sklopiva struktura pedala kontrolisano se deformiše prilikom srednje jakih i ozbiljnijih udaraca. U međuvremenu, dizajn poklopca motora, koji ostavlja više prostora između elemenata čime se smanjuje mogućnost direktnog udarca bloka motora u telo pešaka, kao i sistem branika, poboljšan je, kako bi se smanjila opasnost od ozleđivanja pešaka.

Predstavljanje novog Cruze-a u petorovratnoj verziji na evropskim tržištima započelo je  u leto 2011.

Chevrolet

Citroën C4 Aircross: Novi kompaktni SUV

Citroën C4 Aircross: Novi kompaktni SUV

Više od 100,000 novih vozila Citroën C4 je sišlo sa proizvodne trake otkako je model predstavljen pre godinu dana. Nadovezujući se na ovaj poslovni uspeh, brend proširuje gamu C4 vozila originalnim modelom: Citroën C4 Aircross. Novim vozilom su prikazane kovencionalne odlike kompaktnog SUV dizajna...

Audi Q3: Video predstavljanje

Audi Q3: Video predstavljanje

Audi ove godine nastavlja da širi ponudu svojih SUV modela, u smeru ka manjim, i posle Q7 i Q5, na scenu stupa model Audi Q3, koji je nedavno premijerno predstavljen i u Beogradu. Zanimljivo je da je premium brat modela VW Tiguan, dobio samo motore zapremine 2 litra...

Novi BMW 1 (F20): nove zvanične fotografije i informacije

Novi BMW 1 (F20): nove zvanične fotografije i informacije

Nova BMW "jedinica" označila je kraj za atmosferske motore BMW, ali i novi početak za osmostepene automatske menjače u nižoj srednjoj klasi. Dvoprostorna karoserija nove BMW serije 1, dobila je novi dizajn, sa neobično dugim "nosom", i zadnjim delom koji podseća na onaj koji smo videli kod prethodnika...

Nova Opel Zafira Tourer: Prvoklasni transformer

Nova Opel Zafira Tourer: Prvoklasni transformer

Opel Zafira Tourer imaće svetsku premijeru na 64. međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu od 15. do 25. septembra 2011. Kroz savršen spoj funkcionalnosti i udobnosti Zafira Tourer unosi vrhunske kvalitativne vrednosti i inovativne tehnologije Insignije kao i Opelovu konstruktorsku filozofiju – “spoj vajarskog umeća i nemačke preciznosti”...

Citroën DS5 - Odlučio je da nas iznenadi

Citroën DS5 - Odlučio je da nas iznenadi

Nakon svetske premijere, koja je održana u ponedeljak u Šangaju, iz Citroena stižu nove informacije o najnovijem vizuelnom i tehnološkom čudu – Citroenu DS5. Sa istorijom koja je posvećena stvaranju inovacija u poslednjih 90 godina, Citroen brend je proširio svoju ponudu proizvoda i razvio novu liniju - DS...

Volvo C30 Electric

Volvo C30 Electric

Volvo C30 Electric deo je ambiciozne strategije „elektrifikacije“ koju sprovodi švedski proizvođač automobila. Bogato je opremljen, udoban, dinamičan i siguran kao i standardni automobil, a nudi autonomiju vožnje s jednim punjenjem do 150 km uz gotovo nultu emisiju štetnog ugljen dioksida...

Nova Captiva donosi veću brzinu, snagu i bolju namenu

Nova Captiva donosi veću brzinu, snagu i bolju namenu

Louis Chevrolet bio bi ponosan sa najnovijim primerkom višenamenskog vozila, novom Captivom. Čistokrvno Chevrolet kompaktno višenamensko vozilo je prošlo kroz veliki preobražaj za 2011. godinu, koji uključuje sveži spoljašnji dizajn koji mu daje još samouvereniji i dinamičniji izgled; kompletno novi niz najnovijih snažnih i ekonomičnih motora...

Predstavljamo: Opel Antara 2011

Predstavljamo: Opel Antara 2011

Sa izraženim spoljašnjim dizajnom, novim motorima, ponovno "naštimovanom" šasijom i modernizovanim enterijerom Opel Antara kombinuje karakter sportskog terenca sa visokim nivoom praktičnosti i urbanim šik stilom u modelu za 2011. godinu...

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Mercedes-Benz SLK: Treća generacija predstavljena zvanično

Izgled nove generacije modela Mercedes-Benz SLK otkriven je još početkom decembra meseca, ali oficijelna serija fotografija i informacija stigla nam je sada. Razlog je što nemačka kompanija ove godine slavi 125 godina postojanja, a novitet će krajem januara biti zvezda proslave u Stuttgartu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje