AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Tokom 2016. godine, kompanija Renault Trucks se aktivno pripremala da oda počast Marijusu Berlijeu (Marius Berliet), slaveći i sve one muškarce i žene koji su pomogli da se proširi renome francuskog brenda iz centrale u Venisijeu i Sen Pristu, predgrađu Liona...

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Kolevka brenda Renault Trucks, pogon u Lionu, i dalje projektuje i proizvodi transportna rešenja za budućnost.


Godine 1915. Marijus Berlije je odlučio da kupi veći broj parcela u istočnom delu Liona i da izgradi veliki proizvodni kompleks u Venisijeu. Budući da je pogon u Monpleziru (Monplaisir), u 8. arondismanu Liona postao nedovoljan, bio je potreban veći prostor u kome bi se ostvarili ambiciozni projekti. Time se izašlo u susret urgentnoj potražnji za kamionima i oružjem za francusku vojsku u jeku Prvog svetskog rata. Pred Marijusom je stajao veliki izazov: u rekordnom roku, morao je da projektuje, izgradi i opremi pogon, iako je proizvodnja već otpočela. S obzirom da je izazov uspešno savladan, nakon više uzastopnih proširenja, uoči Drugog svetskog rata, kompleks je zauzimao 387 ha.

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Međutim, Marijus Berlije se fokusirao na nešto što je veće od same proizvodnje: „Jedina motivacija za sav moj naporan rad, bila je goruća želja da konačno ostvarim svoj životni san: da stvorim veliki industrijski grad!“. Tako je 1917. godine stvoren Grad Berlije (Cité Berliet), sagrađen da opslužuje sve potrebe poslovanja u fabrici. U ovom samostalnom  naselju nalazio se stambeni kompleks sa školom, jaslicama i farmom.

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Danas se u Lionu nalazi žila kucavica brenda Renault Trucks i ključna je karika u globalnom lancu industrijskih i inženjerskih objekata Volvo Grupe, kojoj je Renault Trucks brend priključen 2001. godine. Preko 4.000 lica zaposleno je na površini od 180 ha koja povezuje opštine Venisije i Sen Prist. U okviru kompleksa nalaze se pogon za sklapanje motora, pogon za montažu mosta i osovine, centar za savijanje lima i logistički centar za rezervne delove. Osim što je ovde sedište direkcije i tima za globalno rukovođenje brendom, u Lionu su smeštene i brojne tercijalne aktivnosti, kao što je razvojni centar sa 1.300 zaposlenih. U centru se uglavnom bave razvojem srednje-teških kamiona i njihovih motora, kao i teretnim vozilima namenjenim gradskim uslovima. Projektni biro je ponosan na svoj internacionalni projektantski tim koji je zaslužan za lansiranje nove linije Renault Trucks kamiona 2013. godine i perjanice iz ove serije, modela Renault Trucks T, koji je  proglašen za Međunarodni kamion 2015. godine. 

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

U duhu proslave stogodišnjice, centar u Lionu se priprema za slavlje i organizuje niz događaja tokom kojih će biti predstavljena ova institucija i svi zaposleni:

 

Posete porodica:


Porodice zaposlenih pozvane su da obiđu centar i vide različite profesije na delu, uključujući Pogon za motore, Centar za savijanje lima, logistički tim i kovačnicu. Berlije autobus iz 1968. godine je specijalno obnovljen za ovu priliku i razvoziće posetioce po različitim lokacijama.


Izložba fotografija:


Izložba fotografija iz starih vremena i novijeg doba vraća nas nekoliko decenija u prošlost ovog kompleksa i objekata. Izložba, koja je na smenu postavljana u tri restorana ovog kompleksa, sada zauzima mesto u ulaznom holu Venisijea.


Predavanje „Žene u Prvom svetskom ratu“


Monik Šapel (Monique Chapelle), Potpredsednica Fondacije Berlije, održala je u utorak 4. oktobra 2016. godine, predavanje u amfiteatru Pol Berlije (Paul Berliet) u Sen Pristu. Svoju priču je ilustrovala dokumentima koji su većinom pozajmljeni iz arhive Fondacije Berlije i prikazala je ogormno angažovanje žena iz Ronsko-Alpske regije u ratnim zbivanjima između 1914. i 1918. godine.


Grafiti sa potpisom IMPACKT


Renault Trucks je svoje zidove pozajmio lokalnom slikaru grafita – Frenku Asensi (Franck Asensi), poznatijem kao „Impackt“. On je na 450 m2 oslikao gigantski „Graf“, na kome je prikazana stogodišnja istorija brenda, dužine od preko 80 m. Umetniku su za ovo delo, bile potrebna tri meseca.


Vozilo bez vozača (NAVYA): demonstracija u kompleksu Sen Prist


Konačno, gledajući u budućnost kompleksa i transporta, od 24. oktobra do 23. novembra stručnjaci iz Liona demonstriraju rad NAVYA ARMA - električnog, potpuno autonomnog vozila za javni prevoz. Ovo pametno, inovativno vozilo bez vozača može, uz savršenu bezbednost, istovremeno da preveze do 15 putnika, dostižući brzinu do 45 km/h.

Renault Trucks proslavlja stotu godišnjicu od osnivanja pogona u Lionu

Centralna proslava stogodišnjice održana je 10. novembra 2016. godine. Proslavi su prisustvovali svi zaposleni iz lionskog pogona, zajedno sa Martinom Lundštetom (Martin Lundstedt), Izvršnim direktorom Grupacije Volvo i Brunom Blinom (Bruno Blin), Izvršnim direktorom kompanije Renault Trucks.


PR

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Kamioni sa pantografom - ekološka budućnost u Švedskoj

Švedska je jedna od zemalja, koje imaju veoma ambiciozan plan po pitanju emisije štetnih materija. Do 2030. godine, na tamošnjim putevima videćemo vozila koja uopšte neće emitovati štetne materije, a jedna od ključnih stvari za postizanje ovog cilja biće projekat Electric Road...

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Nacionalno finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji 18. juna

Četvrtim predfinalnim nadmetanjem, koje je 28. maja održano u Novim Banovcima, u Srbiji je završen prvi ciklus ovogodišnjeg Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Sada su poznata imena šesnaestorice vozača, koji će svoje umeće pokazati na nacionalnom finalu, zakazanom za 18. jun, u Volvo prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima...

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

Volvo predstavio kamione za nove standarde u građevinarstvu

U odgovarajućem, posebno odabranom ambijentu, u kamenolomu Branžov, na petnaestak kilometara jugozapadno Praga, glavnog grada Češke Republike, Volvo je sredinom aprila gostima iz Centralne i Jugoistočne Evrope, u realnim uslovima, predstavio neke od mogućnosti poslednje generacije svojih kamiona namenjenih građevinskoj industriji, izgradnji i održavanju puteva i drugih infrastrukturnih objekata.

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks - Novi I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa

Volvo Trucks predstavlja novog člana I-Shift porodice: I-Shift sa sporohodnim stepenima prenosa. Dodavanje novih stepena prenosa automatizovanom menjaču obezbeđuje izuzetne startne performanse kamiona koji prevozi težak teret u zahtevnim uslovima. Sistem je potpuno jedinstven za serijski proizvedene teške kamione.

Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje