AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

U Evropi važe različiti propisi za upotrebu teretnih zimskih pneumatika

U Evropi važe različiti propisi za upotrebu teretnih zimskih pneumatika

U različitim državama širom Evrope ne važe isti propisi koji se odnose na korišćenje zimskih pneumatika za privredna vozila. Nepoštovanje ovih propisa u teretnom i putničkom saobraćaju može da dovede do plaćanja kazni ili čak zabrane dalje vožnje...

Prema informacijama kompanije Goodyear, propisi koji se odnose na zimske pneumatike za privredna vozila postoje u 28 evropskih država. Pojedine države zahtevaju upotrebu zimskih pneumatika samo u određenim vremenskim uslovima, druge u tačno određenom periodu bez obzira na uslove, a u nekim evropskim zemljama važe samo lokalni propisi.

Kako bi uspeli da ispoštuju sve važeće propise, preporučuje se da prevoznici unapred provere koja pravila važe u državama u kojima obavljaju transport. Osim toga, propisi u pojedinim državama se razlikuju i prema samoj definiciji zimskog pneumatika za privredna vozila. U tome se nacionalne odredbe najčešće oslanjaju na oznaku M+S (blato i sneg, odnosno "mud and snow"), pri čemu često određuju i dodatne zahteve poput minimalne dubine profila u zimskom periodu. Srbija i susedne države Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i BIH se u svojoj zakonskoj regulativi pozivaju samo na oznaku M+S. Neke druge evropske države, kao što su Norveška, Švedska, Turska i Rusija, usvojile su ili izmenile svoje zakone, tako da sada performanse zimskih pneumatika za privredna vozila potvrđuje oznaka 3PMSF, pri čemu još uvek prihvataju i sve pneumatike sa oznakom M+S. Pojedine evropske države, među njima Belgija, Danska, Finska, Mađarska, Irska, Velika Britanija i Poljska, uopšte nemaju posebne propise za teretne zimske pneumatike.

Šta podrazumevaju oznake zimskih pneumatika?

Oznaka M+S znači da pneumatik ima bolje prianjanje na snegu od standardnog pneumatika, ali sama oznaka nije uslovljena standardizovanim testovima. Osim ove oznake, postoji i dodatni simbol za teretne zimske pneumatike – snežna pahuljica na alpskom vrhu (3PMSF). Pomenuti simbol može po zakonu da se upotrebljava samo ukoliko pneumatik ispunjava bar minimalne zahteve za performanse na snegu. Osim toga, pneumatici sa simbolom 3PMSF moraju uspešno da prođu i rigorozni ISO  test. Pneumatici sa oznakom 3PMSF su zvanično definisani kao “zimski pneumatici za teške uslove po snegu”. Imajući u vidu propise u vezi sa performansama na snegu, pneumatici sa simbolom 3PMSF predstavljaju adekvatniji izbor za teške zimske uslove od pneumatika koji nose samo oznaku M+S. Uprkos tome, novi simbol ne isključuje upotrebu oznake M+S, niti je u evropskim državama zamenjuje u zakonskoj regulativi koja se odnosi na zimske pneumatike za teretna vozila. Tako su obe oznake važeće, a detaljnije zahteve u pogledu zimskih pneumatika određuju pojedinačni nacionalni propisi.

Namenski teretni pneumatici za zimske uslove

Zimski pneumatici koji nose oznake M+S i 3PMSF nesumnjivo poseduju bolje performanse od standardnih pneumatika. Na tržištu se takođe nude i namenski zimski pneumatici čija je odlika da nose obe oznake i razvijeni su izričito za teške zimske uslove. Goodyear je ove godine predstavio sasvim novu generaciju namenskih zimskih teretnih pneumatika ULTRA GRIP MAX koji obezbeđuju znatno bolje prianjanje na snegu  i omogućavaju pouzdanu mobilnost voznih parkova u zimskim uslovima.

PR

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

U odgovarajućem, posebno odabranom ambijentu, u kamenolomu Branžov, na petnaestak kilometara jugozapadno Praga, glavnog grada Češke Republike, Volvo je sredinom aprila gostima iz Centralne i Jugoistočne Evrope, u realnim uslovima, predstavio neke od mogućnosti poslednje generacije svojih kamiona namenjenih građevinskoj industriji, izgradnji i održavanju puteva i drugih infrastrukturnih objekata.

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks predstavlja novog člana I-Shift porodice: I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa. Dodavanje novih stepena prenosa automatizovanom menjaču obezbeđuje izuzetne startne performanse kamiona koji prevozi težak teret u zahtevnim uslovima. Sistem je potpuno jedinstven za serijski proizvedene teške kamione.

Klub vozača Volvo kamiona

Klub vozača Volvo kamiona

Besplatno članstvo donosi brojne pogodnosti – od pravovremenog informisanja o bitnim novostima u kompaniji Volvo, do popusta za kupovinu artikala iz Volvo kolekcije...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje