AutoMAGAZIN - Predstavljamo

Najnovije vesti iz auto industrije

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

Neverovatno povoljan... Od kada je 2010. godine predstavljen po ceni gradskog automobila, Dacia Duster ne prestaje da potresa segment SUV-ova. Reč je o zaista revolucionarnom modelu!

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

Sa ukupno više od 1,9 miliona prodatih primeraka, Duster od 2019. godine zauzima prvo mesto u prodaji privatnim kupcima na evropskom tržištu SUV-ova.


Obnovljeni model verno prati stope svojih prethodnika. Njegova ciljna grupa su kupci koji traže udoban i privlačan SUV, ali i oni koji žele robustan i okretan terenac sa pogonom na sve točkove.

Veran svom nasljeđu, novi Duster je i dalje revolucionarni porodični SUV, savršen za svakodnevnu vožnju i pustolovine u divljini. Njegov vanvremenski dizajn, posebno u pogledu svetala i prednje maske, čini ga još upečatljivijim, ali i ekološki efikasnijim.


Iznutra je opremljen povišenom središnjom konzolom sa pomičnim naslonom za ruku, a dostupan je i sa dve varijante multimedijalnog sistema sa 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir kao i automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC. Svestraniji nego ikada, novi Duster dolazi u verzijama sa pogonom na prednje ili sve točkove (u kombinaciji sa naprednim sistemom 4x4 Monitor).

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

Novi Duster stiže na domaće u septembru ove godine.

 

„Duster je revolucionarni SUV marke Dacia. Od predstavljanja 2010. godine prodat je u nešto manje od dva miliona primeraka, a s vremenom je postao zaštitni znak marke. Obnoviti takav model nije lak zadatak! Uzmimo za primer Dusterovu siluetu koja oduševljava još od prvog pojavljivanja ovog modela. Odlučili smo da napravimo određene promene kako bi delovala još savremenije i svežije. Novi Duster uverljivo dokazuje svoj DNK i pripadnost marki Dacia: on je esencijalan, robustan, ali i dalje dostupan svima.” - Lionel Jaillet, potpredsednica Dacia Odeljenja za performanse proizvoda


SPOLJAŠNJI DIZAJN


DIZAJN SA SVRHOM


Novi Duster, predstavljen u narandžastoj boji Arizona, diči se savremenijim dizajnom. Međutim, poboljšanja u njegovom dizajnu nisu samo estetska, već i funkcionalna jer mu garantuju veću aerodinamičnost i manju potrošnju.


NOVI PREDNJI KRAJ


Obnovljeni model krasiće novi Dacijin vizuelni identitet kakav smo već mogli da vidimo na novom Sanderu Stepway i Loganu. Nova dnevna svetla u obliku slova Y inspirisala su izgled nove hromirane maske hladnjaka sa 3D uzorkom. Osim toga, savremeni redizajn prednjeg kraja dodatno je naglasio Dusterovu posebnost.

NOVI SVETLOSNI POTPIS


Prednja i zadnja svetla (ECOLED) sa tehnologijom bez isključivanja odražavaju Dacijin svetlosni potpis. Duster je prvi Dacijin model koji će biti opremljen LED pokazivačima smera. Reč je o tehnologiji koju koriste i prednja kratka svetla (uz serijski dostupnu automatsku aktivaciju dugih svetala) i svetla registarskih tablica. Osim niske potrošnje električne energije, LED svetla poboljšavaju vidljivost za vozača i ostale učesnike u saobraćaju, danju i noću.

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

BOLJA AERODINAMIČNOST I VEĆA EFIKASNOST


Timovi dizajnera i inženjera su udružili snage kako bi poboljšali aerodinamične karakteristike sa stilom. Dizajn novog zadnjeg spojlera i novih 16-inčnih i 17-inčnih aluminijumskih naplataka je testiran u vazdušnim tunelima. Pored toga su u novom modelu optimizovane emisije CO2 (novi ležajevi točkova i gume, LED svetla) i koeficijent vazdušnog otpora (SCx). Rezultat? Do 5,8 g niže emisije CO2 u verziji sa pogonom na sva 4 točka.

S obzirom da niže emisije CO2 znače i nižu potrošnju goriva, kupci će dvostruko profitirati od poboljšanja u pogledu aerodinamičnosti.UNUTRAŠNJOST I PRTLJAŽNIK

 

OBNOVLJEN PUTNIČKI PROSTOR


Novi Duster garantuje veću udobnost svim svojim putnicima. Još udobniji putnički prostor se može pohvaliti novim presvlakama, novim naslonima za glavu kao i povišenom središnjom konzolom sa širokim i pomičnim naslonom za ruku. Tu su i dve opcije multimedijalnog sistema sa novim 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir.


VEĆA UDOBNOST


Novi Duster ima potpuno nove presvlake sedišta! Tkanina i oblik naslona za glavu su još ergonomičniji i jednostavniji za održavanje. Osim toga, uski dizajn naslona za glavu povećava vidljivost za putnike napred i pozadi.


Glavna novost u vozilu jeste povišena središnja konzola sa širokim i pomičnim naslonom za ruku (do 70 mm). Na njoj su smešteni 1,1-litarski pretinac koji se može zatvoriti i dve USB utičnice za putnike pozadi (u zavisnosti od verzije).

 

BOGATA SERIJSKA OPREMA


Nezavisno od nivoa opreme, serijska oprema uključuje putni računar, sistem automatske aktivacije dugih svetala i ograničavač brzine sa osvetljenim komandama na upravljaču.

 


Automatski klima-uređaj sa digitalnim ekranom, tempomat sa osvetljenim komandama na upravljaču, grejana prednja sedišta i kartica „Slobodne ruke” su dostupni na određenim verzijama.

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

DVE OPCIJE MULTIMEDIJALNOG SISTEMA


Pored audiosistema Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB i Bluetooth), dostupna su i dva nova, izuzetno praktična multimedijalna sistema: Media Display i Media Nav. Na komandnoj tabli se sada nalazi i novi 8-inčni ekran osetljiv na dodir.


Multimedijalni sistem Media Display uključuje šest zvučnika (dva dubokotonska zvučnika i dva visokotonska zvučnika napred), digitalni radio, Bluetooth®, dve USB utičnice i funkciju replikacije ekrana pametnog telefona povezanog kablom (funkcija je kompatibilna sa sistemima Apple CarPlay® i Android Auto®). Na upravljaču su smeštene posebne komande glasovnih naredbi koje omogućavaju vozaču da uz pomoć glasa upravlja asistentima Siri ili Google Assistant.


Multimedijalni sistem Media Nav ima ugrađen sistem navigacije i kompatibilan je sa sistemima Apple CarPlay® i Android Auto® sa kojima se može povezati bežično.


U kartici „Vozilo” na ekranu multimedijalnog sistema Media Display ili Media Nav vozači mogu da provere efikasnost svoje vožnje, a u verziji sa pogonom na sva 4 točka mogu da pristupe i podacima sistema 4x4 Monitor (visinomer, merač nagiba, kompas itd.).

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

SVESTRANOST


ORIGINALNI SUV


Veran svom nasleđu, Dacia Duster je pravi SUV za porodice i terensku vožnju. Visokim razmakom od tla, novim gumama i posebnim sistemom 4x4 Monitor (za verziju sa pogonom na sve točkove) dokazuje nam da je spreman da skrene izvan utabanih puteva.


STVOREN ZA BEZBRIŽNU VOŽNJU


Novi Duster je vaš svakodnevni saputnik, bilo na putu ili izvan njega. To i dokazuje pravim terenskim karakteristikama koja vožnju čine bezbrižnom:
• 217 mm razmaka od tla u verziji sa prednjim pogonom i 214 mm u verziji sa pogonom na sve točkove
• prelazni ugao od 21°
• prilazni ugao od 30°
• odlazni ugao od 34° C u verziji sa prednjim pogonom i 33° C u verziji sa pogonom na sve točkove.

 

NOVE GUME U SVIM VERZIJAMA


Verzija sa prednjim pogonom je serijski opremljena ekološkim gumama koje pomažu u smanjivanju emisije CO2, a otpor kotrljanja je niži za 10 %.


Gume koje se ugrađuju u verziju sa pogonom na sve točkove ispunjavaju zvanične zahteve guma sa oznakom 3PMSF. Reč je o gumama koje vrhunski prianjaju, što znači da vam više neće biti potrebne zimske gume.


POBOLJŠANI 4X4 MONITOR


Verzija sa pogonom na sve točkove je opremljena sistemom 4x4 Monitor. S obzirom da je kombinovan sa Multimedijalnim sistemom Media Display ili Media Nav, sve važne informacije sistema se prikazuju direktno na središnjem ekranu u vozilu.
• Merač bočnog nagiba: prikazuje vrednost bočnog nagiba leve i desne strane vozila, a posebno je koristan pri vožnji neravnim terenima.
• Ugao nagiba: funkcija koristi podatke sistema za pomoć pri kretanju na uzbrdici i prilagodljivog sistema za nadzor brzine na uzbrdici kako bi upozorila vozača na strme nizbrdice i uzbrdice.
• Kompas: od sada aktivan i kada je vozilo zaustavljeno, pomaže vam da se orijentišete uz pomoć magnetnih polova.
• Visinomer: na jednoj strani ekrana prikazuje se nadmorska visina, dok na drugoj možete pratiti putanju uzbrdica i nizbrdica na vašem putu.

Nakon terenske vožnje planinskim predelima, sistem 4x4 Monitor prikazuje sažetak vašeg putovanja.

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

MOTORI


VEĆI UŽITAK U VOŽNJI UZ VEĆU EFIKASNOST


Ponuda motora je potpuno obnovljena kako bi se osigurao užitak u vožnji i smanjile emisije CO2. Novi Duster je sada dostupan sa 6-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC u kombinaciji sa motorom TCe 150, dok je zapremina rezervoara za plin verzije ECO-G 100 povećan na 49,8 litara, što je povećanje od 50 %.


AUTOMATSKI MENJAČ SA DVOSTRUKIM KVAČILOM EDC


Verzija sa prednjim pogonom se može pohvaliti motorom TCe 150 kombinovanim sa 6-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC. Osim što nudi udobnost i užitak automatskog menjača, ovaj menjač pomaže da se smanje vrednosti potrošnje goriva i emisija CO2 i na taj način ih približiti onima kod verzija sa ručnim menjačem.


Automatski menjač EDC (Efficient Dual Clutch) ima dva kvačila: jedno za neparne brzine (1, 3 i 5) i jedno za parne brzine (2, 4, 6 i za vožnju unazad). Promena stepena prenosa se kontroliše pomoću električnih pokretača. Njima, s druge strane, upravlja nadzorni računar koji savršeno prilagođava prenosni odnos vozačevim zahtevima. Prilikom promene stepena prenosa istovremeno se otpušta aktivirano kvačilo i na taj način se aktivira kvačilo sledeće brzine. Promena stepena prenosa se odvija brzo i uz neprekidnu isporuku obrtnog momenta. Budući da nema gubitka energije i naglih trzaja motora, vozači će uživati u još većoj efikasnosti i udobnosti.


Automatski menjač sa dvostrukim kvačilom EDC podešava broj obrtaja motora kako bi vozilo bilo u najvišem stepenu prenosa s obzirom na brzinu vožnje. Na taj način se ujedno smanjuju potrošnja goriva i emisije CO2.


EFIKASNI MOTORI


Novi Dacia Duster se odlikuje sveobuhvatnom ponudom motora prilagođenih svakodnevnoj upotrebi. Treba napomenuti da svi motori u ponudi ispunjavaju zahteve norme Euro 6D Full.
• Dizel motor: dCi 115 (sa pogonom na prednje ili sve točkove) kombinovan sa 6-stepenim ručnim menjačem

• Benzinski motori:
- TCe 90 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
- TCe 130 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
- TCe 150 (sa pogonom na sve točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
- TCe 150 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim automatskim menjačem EDC

• Dvogorivni motor (benzinsko-plinski motor): ECO-G 100 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem.


ECO-G 100: DVOGORIVNI MOTOR MARKE DACIA


Dacia je jedini proizvođač koji za sve svoje modele pokretane termičkim motorom nudi i dvogorivni (benzinsko-plinski) motor ECO-G. ECO-G 100 je motor dokazane tehnologije. Pored toga se ugrađuje u fabrici, čime garantuje sigurnost i pouzdanost. Period garancije proizvođača, servisni intervali i kapacitet prtljažnika su jednaki onima kod verzija sa benzinskim motorom. Rezervoar tečnog naftnog gasa (TNG) je ugrađen ispod podnice prtljažnika, na mestu rezervnog točka.


Kada se pokreće na plin, novi Duster ECO-G u proseku ispušta 9,5 % manje emisija CO2 od ekvivalentnog benzinskog motora. Osim toga, dvogorivni motor povećava domet na 1235 km zahvaljujući rezervoarima sa korisnom zapreminom od gotovo 100 litara: rezervoaru za benzin zapremine 50 l i rezervoaru za tečni naftni gas zapremine 50 l (ukupne zapremine 62 litre). Korisna zapremina rezervoara TNG-a je povećana za 16,2 l u poredjenju sa prethodnom generacijom Dustera sa plinskim pogonom, što kao rezultat ima povećanje dometa za više od 250 km.


Novi taster za odabir vrste pogona, diskretno pozicioniran iza upravljača, je još ergonomičniji i bolje integrisan kako bi vozači mogli u trenu da mu pristupe. Prebacivanje sa plinskog na benzinski pogon se odvija automatski kada se rezervoar plina isprazni.
Za još veću kontrolu, 3,5-inčni TFT ekran putnog računara obaveštava vozača o nivou napunjenosti oba rezervoara.


Dacijini modeli sa benzinsko-plinskim pogonom su garancija jednostavnosti upotrebe, užitka u vožnji, niskih emisija CO2 i vrhunskog dometa.


Vlasnici vozila sa dvogorivnim motorom u nekim zemljama ostvaruju i pravo na poreske olakšice, kao što su niže cene goriva na benzinskim pumpama, izuzeće od plaćanja takse za zagađenje i pristup zonama ograničenog saobraćaja.

Dacia predstavila unapređeni Duster - originalni SUV

SIGURNOSNI SISTEMI I SISTEMI ZA POMOĆ U VOŽNJI


KORISNE TEHNOLOGIJE ZA OPTIMALNU SIGURNOST


Novi Duster obiluje nizom sistema za pomoć u vožnji od kojih su ograničivač brzine i najnoviji sistem elektronskog nadzora stabilnosti (dostupni serijski) i tempomat sa komandama na upravljaču (opcijai, u zavisnosti od nivoa opreme) samo neki!


SISTEM UPOZORENJA NA VOZILO U MRTVOM UGLU


Aktivan pri brzinama između 30 i 140 km/h, sistem upozorenja na vozilo u mrtvom uglu upozorava vozača na opasnost od sudara sa drugim vozilom u mrtvom uglu. Četiri ultrazvučna senzora (dva zadnja i dva prednja) prepoznaju vozila (uključujući i vozila na dva točka) koja se kreću u vašem mrtvom uglu. Ako senzori u mrtvom uglu otkriju drugo vozilo, uključiće se LED svetlo u odgovarajućem retrovizoru. Ako uključite pokazivače smera dok se u vašem mrtvom uglu nalazi vozilo, LED svetlo u retrovizoru će vas upozoriti blinkanjem.


SISTEM ZA POMOĆ PRI PARKIRANJU


Četiri ultrazvučna senzora u zadnjem braniku vas upozoravaju zvučnim signalima na moguće prepreke i tako olakšavaju manevrisanje. U zavisnosti od verzije, mogu biti kombinovani sa prikazom zadnje kamere sa dinamičnim linijama vodiljama na središnjem ekranu, kao i vizuelnim upozorenjima koja vas upozoravaju na blizinu prepreke.


SISTEM ZA POMOĆ PRI KRETANJU NA UZBRDICI


Sistem održava pritisak na kočnici nekoliko sekundi kako bi sprečio kretanje vozila unazad na uzbrdici, a vama pružio dovoljno vremena za premeštanje stopala sa papučice kočnice na papučicu gasa.


PRILAGODLJIVI SISTEM KONTROLE BRZINE NA UZBRDICI (ZA VERZIJU SA POGONOM NA SVE TOČKOVE)


Posebno koristan pri vožnji terenima ili strmim nizbrdicama, ovaj sistem (kojim se upravlja preko kontrolne table) dozira snagu kočenja kako bi sprečio proklizavanje i prilagodio brzinu od 5 do 30 km/h (u skladu sa zahtevom vozača). Sistem radi u prvom stepenu prenosa i u stepenu prenosa za vožnju unazad. Na vozaču je samo da okreće upravljač, a kočenje i ubrzavanje može da prepusti vozilu.


SISTEM KAMERA ZA PRIKAZ IZ VIŠE UGLOVA


Sistem kamera za prikaz iz više uglova (četiri kamere: jedna prednja, jedna zadnja i po jedna sa svake bočne strane) obaveštavaju vozača o njegovom okruženju. Bočne kamere ugrađene su ispod spoljašnjih retrovizora i prikazuju položaj prednjih točkova. Sistem je posebno koristan pri parkiranju i zahtevnim manevrima na terenu. Automatski se aktivira kada je uključen stepen prenosa za vožnju unazad, a vozači ga mogu uključiti i ručno – pritiskom na taster „MVC”. Na ekranu sistema navigacije istovremeno se prikazuje prikaz samo jedne kamere. Prebacivanjem u stepen za vožnju prema napred automatski se menja ugao kamere. Sistem se deaktivira ručno, pritiskom tastera „MVC”, ili automatski kada je brzina vožnje veća od 20 km/h.


PR

Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

Na Balocco stazi danas počinje da se prikazuje međunarodnim medijima model Alfa Romeo Giulia GTA, kao i „ekstremna“ GTAm konfiguracija i da se organizuje test vožnja. Reč je o povratku jedne od legendi automobilizma i miljokaza u istorijatu brenda: modela Giulia GTA iz 1965...

Novi Peugeot 308 zvanično predstavljen (FOTO)

Novi Peugeot 308 zvanično predstavljen (FOTO)

Na vrhu svog uspeha u segmentu kompaktnih limuzina, sa više od 7.000.000 prodatih vozila tokom generacija, osvojivši dugu listu nagrada, uključujući i nagradu za automobil godine u 2014. godini sa trenutnom generacijom, brend Peugeot je ponosno predstavio potpuno novi Peugeot 308...

Novi Lexus LS - evropska premijera unapređene perjanice

Novi Lexus LS - evropska premijera unapređene perjanice

Lexus danas otkriva svoju evropsku premijeru novog, unapređenog modela LS sedan, koji donosi nove tehnologije, opremu i dizajnerska rešenja koji potvrđuju status perjanice brenda. Novi model se predstavlja pred start prodaje, koja u Evropi počinje krajem 2020. godine...

1234567. . .15
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje