AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.


"Zahtevi za efikasnim načinima za odvoženje smeća i inteligentim rešenjima za distribuciju robe u gradskim uslovima ne jenjavaju. Novi Volvo FE LEC, bolje nego ikada do sada, izlazi u susret potrebama naših klijenata. Na primer, mi smo jedini proizvođač koji u asortimanu kamiona za odvoženje smeća ima vozilo sa niskim ulazom i automatizovanim ručnim menjačem, kao alternativu potpuno automatskom menjaču. Volvo I-Shift čini vožnju efikasnijom, a zahvaljujući prenosnom sistemu koji nema veliku sopstvenu masu moguća je dodatna korisna nosivost", izjavljuje Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.

Lakše kretanje po kabini, nizak ulaz

Novi Volvo FE LEC model zasnovan je na najnovijoj Volvo FE generaciji kamiona srednje kategorije. Šasija, pogonska grupa, dizajn, instrumenti i komande su manje ili više identični. Ono što, pre svega, razlikuje Volvo FE LEC je olakšano kretanje po kabini sa spuštenim ulazom. Visina za ulazak u vozilo iznosi samo 530 mm. Kada je aktivirana funkcija za bočno naginjanje, visina se spušta za još 90 mm. Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni, a pod je ravan celom površinom kabine u koju mogu da se ugrade još tri sedišta za posadu. Vozačevo sedište je postavljeno više ka napred kako bi se obezbedio što bolji pregled zone ispred i sa obe strane kamiona. Osim toga, kabina ima velike retrovizore i uzana ogledala. Dodatni bočni prozori iza B-stuba dostupni su kao opcija.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Praktični detalji

"Volvo FE LEC je napravljen da bi vozači i posada lakše obavljali svakodnevne operacije. Zbog toga smo u velikoj meri vodili računa o praktičnim detaljima", objašnjava Lars Frenk, produkt menadžer u sektoru za proširenu ponudu kompanije Volvo Trucks.

Na primer, funkcija za bočno naginjanje aktivira se čim se povuče parkirna („ručna") kočnica kako bi izlazak iz kabine bio brz i komforan. Funkcija za bočno naginjanje može da se uključi ili isključi pritiskanjem tastera na instrument tabli. Pored vozačevog sedišta nalazi se priključak za „pištolj" za komprimovani vazduh koji može da se koristiti za odstranjivanje prašine i prljavštine. Postoji i mogućnost da se iza vozačevog sedišta ugradi utičnica od 24 V koja, recimo, može da posluži za napajanje frižidera. Pored toga, moguće je da se postavi i kamera za pregled kretanja vozila unazad ili ekran na kojem se, preko priključka na instrument tabli, očitava  količina utovarenog smeća.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE verzija niskopodnog modela sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Sertifikat odobrenja tipa vozila izdat za kompletno vozilo za celu Evropu

Novi Volvo FE LEC dobio je sertifikat odobrenja tipa vozila za celu Evropu i zadovoljava stroge zahteve o bezbednosti prilikom sudara, kako one propisane od strane Evropske uije i Švedske, tako i zahteve same kompanije Volvo Trucks. Kamion će biti predstavljen na Sajmu IFAT, koji se održava u Minhenu, u Nemačkoj, od 5. do 9. maja. IFAT je jedna od najvećih međunarodnih izložbi specijalizovanih za zaštitu životne sredine i rukovanje otpadom.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE LEC podaci

Kabina: lakše kretanje po unutrašnjosti, čak i kada se ugrade četiri sedišta. Visina ulaska 530 mm, a 440 mm kada se aktivira funkcija za bočno naginjanje (pneumatici 315/70 R 22.5). Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni.
Konfiguracija osovina: 4x2 ili 6x2 sa upravljivom osovinom iza pogonske osovine.

Motor: Volvo D8K Euro 6 od 250, 280 ili 320 KS.
Menjači: Volvo I-Shift ili Allison potpuno automatski menjač.

Volvo Trucks

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Dizajn nove Renault Trucks serije osvaja nagrade

Neuobičajen dizajn izdvaja novu seriju Renault Trucks vozila od ostalih proizvođača. Dizajn je delo Renault Trucks tima Hall of Design (Dvorana dizajna) i njihovog direktora, Ervea Bertrana kome je italijanski časopis Il Mondo dei trasporti dodelio titulu "Ličnost godine", a osvojio je i nagradu "Slice" na prestižnoj ceremoniji D&AD Awards, u Londonu.

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja na tržištu Srednja i Istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedelja.

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi jedinstven menjač za teška vozila

Volvo Trucks počinje da proizvodi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, prvi menjač na tržištu sa dvostrukim kvačilom za teška vozila. Zahvaljujući promeni stepena prenosa bez ikakvog prekida toka snage, održava se vrednost obrtnog momenta i kamion ne gubi brzinu pri promeni stepena prenosa. Vozač se udobnije i efikasnije vozi putem...

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

Miško Đoković pobednik The Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji

U uslovima idealnim za vožnju, po sunčanom, toplom, danu bez daška vetra, 7. juna u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima održano je finalno nadmetanje u ekonomičnoj vožnji Drivers' Fuel Challenge 2014, koje kompanija Volvo kamioni u Srbiji organizuje treći put. Najumešniji u tome bio je prošlogodišnji pobednik istoimenog takmičenja - Miško Đoković, 40-godišnji vozač u kompaniji Grade Trans...

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Renault Trucks - Garantovano proizvedeno u Francuskoj

Kompanija Renault Trucks dobila je etiketu "Garantovano proizvedeno u Francuskoj” (“Guaranteed Made in France”) za vozila Renault Trucks T, C, K, D i D WIDE. Reč je o jedinom sertifikatu kojim se potvrđuje francusko poreklo proizvoda, a dodeljuje ga Udruženje ProFrance, kojim predsedava Iv Žego /Yves Jégo/...

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Još više prostora u kabini Maxispace modela Renault Trucks T

Renault Trucks T High Sleeper je savršen za dugolinijski transport. Kabina ima ravan pod, a u zadnjem delu je široka 2,5 metra. Osim toga, vozačima koji žele dodatni komfor, Renault Trucks nudi kabinu Maxispace sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, u koju može da se postavi i sto na izvlačenje...

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje