AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

U Osnovoj školi Jovan Jovanović Zmaj u Đurđevu, selu južnobačkog okruga koje se nalazi u blizini Novog Sada, a od opštinskog mesta Žabalj udaljeno pet kilometara, u organizaciji Volvo kamiona Srbija i zaposlenih u toj školi, 22. maja je održana edukativna radionica „Stani, pogledaj, mahni“ /Stop, Look, Wave/...

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

...tokom koje je oko 140 učenika te školske ustanove upoznato s bezbednim ponašanjem u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga komercijalna vozila.

Srbija je jedna od tridesetak država u svetu u kojoj Volvo kamionska grupa već treću godinu organizuje svojevrsnu obuku bezbednog ponašanja najmlađih učesnika u saobraćaju, tokom koje se mališani od prvog do osmog razreda osnovne škole, kroz praktične primere, predavanja i testiranje znanja, upoznaju s pravilnim postupanjem u različitim situacijama u saobraćaju u kojem učestvuju kamioni i druga velika komercijalna vozila.

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Pretprošle godine ova kreativna edukacija je bila organizovana u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Novim Banovcima, 2017. u  Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Kraljevu, a ove godine je partner u tim aktivnostima bila Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Đurđevu, podignuta još 1908. godine. Danas ima 11 odeljenja razredne nastave od prvog do četvrtog razreda i 16 odeljenja predmetne nastave od petog do osmog razreda. Nastava je organizovana na srpskom i rusinskom jeziku, a 15% od ukupne populacije učenika čine deca romske nacionalnosti pa se romski jezik izučava kao izborni predmet. 

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Pored redovnog vaspitno-obrazovnog rada sa učenicima, zaposleni u školi su u proteklih petnaestak godina realizovali mnogo projekata kako bi unapredili kvalitet rada škole, obezbedili što bolje uslove za svoje učenike i pratili savremene tokove obrazovanja, što je bio jedan od razloga da se ovogodišnje Volvoova radionica „Stani, pogledaj, mahni“  organizuje upravo u ovoj školskoj instituciji. Među realizovanim projektima su, na primer, Škola bez nasilja, Program za čistije i zelenije škole u Vojvodini, Obrazovna inkluzija Roma, Druga šansa, Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju, Nastavnik kao refleksivni istraživač, Zajedno ka srednjoj školi itd.

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Kao i u dosadašnja dva ciklusa, i ove godine Volvoova edukativna radionica je bila organizovana u četiri „stanice“. Mališanima u Đurševu je najzanimljivija bila ona u kojoj je „u živo“, na Volvo tegljaču sa najmodernijim bezbednosnim uređajima, ukazano na bezbedna a posebno na opasna mesta - takozvane „mrtve uglove“, u kojima se oko vozila mogu naći učesnici u saobraćaju, pre svih, pešaci, biciklisti, motociklisti i manja vozila. Zahvaljujući najmodernjijim uređajima, vozač u Volvo kamionu može da bude upozoren na prisustvo osoba ili objekata u „mrtvom uglu“, ali je deci - učesnicima radionice predočeno koja su slabo vidljiva mesta oko kamiona i dodatno upozoreno na opasnost stajanja ili kretanja u kritičnim zonama.

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Učenicima starijih razreda bilo je omogućeno da uđu u kabinu najmodernijeg Volvo tegljača, da sednu na mesto vozača i da u retrovizorima uoče svoje drugarice i drugove dok se šetaju oko kamiona. Istovremeno, deca van kabine su nekoliko puta upitana da li mogu da vide svog druga u kabini, a kontakt sa „vozačem“ je bio uspostavljen višestrukim mahanjem. Ova vežba je ponovljena više puta, kako bi deca unutar kabine uočila kako se grupa izvan kamiona kreće u odnosu na vozača i na taj način shvatila koja su mesta opasna, to jest slabo vidljiva za vozače.
Ove i slične informacije učenici su mogli da dobiju i na drugoj - teorijskoj „stanici“, na kojoj ih je stručnjak iz Volvoovog prodajno-servisnog centra u Novom Sadu, uz pomoć adekvatnih video ilustracija, upoznao sa modernim bezbednosnim sistemima na Volvo kamionima i bezbednim ponašanjem u saobraćaju.  Na trećoj stanici učesnici Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Đurđevu su u kvizu pokazali teoretska znanja iz bezbednosti u saobraćaju, dok su u četvrtoj sekciji mališani maštovitim crtežima na originalan način uputili poruke organizatorima nesvakidašnje edukacije.

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Volvo vozila su decenijama jedan od simbola za bezbedne teretnjake, a kompanija Volvo kamioni duži niz godina posebnu pažnju posvećuje zaštiti najmlađih učesnika u saobraćaju u kojem učestvuju velika komercijalna vozila, između ostalog, i organizovanjem specifične obuke. Na temelju tih iskustava, pre tri godine, na globalnom nivou, pokrenuta je serija specijalizovanih edukativnih radionica pod zajedničkim nazivom „Stani, pogledaj, mahni“. Do sada je tim aktivnostima obuhvaćeno više od 120.000 dece u tridesetak država širom sveta – u Evropi, Africi, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Saobraćajna edukacija Volvo kamiona u osnovnoj školi u Đurđevu

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine širom sveta u saobraćajnim nesrećama pogine više od 260.000 osoba mlađih od 19 godina. U mnogim nesrećama učestvuju kamioni i autobusi. Analizom saobraćajnih istraživanja u vezi sa nesrećama u realnim uslovima, ustanovljeno je da je ponašanje pojedinca bitan faktor u većini saobraćajnih nezgoda. Deca su ugrožena više od ostalih učesnika u saobraćaju, pa su zbog toga Volvo kamioni, posredstvom svojih lokalnih-nacionalnih kompanija, preduzeli konkretne aktivnosti da bi popravili obeshrabrujuće stanje u ovoj oblasti.


PR

Volvo uvodi u ponudu još električnih kamiona

Volvo uvodi u ponudu još električnih kamiona

Kompanija Volvo Trucks nastavlja da proširuje svoj asortiman uvođenjem u ponudu nekoliko novih električnih kamiona, što omogućava elektrifikaciju još većeg broja transportnih ruta u gradovima i regionima...

1234567. . .19
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje