AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Velika čast za Srbiju i najbolji rezultat u dosadašnjih pet učešća naših ekipa na Volvo VISTA, najvećem svetskom takmičenju zaposlenih u servisnim radionicama i posleprodajnim službama kamionskih i autobuskih proizvođača...

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Četvororočlani tim NS RED EAGLES, iz Volvo prodajno-servisnog centra u Novom Sadu, ove godine je stigao do svetskog finala, održanog krajem juna u brazilskom gradu Kuritiba! Među četrdeset ekipa iz celog sveta novosadski „crveni orlovi“ - Bojan Džambas, Mirsad Marijanica, Siniša Jurošević i vođa tima Milan Skakić – zauzeli su središnji deo tabele.


„I sam plasman na svetsko finale je ogroman uspeh, ali ne treba da budemo nezadovoljni ni postignutim u Kuritibi, jer je naš tim bio ispred država sa mnogo razvijenijom i brojnijom Volovo servisno-prodajnom mrežom, recimo, bolji od kolega iz Francuske, Turske, Argentine, Indije, Indonezije, Grčke“, kaže Goran Kulevski, VISTA market lider za tržišta Srbije i nekoliko susednih država.

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Kao i na polufinalnom takmičenju za region Centralna i istočna Evropa, na kojem je tim NS RED EAGLES osvojio prvo mesto i time stekao kvalifikaciju za učešće na svetskom finalu u Brazilu, odmeravanje znanja, veštine, spretnosti i inventivnosti odvijalo se na više „stanica“, koje su bile kombinacija praktičnog rada i teorije. Za reševanje zadataka u Kuritibi, u velikom kompleksu Volvo prodajno-servisnog centra, bilo je određeno po 25 minuta na 10 različitih „stanica“. Takmičari iz Srbije su pokazali zavidno znanje i umešnost, posebno na „stanici 4“ (simulirani kvar kamiona koji onemogućava startovanje motora), ali su na ostalim zadacima rezultati bili ipak nedovoljni za bolji plasman od 21. mesta.


I za najverziranije i najiskusnije svaki od ostalih devet zadataka je predstavljao istinski izazov: na „stanici 1“ trebalo je izabrati i složiti izmešane komponente izduvnog sistema (EATS-Engine After-treatment system); na „stanici 2“ trebalo je otkloniti kvar na komponenti vazdušnog sistema kamiona (APM-Automatic Pressure Modulator); na „trojci“ je problem bio u senzoru spoljne temperature - električni kvar je trebalo da se otkloni ispitivanjem uz pomoć dijagnostičkog računara, uz korišćenje dijagnostike sa navođenjem.

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Na sasvim neobičnoj „stanici 5“ u virtuelnom okruženju je bilo potrebno da se zameni deo sistema za napajanje gorivom – common rail cev; na „šestici“ se od takmičara zahtevalo da na motoru D13A montiraju i „ufaze“ razvodne zupčanike. Još jedna novost na ovogodišnjem nadmetanju bila je na „stanici 7“: trebalo je dijagnostikovati simulirani kvar na električičnom kompresoru vazduha na hibridnom autobusu. Pictionary – to je bio radni naziv „stanice 8“ na kojoj je pantomimom trebalo da se odgovori na pitanja iz poznavanja rezervnih delova; na „devetki“ je bilo potrebno da se u radionici obavi programiranje kontrolne jedinice vozila (VECU i BBM - Body Builder Module) i ona „odnese“ do kamiona koji se nalazio na zamišljenoj lokaciji, ali bez Internet konekcije, a na poslednjoj „stanici“ trebalo je otkloniti kvar na automatizovanom I-Shift menjaču.

Ekipa iz Volvo centra Novi Sad na svetskom finalu takmičenja VISTA u Brazilu

Najviše bodova na svih deset „stanica“ osvojio je pobednički tim iz Estonije - Viies Ratas, drugoplasirana je ekipa DERMA X-Power iz Belgije, dok je treće mesto pripalo ekipi Team Harju iz Finske (istoimeni tim iz mesta Tampere u Finskoj bio je svetski pobednik 2013. i u sezoni 2015-2016).


Takmičenje VISTA u sezoni 2017-2018 je održano pod sloganom SVE JE U PERFORMANSAMA i najmasovnije je u šezdesetogodišnjoj istoriji ovog korisnog i specifičnog odmeravanja veštine i znanja: za učešće u ovom ciklusu se prijavilo čak 19.706 zaposlenih u Volvo servisno-prodajnim centrima širom sveta okupljenih u 5.222 tima.

U decembru prošle i januaru i februaru ove godine održana su tri kruga nacionalnih teorijskih i praktičnih nadmetanja (Competition Part One, Pit Stop Challenge, Competition Part Two). Iz Srbije je u prvoj fazi učestvovalo osam timova (prodajno- servisni centar u Novom Sadu: NS RED EAGLES, NS WHITE SNAKES i NS BLUE BIRDS; prodajno-servisni centar u Čačku: Ivanin tim i Pantov tim; prodajno-servisni centar u Novim Banovcima: I-see, Team in action i Novi Banovci 1). Najuspešnijim u rešavanju testova i najumešnijim u otklanjanju kvarova se pokazao tim NS RED EAGLES, pa su Novosađani zasluženo putovali na svetsko polufinale u Geteborgu, koje je za naš region održavano sredinom aprila.


Podsećanja radi, prvo takmičenje zaposlenih u Volvo radionicama je održano na lokalnom nivou, u Švedskoj, 1957. godine. Od 1977. se organizuje i u drugim državama, kao lokalno i regionalno nadmetanje. Prvo svetsko VISTA finale je održano 2007, potom 2009, 2011, 2013, a prošlo 2016. godine.


PR

Sve traženija Schwarzmüllerova Jumbo poluprikolica

Sve traženija Schwarzmüllerova Jumbo poluprikolica

U prošloj i ovoj godini u Srbiji i regionu raste tražnja za niskopodnom Jumbo poluprikolicom Schwarzmüller Sattelanhänger RH 100, jedinstvenom takve vrste na ovim tržištima po svojoj univerzalnosti, jer je fabrički prilagođena i prevozima vangabaritnih tereta, pre svega, težih građevinskih i poljoprivrednih mašina...

12345678. . .19
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje