AutoMAGAZIN - Predstavljamo

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Povratak najintenzivnijem automobilskom iskustvu: vozite se dok vam sunce blago greje kožu; osećate kako vazduh postaje gušći u vašoj otvorenoj ruci kako se brzina pojačava; naginjete glavu unazad i otkrivate da nema ograničenja za vaš pogled, samo uronite u plavo nebo. Ovo su tipični momenti koje donosi Cascada...

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Lansiranje modela Cascada, Opelovog novog kabrioleta za sva godišnja doba, planirano je za početak 2013. godine. Cascada je elegantan četvorosed sa izduženom siluetom i visokokvalitetnim mekim krovom. Ustremivši se na vrh Opelove ponude, Cascada je kabriolet srednje veličine ne samo po svojim dimenzijama (dužina: 4.697 mm; širina: 1.840 mm bez bočnih retrovizora) već i po svojoj privlačnosti i prvoklasnim tehnologijama i opcijama koje nudi.

Nakon nekoliko generacija kompaktnih kabrioleta, Kadetta i Astre, Opel se vraća starijoj tradiciji prestižnih i retkih kabrioleta srednje veličine sa četiri sedišta i mekim krovom iz ’50-ih i ’60-ih, kao što su modeli Kapitän i Rekord, ali na novi, osvežavajući način i uz najbolje što moderna tehnologija može da ponudi. Cascada pruža snažno iskustvo u vožnji zahvaljujući svojoj veoma čvrstoj karoseriji, prednjem HiPerStrut vešanju i FlexRide adaptivnom sistemu kočenja. Vozač i putnici u ovom automobilu mogu da uživaju na otvorenom vazduhu zahvaljujući prvoklasnom mekom krovu koji se može otvoriti na dugme za 17 sekundi dok vozite pri brzinama do 50 km/h. Električni zatezači sigurnosnih pojaseva, ekskluzivna Napa koža i ergonomska sedišta sa ventilacijom kao i nevidljivi, aktivni bezbednosni sistemi život čine spokojnim i bezbednim.

Thomas Sedran, potpredsednik Upravnog odbora za razvoj u Adam Opelu: “U segmentu kabrioleta srednje veličine nalaze se samo veoma skupi automobili premijum proizvođača. Sa modelom Cascada, Opel nudi sve tipične opcije i premijum kvalitete kabrioleta srednje veličine, ali po pristupačnoj ceni. Cascada zaokružuje Opelovu proizvodnu ofanzivu: u 2012. i 2013. godini, pojačavamo naš portfolio i ulazimo u sasvim nove segmente, sa električnim modelom Ampera, malim SUV Mokka modelom, modernim, urbanim ADAM-om i sada sa ovim kabrioletom srednje veličine“.

Stav: Elegancija mekog krova omogućava potpuno uživanje u svežem vazduhu

Sa svojim svežim stavom i tekućim kontinuitetom izvajanih oblika koji su tipični za Opel, dizajn modela Cascada odražava klasičnu i bezvremenu eleganciju „Grandes Routieres“ automobila za veće distance iz nekog prošlog i glamuroznog doba. Sa spuštenim krovom za vožnju na svežem vazduhu, Cascada ima savršeno čist profil: iza graciozno postavljenog A-stuba, nema pokrivke za krov ili vidljive zaštite koja kvari siluetu. Ispod ovoga, kako bi uneli malo dramatičnosti u izgled, nalazi se suptilna Opelova oštrica na donjem delu karoserije u kojoj se ogleda oštra brazda koja se uzdiže do zadnjeg dela, i obmotava se oko zadnjih farova. Blago zaobljena bočna linija je naglašena horizontalnom hromiranom trakom koja se elegantno obavija oko kabine, glatko i elegantno označavajući granicu između krova i karoserije automobila.

“Većina kabrioleta izgleda dobro sa spuštenim krovom, ali mnogi od njih deluju nespretno kada je krov podignut. Zahvaljujući njegovom visokokvalitetnom, aerodinamičnom mekom krovu sa savršenim profilom bez šavova, Opel Cascada donosi privlačnu liniju i sa podignutim krovom“, kaže Malcolm Ward, direktor dizajna eksterijera.

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Stilski i moćno izvajana hauba natkriva udubljenu prednju rešetku sa smelim hromiranim dodacima. Svetla za maglu se nalaze u dva prevrnuta useka u obliku peraja ajkule, koji su vizuelno usklađeni i naglašeni hromiranim dodacima. Dnevna svetla u farovima i zadnja svetla, prepoznatljivog oblika krila koji je tipičan za Opel, koriste LED tehnologiju. U zadnjem delu, LED moduli za svetlo su raspoređeni kako bi se dobio jak i oštar svetlosni signal – što je tipična opcija u u premijum klasi automobila. Istaknuta hromirana traka koja povezuje setove svetala sa poklopcem prtljažnika je protivteža hromiranom ukrasu na prednjoj strani.

Vrhunski materijali odabrani od snabdevača najprestižnijih prvoklasnih kabrioleta su korišćeni za meki krov Opel Cascade. Ovaj krov ima superiornu akustičnu i termalnu izolaciju zahvaljujući specijalnom sloju poliester vune između spoljašnjeg sloja i unutrašnje postave. Elektrohidraulični mehanizam koji se aktivira preko prekidača koji se nalazi između prednjih sedišta otvara krov za 17 sekundi pri brzinama do 50 km/h – što Cascadu čini uzorom kada je u pitanju rad pokretnog krova. Pored toga, daljinsko upravljanje ključem za podizanje i spuštanje krova je standard na svim Cascada modelima. Na lansiranju će biti ponuđene tri boje mekog krova. Mogu se uskladiti sa 10 različitih nijansi karoserije.

Zadovoljstvo: Izvajana kabina sa izvanrednim komforom i funkcionalnošću

Kabina Cascade nudi upečatljiv, izvajan i u isto vreme sportski dizajn naglašen preciznim, ručno rađenim detaljima. Instrument tabla sa linijama u obliku krila, i pravim šavovima na mekoj površini,  ide do vrata i dinamično okružuje putnike na prednjem sedištu. Potpuno nova, bogato ukrašena, sedišta ponuđena su u kombinacijama nekoliko vrsta tkanina i kože sa elegantnim reljefnim radom. Vrhunska ergonomska sedišta sa AGR sertifikatom su obmotana bogatom, mekom Napa kožom i imaju sisteme za grejanje i ventilaciju: kada je toplo i sunčano, svež vazduh izlazi iz otvora u koži kako bi vozaču i suvozaču bilo udobnije. Veoma je lako i udobno obezbediti ih zbog električnog produživača sigurnosnog pojasa koji približava sigurnosni pojas upotrebom teleskopske drške. Električni sistem lakog ulaza omogućava brz i udoban pristup zadnjem sedištu.

Opel Cascada ima izvrstan kapacitet za skladištenje i slaganje stvari, omogućavajući udobnu svakodnevnu upotrebu automobila u svim godišnjim dobima. Nekoliko korisnih, prostranih mesta za odlaganje stvari postavljeno je oko vozača: na vratima, unutar i ispod instrument table i, zahvaljujući standardnoj električnoj parking kočnici, u centralnoj konzoli - baš tamo gde vam prostor najviše i treba. Minimalna tovarna zapremina sa otvorenim krovom je 280 litara, a ide do 350 litara kada je meki krov zatvoren. Kako bi povećala zapreminu ili kako bi omogućila transport izuzetno dugačkih predmeta, Opel Cascada ima FlexFold sistem koji elektronski rasklapa i sklapa zadnja sedišta na pola - ovu opcija se ne može naći kod kabrioleta sa tvrdim krovom. 

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Izuzetnost: Superiorna čvrstina karoserije ukombinovana sa izvanrednom tehnologijom šasije

Čvrstina karoserije je ključni kriterijum za vozila sa otvorenim krovom; ima snažan uticaj na ponašanje tokom vožnje, preciznost upravljanja, akustiku, bezbednost i udobnost, a takođe prenosi jasan osećaj njihovog istinskog kvaliteta. Opel Cascada Opel Cascada pruža vrhunsku ravnotežu između torzione čvrstine i savitljivosti zahvaljujući primeni nekoliko mera koje uključuju impresivne ukrštene čelične rešetke na podvozju i ojačane preklopne profile. U poređenju sa Opelovom prethodnom Astra TwinTop generacijom kabrioleta, karoserija modela Cascada je 43% kruća kada je u pitanju uvijanje i 10% kada je u pitanju savijanje. Ovaj raspored pruža solidnu osnovu za vešanje i doprinosi značajnom smanjenju buke, vibracija i grubosti.

Nova Opel Cascada srednje veličine prirodno ima impresivniji ekološki otisak od kompaktnog Astra Twin Top modela iz 2006. Međuosovinsko rastojanje je 71 mm duže, prednji hod točkova je 56 mm širi, a zadnji hod točkova 70 mm širi. To doprinosi boljem upravljanju i stabilnosti. Prednja osovina modela Cascada kao standard donosi ono najbolje u Opelovoj tehnologiji šasije sa HiPerStrut rasporedom koji je prvobitno razvijen za Insignia OPC model. HiPerStrut (podupirač visokih performansi) podupirač razdvaja funkcije prigušivanja i upravljanja čime obezbeđuje najbolju vuču i preciznost pri skretanju kao i smanjeno upravljanje obrtnim momentom i poboljšanu stabilnost na putu u svim okolnostima. Opel Cascada ima električni „rack-and-pinion“ sistem upravljanja sa pomoćnim sistemom osetljivim na brzinu. Zarad neposrednijeg osećaja pri upravljanju i preciznosti, električni motor je postavljen na nosač nasuprot osnove stuba volana. FlexRide, Opelov integrisan, potpuno prilagodljiv sistem kontrole šasije je, naravno, dostupan u modelu Cascada. Poboljšava performanse vožnje i upravljanja, kao i bezbednost jer se prilagođava situaciji tokom vožnje, stilu vožnje kao i sklonostima vozača. Opel Cascada može da bude opremljena točkovima od 17 do 20 inča. Kočioni diskovi su veličine do 326 mm napred i 325 mm nazad.

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Performanse: Nova generacija motora sa 1.6-litarskim turbo benzincem sa direktnim  ubrizgavanjem

Sa Opel Cascada kabrioletom će biti dostupna široka ponuda motora. 1.4-litarski turbo benzinac otvara ponudu; ukombinovan je sa manuelnim 6-stepenim sistemom prenosa i dostupan je sa svim verzijama izlazne snage, od 88 kW/120 ks i 103 kW/140 ks, a obe dostižu 220 Nm zahvaljujući overboost funkciji. Kada su dizel motori u pitanju, 2.0-litarski CDTI sa 121 kW/165 ks dolazi sa ručnim, kao i sa automatskim 6-stepenim sistemom prenosa. Ovaj motor dostiže 380 Nm kada je aktivirana overboost funkcija.

Vrhunac ponude motora za model Cascada će biti 1.6-litarski SIDI Turbo ECOTEC benzinski motor. Ova jedinica srednje veličine sa direktnim ubrizgavanjem je deo sasvim nove generacije koja će debitovati početkom 2013. godine, i koja nudi nesmetanu vožnju i isporuku obrtnog momenta, kao i sjajnu ekonomičnost. Ovaj motor nudi 125 kW/170 ks i između 1.650 i 3.200 opm - i 280 Nm zahvaljujući svojoj overboost funkciji. Ovaj motor će biti dostupan sa menuelnim i automatskim 6-stepenim sistemom prenosa. Novi 6-stepeni automatski sistem prenosa sa niskim trenjem u modelu Cascada ima Active Select funkciju koja dozvoljava ručno menjanje brzina zarad pružanja posebnog osećaja  sportske vožnje.

Snažnije verzije benzinskih i dizel motora će za model Cascada biti lansirane nešto kasnije.

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Spokoj: Sofisticirana tehnologija i bezbednosne opcije

Cascada kombinuje iskustvo vožnje na otvorenom sa najboljom Opelovom tehnologijom. Ona podrazumeva AFL+ sistem adaptivnog prednjeg osvetljenja sa do 11 automatskih funkcija, drugu generaciju Opel Eye prednje kamere sa novim, pojačanim funkcijama: unapređen sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition) i upozorenje o napuštanju trake (Lane Departure Warning), novi indikator rastojanja od drugih vozila (Following Distance Indication) i upozorenje na mogući čeoni sudar (Forward Collision Alert);  kameru na retrovizoru i sistem napredne parking podrške (Advanced Park Assist) koji olakšava parkiranje, ultrasonično bočno obaveštavanje o slepoj tački (Side Blind Spot Alert), ergonomska prednja sedišta, volan sa grejanjem i sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill Start Assist).

Nova Opel Cascada: Sportski, glamurozan kabriolet srednje veličine

Ekstremno čvrsta putnička kabina modela Cascada je uglavnom napravljena od čelika velike čvrstine kako bi se obezbedilo da bude što manje deformacija i što više prostora za preživljavanje u uslovima sudara. Vrata imaju dijagonalno postavljena, izuzetno snažna, čelična vratila i ojačanja u bočnoj liniji. A-stubovi koji nose šoferšajbnu napravljeni su od presovanog i kaljenog čelika. U slučaju prevrtanja vozila, pirotehnički aktivirane šipke velike čvrstine opremljene oprugama  automatski se aktiviraju iza zadnjeg sedišta. Ova funkcija se aktivira i u slučaju drugih ozbiljnih udara - kada se aktiviraju vazdušni jastuci - kako bi se vozilo pripremilo za potencijalne sekundarne udare i prevrtanje koje bi zbog toga usledilo. Prednja sedišta imaju aktivne naslone za glavu koji se pomeraju u dva pravca i duple zatezače sigurnosnih pojaseva, a zatezače sigurnosnih pojaseva imaju čak i dva zadnja sedišta.

Opel

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

Sajam automobila u Parizu: Toyota iQ EV

On predstavlja spoj potpuno električnog agregata i pametnog dizajna Toyote iQ, pa stoga nudi prednost kompaktnog gradskog automobila za četiri putnika i jednostavne, bešumne vožnje sa nultim emisijama. iQ EV je konstruisan kao električno vozilo za upotrebu u urbanim sredinama – inženjerski program je završen i iQ EV je spreman za proizvodnju...

Lexus predstavlja novi LS

Lexus predstavlja novi LS

Lexus je u San Francisku, Kalifornija, predstavio novi asortiman LS modela, koji obuhvata LS 460, LS 600h i potpuno novi F SPORT model. Opremljen Lexus Hybrid Drive sistemom, LS 600h je i dalje najsnažniji hibridni V8 automobil na svetu. Nakon nedavno predstavljenih GS i ES modela, nova perjanica Lexusa predstavlja snažan spoj prefinjenosti i inovacija...

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Opelov novi kompaktni OPC – najmoćnija Astra ikada

Opelova gama Astra vozila dobila je novog člana visokih performansi, moćnu Astru OPC od 206 kW / 280 ks, koja dopunjuje OPC liniju u kojoj se već nalaze mala Corsa OPC i srednja Insignia OPC. Sa dvolitarskim turbo motorom sa direktnim ubrizgavanjem, Astra OPC (Opel Performans Centar) razvija maksimalan obrtni momenat od 400 Nm...

Novi Ford Focus ST ističe performanse, upravljivost, uglađenost, stil

Novi Ford Focus ST ističe performanse, upravljivost, uglađenost, stil

Novi Focus ST će isporučiti jedinstven spoj vrhunskih performansi, upravljivosti, prefinjenosti i stila u više od 40 država širom sveta, kao prvi Fordov svetski automobil visokih performansi. Opremljen 2,0-litarskim EcoBoost turbo motorom sa 250 KS, novi Focus ST bi trebalo da postigne ubrzanje od 0 do 100 km/h u 6,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 248 km/h.

Audi RS4 Avant: Supersnažni A4 treći put

Audi RS4 Avant: Supersnažni A4 treći put

Najveći "magnet" na štandu Audi, na sajmu automobila u Ženevi, bez diskusije će biti najsnažniji derivat modelske serije A4, koji nosi tradicionalnu oznaku Audi RS4 Avant. Ovo je treća generacija najsnažnije verzije modelske serije A4, posle RS4 B7 (2006 - 2008) i RS4 B5 (2000 - 2001)...

Predstavljamo: Renault Scenic (2012)

Predstavljamo: Renault Scenic (2012)

Osvežen izgled i novi motori - to su glavne odlike modernizacije modela Renault Scenic i Grand Scenic. Kompaktni francuski MPV tim dobio je moderniji dizajn, a došlo je do promena kod ključnih motorizacija, što će sigurno podržati uspeh modela, koji su za dve godine postojanja u aktuelnoj generaciji, dostigli brojku od 400.000 prodatih primeraka...

Novi BMW Serije 3 – sajamsko predstavljanje u Detroitu

Novi BMW Serije 3 – sajamsko predstavljanje u Detroitu

Šesta generacija BMW serije 3, najprodavanijeg premium automobila na svetu, postavlja nove standarde u smislu sportskih karakteristika, elegancije i udobnosti. Premijerno sajamsko predstavljanje ovog automobila je održano na sajmu automobila u Detroitu, dok se premijera na Srpskom tržištu očekuje na proleće...

Predstavljamo: Audi A6 Allroad Quattro treće generacije

Predstavljamo: Audi A6 Allroad Quattro treće generacije

Audi A6 Allroad Quattro nastavlja tradiciju svojih prethodnika, koju su predstavljeni u dve generacije, 1998. i 2006. godine, najpre kao model Allroad Quattro. Ni novi Audi A6 Allroad Quattro nije terenski automobil, već samo karavan Audi A6 na "visokim nogama", sa pogonom na sve točkove. Audi A6 Allroad Quattro u nemačke salone stiže u proleće tekuće godine, a cena verzije 3.0 TDI (150 kW) iznosi 54.600 evra...

Volvo V60 Hybrid: u prodaji za nekoliko nedelja

Volvo V60 Hybrid: u prodaji za nekoliko nedelja

Kompanija Volvo će u predstojećim nedeljama, u Evropi započeti prodaju prvog serijskog hibridnog automobila, opremljenog dizel motorom, čije baterije mogu da se pune i pomoću eksternih izvora. Novi plug-in hibrid je razvijen na bazi karavan modela Volvo V60, a u ponudi će biti iskljčivo u vrhunskom paketu opreme Pure Limited...

Bugatti Chiron Super Sport 300 (2021)
Slika nedelje