AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Prodaja modela Volvo FH16 Euro 6 je upravo počela. Zahvaljujući motoru snage i do 750 KS i obrtnom momentu od 3.550 Nm i dalje je najsnažniji kamion na svetu. Prvi kamioni Volvo FH16 verzije Euro 6 biće isporučeni početkom juna...

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Pogledajte vest: Novi Volvo FH u „društvu“ aviona.

 

Volvo FH16 je idealan kao tegljač za prevoz teške opreme i drvene građe, ali i za transportne zadatke koji moraju biti brzo obavljeni i zahtevaju vozilo izuzetnih voznih karakteristika i visoke produktivnosti. Najsnažniji serijski proizveden kamion na svetu sada ima 16-litarski motor nove generacija u tri verzije izlazne snage - od 750, 650 i 550 KS, usklađene sa Euro 6 standardom. Osim što imaju nižu emisiju štetnih gasova, novi pogonski agregati pružaju veći obrtni moment pri malom broju obrtaja, snažnije kočenje motorom i tiši rad.

Pogledajte vest: Volvo Dynamic Steering: Vožnja bez napora + VIDEO.

 

"Volvo FH16 sa Euro 6 motorom isto je pouzdan, ima istu potrošnju goriva i istu snagu kao i ranije. Međutim, vozač sada može da dođe do maksimalnog obrtnog momenta sa samo 900 ili 950 obrtaja u minuti - u zavisnosti od verzije motora. Poboljšana kriva obrtnog momenta korisnicima takođe omogućava da izaberu brži prenosni odnos pogonskih osovina radi efikasnije potrošnje goriva", kaže Astrid Drevsen /Astrid Drewsen/, menadžer proizvoda u sektoru za Pogonske grupe kompanije Volvo Trucks.

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Pogledajte vest: Volvo Trucks povećava bezbednost na klizavim putevima.

 

Svi motori imaju automatizovani Volvo menjač, I-Shift. Za verziju od 550 KS postoji i opcija sa ručnim menjačem. U sve verzije motora može da se ugradi Volvo VEB + kočnica motora.  Maksimalno kočenje motorom povećano je sa 425 na 470 kW pri 2.200 obrtaja u minuti, čime se dodatno poboljšava bezbednost i smanjuje habanje radnih kočnica (na točkovima).

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Pogledajte vest: Novi Volvo kamioni napravljeni za najsurovije uslove na svetu + video.

 

Da bi se, u skladu sa Euro 6 standardom, postigao nizak nivo emisije azotnih oksida (NOx), inženjeri kompanije Volvo koristili su rashlađeni EGR (recirkulacija izduvnih gasova) u kombinaciji sa unapređenim sistemom za naknadni tretman izduvnih gasova. Novi dvostepeni turbokompresor pomaže napajanje EGR-a energijom i obezbeđuje veću izlaznu snagu. Karakteristika motora je predubrizgavanje. To znači da se mala količina goriva ranije ubrizgava u cilindar, čime se omogućava ravnomernije raspoređivanje pritiska i „mekši" rad motora.

Početak prodaje modela Volvo FH16 Euro 6

Osnovni podaci - Volvo FH16 za Euro 6:

  • Opremljen Volvo motorom D16K 550/650/750 - linijskim dizel motorom sa šest cilindara i dvostepenim turbokompresorom, bregastim vratilom u glavi, četiri ventila po cilindru i common rail sistemom ubrizgavanja n(„zajednička magistrala").
  • U ponudi su verzije sa motorima od 750 KS (3.550 Nm), 650 KS (3.150 Nm) i 550 KS (2.900 Nm*).
  • 50% niža emisija čvrstih čestica (čađi) i 80% niža emisija azotnih oksida (NOx) u poređenju sa verzijom Euro 5.
  • FH16 sa Euro 6 motorima je raspoloživ na tržištu Evrope.

*2.800 Nm sa ručnim menjačem.

Volvo Trucks Serbia

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Kompanija Star Import će 8. i 9. maja organizovati Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde će prezentovati moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom biće prikazana kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Treće kvalifikaciono nadmetanje u ovogodišnjem takmičenju u ekonomičnoj vožnji u Srbiji - Drivers' Fuel Challenge 2014 održano je 15. aprila u Paraćinu - prvi put za vozače iz južne i jugoistočne Srbije. Organizator je zadovoljan odzivom, jer se za odmeravanje vozačkog umeća ovog puta prijavio 21 vozač...

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Reklamna kampanja kompanije Volvo Trucks za lansiranje nove serije kamiona nastavlja da osvaja nagrade. Na međunarodnom takmičenju u oglašavanju, festivalu Kluba umetničkih direktora (Art Directors Club Awards), kampanja Volvo Trucks osvojila je najviše nagrada od svih nominovanih kandidata...

Vozač ST Prevoza prvi pobednik The Drivers’ Fuel Challenge-a 2014

Vozač ST Prevoza prvi pobednik The Drivers’ Fuel Challenge-a 2014

Prošle subote, 5. aprila, u Volvo kamionskom centru u Novim Banovcima održana je prva kvalifikaciona runda u okviru takmičenja Drivers’ Fuel Challenge 2014 (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva). Pobednik i drugoplasirani će imati priliku da pokažu umeće u ekonomičnoj vožnji u nacionalnom finalu, zakazanom za 7. jun.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje