AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Nova Opel MOKKA X je možda malih dimenzija (duga samo 4,28 metara), ali je ovaj SUV iz B segmenta definitivno velik kada je popularnost u pitanju. Prethodnik najnovijeg hita proizvođača iz Riselshajma, prva generacija Mokke, već je zabeležila više od 600.000 porudžbina od lansiranja na tržište, 2012. godine...

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Stilski izražajna pojava, živahni motori uz avanturistički duh, ponuda u domenu digitalne povezanosti bez premca i niz vrhunskih tehnologija, učinili su da Mokka postane jedno od najpopularnijih vozila u svom segmentu u Evropi. Opel je očigledno odlučio da održi svoje jake pozicije koje je utvrdila Mokka, razvojem nove Opel MOKKE X, u isto vreme učinivši značajna unapređenja koja su ovaj bestseler učinila još poželjnijim.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Dizajn: Smeo, avanturistički, rafiniran


Novi dizajn spoljašnjosti Opel MOKKE X demonstrira neustrašiv stav. Novi izgled prednjeg dela je u skladu sa novim Opelovim dizajnerskim jezikom, uključujući horizontalnu masku hladnjaka u obliku krila i dominantan, oštar potpis u vidu dvostrukog krila LED dnevnih svetala. „Anfas“ je takođe dobio preciznije i elegantnije oblikovane površine. Vizuelno, ovo rešenje pruža širu, snažniju i mišićaviju pojavu. Ono se nastavlja i pozadi, sa još jednim potpisom u vidu dvostrukog krila sa opcionim LED zadnjim svetlima. Bokovi su zadržali skulpturalne i elegantne forme i sportsku notu sa mišićavim i atletskim donjim linijama karoserije i naglašenim, tipičnim Opelovim „sečivom“ koje se pruža nagore prema zadnjem delu. Nove, jarke boje poput „Amber Orange“ narandžaste ili „Absolute Red“ crvene, uz opcioni OPC Line Sport Pack paket sa oblikovanim prednjim i zadnjim rubovima odbojnika i bočnim pragovima, dodatno naglašava sportsku i ekskluzivnu pojavu.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Kada je reč o unutrašnjosti, ambijent Opel MOKKE X je u potpunosti redefinisan. Nova instrument tabla je organizovana oko više horizontalno orijentisanih elemenata. Izgleda u isto vreme jednostavnije i čistije, ali i oštrije i preciznije u završnoj obradi. Centralni greben je iznova razvijen, sa ekranima osetljivim na dodir od 7 i 8 inča, nove generacije info-zabavnih sistema. Enterijer impresionira rafiniranom elegancijom i čistijim dizajnom bez suvišnih dugmića – mnoge funkcije su sada dostupne preko kapacitivnih ekrana osetljivih na dodir. Pored toga, centralni informacioni displej dolazi sa unapređenom čitljivošću zahvaljujući novim 3,5-inčnim jednobojnim i 4,2-inčnim kolor ekranima sa belom LCD iluminacijom.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

4x4: Adaptivni pogon na sve točkove sa novim šestostepenim automatikom


Ovaj SUV B segmenta opciono dolazi sa inteligentnim, adaptivnim pogonskim sistemom na sve točkove, koji je doprineo tome da njegov prethodnik osvoji dve titule za „Automobil godine sa pogonom na sve točkove“ (All-wheel Drive car of the Year Awards) u Nemačkoj. Reč je o rešenju sa elektronskim sistemom kvačila sa više lamela, koje tečno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine od 100:0 do 50:50 odnosa, dok u svakodnevnoj upotrebi funkcioniše kao kod ekonomičnog automobila sa pogonom na prednje točkove. Integralni pogon se aktivira kada je Opel MOKKA X u stanju mirovanja, da bi se izbeglo proklizavanje točkova pri startovanju. Takođe, angažuje se nenametljivo u deliću sekunde čim vozač pritisne pedalu kvačila (sistem „aktiviranja na zahtev“). Čim se automobil pokrene, sva snaga se prenosi na prednje točkove a pogon na sve točkove se angažuje kada situacija na putu to zahteva u cilju poboljšanja prijanjanja, posebno pri vožnji na klizavim i vlažnim podlogama. Na vlažnim i kišnim putevima, povremena redistribucija pogonske sile je takođe dostupna. U zavisnosti od statusa vozila i uslova na putu, obrtni moment može da se prenese na zadnju osovinu, čak i u vrlo kratkim intervalima, kao na primer prilikom naletanja na udarnu rupu ili zaleđenu baru, kada dodatni obrtni moment na zadnjim točkovima obezbeđuje maksimalnu trakciju i stabilnost, što doprinosi osećaju bezbednosti a samim tim i uživanju u vožnji.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Pogon na sve točkove je dostupan u kombinaciji sa poznatim 1,4-litarskim benzinskim motorom sa 103 kW/140 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 8,3-8,2¹ l/100 km, otvoren put 5,6-5,5¹ l/100 km, kombinovano 6,5-6,4¹ l/100 km; 152-149¹ g/km CO2) i priznatim 1.6 CDTI „bešumnim dizelom“ sa 100 kW/136 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 5,3-5,0¹ l/100 km, otvoren put 4,4-4,2¹ l/100 km, kombinovano 4,7-4,5¹ l/100 km; 124-119¹ g/km CO2). U oba slučaja, pogon je uparen sa šestostepenom manuelnom transmisijom.


S druge strane, Opel misli i na one kupce koji očekuju pogon na sve točkove u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem, sjedinjujući inteligentni pogonski sistem sa novom generacijom, perjanicom, 1.4-litarskim ECOTEC® Direct Injection Turbo motorom sa 112 kW/152 ks (NEDC ciklus potrošnje goriva: grad 7,9-7,8¹ l/100 km, otvoren put 5,7-5,6¹ l/100 km, kombinovano 6,5-6,4¹ l/100 km; 150-148¹ g/km CO2), koji je debitovao u novoj Opel Astri.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Bezbednost: AFL LED prednji farovi i remek-delo tehnologije – Opel Eye prednja kamera


Tokom razvoja Opel MOKKE X, Opelovi inženjeri su još jednom ispratili strategiju kompanije koja podrazumeva pružanje inovativne tehnologije dostupnom širokoj grupi kupaca, i to uvođenjem sistema adaptivnih prednjih farova (AFL) u potpunoj LED tehnologiji. Novi AFL LED sistem automatski prilagođava funkciju prednjih svetala u odnosu na situaciju, tako da je u svakom momentu osigurano najbolje moguće osvetljenje bez da se zaslepljuju ostali učesnici u saobraćaju. Sistem poseduje devet različitih funkcija poput „gradskog svetla“, „vangradskog svetla“ ili „turističkog“ režima. Ovaj kompletni LED sistem zamenjuje prethodni BiXenon AFL+. S jedne strane, LED tehnologija obezbeđuje kvalitet svetla koji osigurava „pravu“ obojenost predmeta, što doprinosi vizuelnom komforu, a s druge strane nema mehaničkog pomeranja unutar kućišta farova tako da je ovaj sistem brži i precizniji u reakciji, a ujedno i pouzdaniji tokom vremena. Pored toga, novi farovi troše manje energije i samim tim su ekonomičniji.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Dodatno, remek-delo tehnologije, Opel Eye prednja kamera sa poboljšanom rezolucijom i većom moći procesuiranja slike, ima pozitivan uticaj na sve funkcije koje podržava, uključujući asistenciju dugih svetala (High Beam Assist) AFL LED sistema. Zahvaljujući unapređenoj kameri i opcionoj navigacionoj podršci koja prikazuje aktuelne saobraćajne znake na instrument tabli, poboljšana asistencija prepoznavanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assistant) Opel MOKKE X ima dodatno unapređenu stopu detekcije. Indikacija održavanja rastojanja (Following Distance Indication (FDI)) koristi prednju kameru koja detektuje kretanje vozila ispred, a upozorenje od čeonog sudara (Forward Collision Alert) je sada unapređeno sa reflektivnim LED Alert displejem. Kada se distanca između  MOKKE X i automobila ispred prebrzo smanjuje, crveno LED upozorenje se reflektuje u vetrobranu. Pored toga, zvučni signal upozorava vozača da je kočenje neophodno. Sistem upozorenja od neželjenog izlaska iz vozne trake (Lane Departure Warning) se automatski aktivira pri brzinama preko 60 km/h i upozorava vozača u slučaju da vozilo neželjeno izlazi iz vozne trake putem svetlosne ikonice na instrument panelu i zvučnog signala.

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Konektivnost i komfor: Od najnovije IntelliLink generacije do ergonomskih sedišta


Baš kao i nova Opel Astra i Opel MOKKA X će biti dostupna sa Opel OnStar servisom od samog lansiranja (u zavisnosti od tržišta). Pored toga, dve verzije nove generacije IntelliLink info-zabavnog sistema će proslaviti svoju SUV premijeru. IntelliLink će uvesti svet pametnih mobilnih telefona u MOKKU X putem Apple CarPlay i Android Auto telefonskih projekcija (tamo gde je dostupno).

Opel Mokka X: Potpuno digitalno povezana avanturistkinja za sve terene

Sem što je jedan od najbolje digitalno povezanih automobila u segmentu, nova Opel MOKKA X je takođe jedna od najkomfornijih. Kao kod većine Opelovih modela, AGR (Aktion Gesunder Rücken – Kampanja za zdravija leđa, koju vode nezavisni eksperti u tom domenu) testirana i sertifikovana ergonomska sedišta, jedinstvena u segmentu, učiniće duga putovanja na autoputu čistim zadovoljstvom, baš kao i ekskurzije po zahtevnom terenu. Ovaj svestrani automobil za sve terene takođe dobija još jednu komponentu koja unapređuje komfor: otvaranje i startovanje automobila bez ključa. Vozač ne mora aktivno da pritisne dugme da bi otključao ili zaključao svoje vozilo. Dovoljno je da drži ključ u svom džepu ili tašni i jednostavno pritisne malo dugme na bilo kojoj ručki vrata da bi aktivirao ili deaktivirao pristup kabinskom prostoru ili prtljažniku. Interfejs startovanja/paljenja vozila je takođe bez ključa.


Sa svojim dokazanim terenskim sposobnostima, kompletiranim pogonskim portfoliom, izvanrednom ponudom kada je reč o digitalnoj povezanosti, izuzetnim osobinama koje se tiču komfora, kao i novim, svežim i smelim dizajnom, nova Opel MOKKA X je savršeno pozicionirana da nastavi nesumnjivi uspeh odlazećeg modela, u isto vreme privlačeći još veći broj kupaca za Opel.


PR

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Nova Opel Astra Sports Tourer: Uspešan karavan bogate tradicije

Preko 24 miliona prodatih Opel Kadetta i Opel Astri predstavlja impresivnu brojku i značajno dostignuće. Kada bi bili poređani jedan iza drugog, svi Opelovi modeli iz C segmenta, napravljeni do sada, preši bi magičnih 100.000 kilometara dužine i kreirali virtuelnu kolonu automobila, koji bi dva i po puta obuhvatila ekvator...

Lexus GS 2016 - unapređen izgled i motor 2.0t

Lexus GS 2016 - unapređen izgled i motor 2.0t

Lexus je jedna od nekoliko automobilskih kompanija, koja je iskoristila priliku i nastupila na "automobilskoj nedelji" u kalifornijskom Montereyu. Pored modernizovanog modela Leuxus LX, svetlost dana je ugledao i modernizovani sedan GS...

Predstavljen Novi Fiat Doblo Cargo

Predstavljen Novi Fiat Doblo Cargo

Početkom februara međunarodnoj štampi u Italiji predstavljen je Novi Doblò Cargo, četvrta generaciju modela Fiat Professional, sada još funkcionalniji, uz bolje performanse i veću vrednost...

Svetska premijera: Novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider

Svetska premijera: Novi 2015 Alfa Romeo 4C Spider

Pored legendarne trkačke istorije brenda Alfa Romeo i uzbudljivog iskustva vožnje na otvorenom, najnoviji 2015 Alfa Romeo 4C Spider debituje sa panoramskim pogledom uz karakteristični zvuk izduvnog sistema, kao i suštinski sportski karakter sa nagrađivanog modela 4C Coupe...

Preporod ikone: Predstavljena nova generacija Acura NSX

Preporod ikone: Predstavljena nova generacija Acura NSX

Dvadeset pet godina posle debija originala, superautomobila NSX, Acura otkriva serijsku verziju njegovog dugo očekivanog naslednika – nova generacija Acura NSX, koji je razvijen i proizveden u SAD - u svetskom auto-centru na Međunarodnom sajmu automobila Severne Amerike 2015...

Novi Fiat 500X krosover

Novi Fiat 500X krosover

Nakon premijere na Salonu automobila u Parizu uz originalno predstavljanje, model 500X je danas, 10. Novembra, predstavljen međunarodnoj štampi u Italiji. Novi kompaktni krosover iz porodice 500 koji obeležava evoluciju brenda, kao dodatni izraz tehnološke zrelosti koja mu je u krvi...

Novi Ford Focus 2015 - Predstavljanje

Novi Ford Focus 2015 - Predstavljanje

Novi Ford Focus podiže na viši nivo vozilo sa reputacijom najprodavanijeg u svetu odvažnijim, emotivnijim spoljašnjim dizajnom, finijom izradom, intuitivnijom novom unutrašnjošću, paketom novih tehnologija koje poboljšavaju kvalitet života i velikim poboljšanjima u ekonomičnosti potrošnje goriva...

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Novi Jeep Cherokee spreman za Ženevu - Predstavljanje

Jeep Cherokee je SUV vozilo srednje veličine iz asortimana Jeep brenda. Četvrti u generaciji, Cherokee je evoluirao u potpuno novo vozilo koje se isporučuje kupcima uz novo tumačenje stava ovog legendarnog američkog brenda “Go anywhere, do anything“...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje