AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo kamioni: Prvi u svetu koji koristi čelik bez fosila u svojim kamionima

Volvo kamioni: Prvi u svetu koji koristi čelik bez fosila u svojim kamionima

Kao prvi proizvođač kamiona na svetu koji je to učinio, Volvo sada uvodi čelik bez fosila u svoje kamione. Čelik proizvodi švedska čeličana SSAB, a teški električni kamioni Volvo će biti prvi koji će ga uključiti...

Čelik iz SSAB-a se proizvodi po potpuno novoj tehnologiji, zasnovanoj na vodoniku. Rezultat je mnogo manji uticaj na klimu nego konvencionalno proizveden čelik. Uvođenje čelika malog obima u Volvo teške električne kamione počeće u trećem kvartalu 2022.


„Povećaćemo upotrebu materijala bez fosila u svim našim kamionima kako bismo ih učinili nultim ne samo u radu – već i kada su u pitanju materijali od kojih su napravljeni“, kaže Džesika Sandstrem, viši potpredsednik za upravljanje proizvodima, Volvo kamioni.


Prvi čelik proizveden sa vodonikom biće korišćen u šinama okvira kamiona, kičmi kamiona na koji su montirane sve ostale glavne komponente. Kako se povećava dostupnost čelika bez fosila, on će biti uveden i u druge delove kamiona.


90% Volvo kamiona se može reciklirati


Danas, oko 30% materijala u novom Volvo kamionu dolazi od recikliranih materijala. I do 90% kamiona se može reciklirati na kraju svog životnog veka.


„Mi kontinuirano nastojimo da dodatno smanjimo naš klimatski otisak. Takođe se krećemo ka većoj kružnosti kako u našim operacijama tako i u našim kamionima“, kaže Džesika Sandstrem.


Volvo Grupa sarađuje sa SSAB-om na čeliku bez fosila od 2021. Prva mašina, nosač tereta od čelika bez fosila, predstavljena je u oktobru 2021. Čelik bez fosila biće važna dopuna tradicionalnom i recikliranom čeliku koji se koristi u Volvo kamionima.


Volvo Trucks je posvećen Pariskom sporazumu i postizanju neto nulte emisije gasova staklene bašte u lancu vrednosti najkasnije do 2040. godine.


PR

Sve traženija Schwarzmüllerova Jumbo poluprikolica

Sve traženija Schwarzmüllerova Jumbo poluprikolica

U prošloj i ovoj godini u Srbiji i regionu raste tražnja za niskopodnom Jumbo poluprikolicom Schwarzmüller Sattelanhänger RH 100, jedinstvenom takve vrste na ovim tržištima po svojoj univerzalnosti, jer je fabrički prilagođena i prevozima vangabaritnih tereta, pre svega, težih građevinskih i poljoprivrednih mašina...

1234567. . .18
BMW i5 eDrive40 (2023)
Slika nedelje