AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Pauza i odmor nisu bitni samo da bi vozači mogli da obavljaju posao i da voze bezbedno - oni predstavljaju i zakonsku obavezu. Međutim, evropski propisi u vezi sa vremenima određenim za vožnju i odmor su obimni i kompleksni. Ovi propisi odnose se na regulisanje kratkih pauza koje vozač mora da pravi u toku radnog dana, kao i na periode kada je potrebno da se napravi celodnevna i nedeljna pauza. To znači da greška može lako da se dogodi - a greške mogu mnogo da koštaju i vozača i transportnu kompaniju i da prouzrokuju veoma visoke novčane kazne.

"Nova verzija usluge Vremena vožnje koju sada predstavljamo, omogućava vozaču da direktno u kabini prati radne sate provedene u vožnji i da vozi u skladu sa zakonom. Vozač izbegava rizik da bude novčano kažnjen i može da se skoncentriše na svoj posao", kaže Jarko /Jarkko/ Aine, specijalista za transportna rešenja u kompaniji Volvo Trucks.

U poboljšanoj verziji usluge Vremena vožnje, vreme vožnje se prikazuje na ekranu veličine 7 inča koji je deo kabine. Na taj način, dok su za volanom vozači mogu direktno da prate vreme vožnje i da unapred planiraju pauze i vreme odmora kako bi maksimalno iskoristili sate koje provode u vožnji u skladu sa zakonskim propisima. Sistem može da prati i odluku vozača da obaveznu pauzu od 45 minuta podeli na dve pauze od 15 i 30 minuta.

Što je najvažnije, sistem brine o komplikovanim propisima vezanim za nadoknadu i jasno precizira kada je vreme da se napravi dnevni ili nedeljni odmor.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

"Prethodno je bilo neophodno uraditi pedantne kalkulacije, a od vitalnog značaja je bio mozak koji dobro barata brojkama da se ne bi napravio pogrešan proračun. Sada vozači ne moraju da zaustavljaju vozilo ili da bilo šta sami obračunavaju, dovoljno je samo da bace pogled na integralni ekran", objašnjava Jarko Aine.

Usluga Vremena vožnje je deo Dynafleeta, sistema kompanije Volvo Trucks za upravljanje kamionskim voznim parkovima. Pored toga što vozačima nudi značajnu sigurnosnu meru, sistem takođe pomaže transportnim kompanijama da nadgledaju i planiraju zadatke i maršrute za svoje vozne parkove. Na Dynafleet portalu, na kojem se podaci o vremenima vožnje čuvaju dve godine, kompanija tačno može da vidi koji vozači su na raspolaganju za nove zadatke, a da pri tom ne prekorači ili ugrozi zakonski propisano vreme za odmor i pauzu.

"Usluga Vremena vožnje pomaže da se vreme vožnje maksimalno iskoristi i vodi računa da se vozač ponaša u okviru zakona. Nepotrebni troškovi mogu da se smanje, a poboljšana produktivnost biće korisna za svako vozilo. Iznad svega, sistem pomaže da se poveća bezbednost na putevima, jer omogućava vozačima da se odmore i opuste", kaže Jarko Aine.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Vremena vožnje i Dynafleet

Usluga Vremena vožnje pomaže vozaču da prati usklađene propise Evropske unije vezane za trajanje vožnje i odmora. Usluga prati direktivu o intervalima za vožnju i odmor ((EC) 561/2006) koju reguliše EU. Vremena vožnje je usluga koja je deo Dynafleeta, sistema koji pomaže vozačima i transportnim kompanijama da svoje vozne parkove iskoriste što efikasnije. Nova verzija Vremena vožnje dostupna je u novim Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX modelima. Dynafleet obuhvata i usluge koje pomažu da se na različite načine smanji potrošnja goriva i poveća transportna efikasnost. Dynafleet je trenutno dostupan u celoj Evropi, Brazilu, Australiji i Južnoj Africi. U trenutku zaključivanja ovog teksta sistem Dynafleet ima 59.000 pretplatnika.

Sistem je dostupan kao aplikacija za iPhone, a uskoro će biti na raspolaganju i za Android platformu.

Volvo Trucks

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Kompanija Star Import će 8. i 9. maja organizovati Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde će prezentovati moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom biće prikazana kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Treće kvalifikaciono nadmetanje u ovogodišnjem takmičenju u ekonomičnoj vožnji u Srbiji - Drivers' Fuel Challenge 2014 održano je 15. aprila u Paraćinu - prvi put za vozače iz južne i jugoistočne Srbije. Organizator je zadovoljan odzivom, jer se za odmeravanje vozačkog umeća ovog puta prijavio 21 vozač...

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Reklamna kampanja kompanije Volvo Trucks za lansiranje nove serije kamiona nastavlja da osvaja nagrade. Na međunarodnom takmičenju u oglašavanju, festivalu Kluba umetničkih direktora (Art Directors Club Awards), kampanja Volvo Trucks osvojila je najviše nagrada od svih nominovanih kandidata...

BMW X6 2023
Slika nedelje