AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

Četiri tegljača FH 460, isporučena sredinom maja, prvi su Volvo kamioni sa Euro VI motorima u voznom parku grupe Swisslion, koja je prva vozila ove marke kupila još 2000. godine. Danas je u transportnoj floti lidera u srpskoj konditorskoj industriji 76 Volvo kamiona, a do kraja godine stiže još 36 novih...

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

Sa jasnom vizijom tvorca – gospodina Rodoljuba Draškovića, snažnom stvaralačkom energijom, velikim znanjem i posebnim entuzijazmom zaposlenih, u proteklih 18 godina poslovni sistem Swisslion stasao je u regionalnog lidera u konditorskoj industriji. Danas je sve poznatija i po drugim aktivnostima — u Srbiji, okolnim državama, Evropi… Delo vizionara potvrđuje da i na ovim prostorima, uprkos brojnim problemima iz prošlosti, uspešno mogu da posluju i multinacionalni sistemi, ni u čemu iza sličnih na Zapadu.

„I odluka da se transportne potrebe u izvozu, uvozu i dobrim delom u unutrašnjim prevozima `oslone' na Volvo kamione zasniva se na mudroj strategiji gospodina Draškovića“, kaže glavni menadžer sektora međunarodnog transporta  Swissliona, Nenad Zarić.


Prvi Volvoovi tegljači koji su stigli u poslovni sistem Swisslion bili su proizvedeni 2000. godine — pet FH12 sa motorima od 460 KS. Sledeća kupovina je usledila 2006-e: 15 tegljača FH 440 sa automatizovanim menjačem I-Shift i Euro V motorima je ravnopravno (po pet) raspoređeno kompanijama u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Na temelju dobrih iskustva s Volvo kamionima, početkom 2008. vlasnik Swisliona se odlučio na nabavku 15 tegljača FH 440 (takođe s Euro V sertifikatom i I-Shifthom), dva solo kamiona FE S320 i devet solo FL L240. Ulaganja u tih 26 Volvo kamiona bila su deo četvorogodišnjeg investicionog programa vrednog 150 miliona evra (sredstva iz sopstvenog kapitala Swissliona), kojim su sasvim revitalizovane preuzete kompanije u Srbiji, Makedoniji i BiH.

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

„Sa osavremenjavanjem i proširenjem transportne flote smo nastavili i narednih godina, pa je u 2013. sistem Swisslion kupio 13 Volvoa FH 440 Classic i tri šasije FL (za transportne potrebe fabrike u Trebinju sedam, za pogone u Srbiji takođe sedam, dok su dva Volvo kamiona uposlena u Swisslionovim pogonima u Makedoniji). Danas naše transportne kapacitete čini 90 kamiona, od kojih su 76 sa Volvo znakom. Najstariji je iz 2000.godine sa 1.200.000 prevaljenih kilometara, naravno, bez ozbiljnijih kvarova. To je i najbolja referenca za proizvođača, a nama dovoljan argument da i ubuduće ostanemo verni Volvo točkovima. Zato će do kraja godine u Swisslion grupu stići još 20 Volvo FL kamiona i 16 tegljača FH“, kaže gospodin Zarić.


»Naše transportne potrebe se uvećavaju iz dana u dan, zato nam je neophodna pouzdana, izdržljiva, ali i ekonomična flota. Sve to smo dobili s Volvo kamiona, koji neumorno `špartaju' Balkanom i Evropom — od Vršca do Amsterdama, od Resena do Minhena, od Trebinja do Švajcarske i Austrije, od Gornjeg Milanovca do Budimpešte…Na takvim rutama su angažovana i četiri nova tegljača s Euro VI motorima“, dodaje Nenad Zarić.


O obimu transportnih potreba najbolje govori struktura grupe Swisslion, pod čijim okriljem posluje petnaestak fabrika u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji. Konditorskom proizvodnjom se bavi njih pet pod imenom Swisslion: u Srbiji — u Vršcu i Gonjem Milanovcu, u Makedoniji – u Skoplju i u Resenu (Swisslion-Agroplod), a u BIH u Trebinju. U Inđiji se, u fabrici SL Produkt, proizvodi prirodna i zdrava dečija hrana. Zahvaljujući dugoj tradiciji i prirodnim komparativnim prednostima podneblja u kojem su smešteni proizvodni kapaciteti, preradom voća i povrća i proizvodnjom alkoholnih i bezalkoholnih pića bave se Kompanija Takovo u Gornjem Milanovcu i Swisslion-Miloduh u Kragujevcu. Na sopstvenim plantažama u Resenu, u Makedoniji, poslovni sistem ima velike zasade konzumnih jabuka. Krajem 2006-te, privatizacijom hercegovačke Industrije alata Trebinje (IAT), Swisslion grupa je napravila prvi iskorak u industrijske grane koje ne pripadaju prehrambenoj oblasti.


Svakog dana iz proizvodnih pogona grupe Swisslion izađu stotine tona gotovih proizvoda koje treba prevesti kupcima u Srbiji, okolnim državama, Evropi. Polovinu ukupne proizvodnje poslovni sistem Swisslion prodaje u inostranstvu, a Swisslion IAT Trebinje izvozi čak 95 odsto svoje produkcije. Ali, taj multinacionalan sistem sa blizu 5.000 zaposlenih u četiri države treba „nahraniti“ i sirovinama, poluproizvodima, ambalažom… Glavni „partner“ u tom složenom i važnom logističkom lancu su Volvo kamioni.


PR

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

Mini sajam Kegelovih prikolica 7. aprila u Dobanovcima

SDT Group, novi uvoznik i serviser poluprikolica, prikolica i specijalnih nadgradnji jednog od najpoznatijih evropskih proizvođača, nemačke kompanije Kegel /Kögel/, 7. aprila, u svom sedištu – u Dobanovcima (Sretenjska 4) organizuje druženje sa dosadašnjim i budućim kupcima i mini izložbu priključnih vozila ove renomirane marke...

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Čačanski Autoprevoz prvi kupac Volvo hibridnih autobusa na zapadnom Balkanu

Od početka aprila u sistem gradskog prevoza u Čačku biće uključeno 10 Volvo gradskih autobusa s hibridnim pogonom, koji je za te potrebe kupio renomirana prevoznik Autoprevoz doo. Čačak će biti prvi grad u Srbiji i na zapadnom Balkanu u kojem se za prevoz putnika koristi ne samo ovakav Volvo autobus, već i ovakav tip vozila sa modernom pogonskom grupom.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje