AutoMAGAZIN - Kamioni

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo Trucks proširuje svoj asortiman novom verzijom niskopodnog modela Volvo FE sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama. Kabina ima nizak ulaz, ravan pod celom površinom, odličnu vidljivost i prostor za čak četiri osobe.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.


"Zahtevi za efikasnim načinima za odvoženje smeća i inteligentim rešenjima za distribuciju robe u gradskim uslovima ne jenjavaju. Novi Volvo FE LEC, bolje nego ikada do sada, izlazi u susret potrebama naših klijenata. Na primer, mi smo jedini proizvođač koji u asortimanu kamiona za odvoženje smeća ima vozilo sa niskim ulazom i automatizovanim ručnim menjačem, kao alternativu potpuno automatskom menjaču. Volvo I-Shift čini vožnju efikasnijom, a zahvaljujući prenosnom sistemu koji nema veliku sopstvenu masu moguća je dodatna korisna nosivost", izjavljuje Pernila Sustovic, menadžer u odeljenju za distributivna vozila kompanije Volvo Trucks.

Lakše kretanje po kabini, nizak ulaz

Novi Volvo FE LEC model zasnovan je na najnovijoj Volvo FE generaciji kamiona srednje kategorije. Šasija, pogonska grupa, dizajn, instrumenti i komande su manje ili više identični. Ono što, pre svega, razlikuje Volvo FE LEC je olakšano kretanje po kabini sa spuštenim ulazom. Visina za ulazak u vozilo iznosi samo 530 mm. Kada je aktivirana funkcija za bočno naginjanje, visina se spušta za još 90 mm. Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni, a pod je ravan celom površinom kabine u koju mogu da se ugrade još tri sedišta za posadu. Vozačevo sedište je postavljeno više ka napred kako bi se obezbedio što bolji pregled zone ispred i sa obe strane kamiona. Osim toga, kabina ima velike retrovizore i uzana ogledala. Dodatni bočni prozori iza B-stuba dostupni su kao opcija.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Praktični detalji

"Volvo FE LEC je napravljen da bi vozači i posada lakše obavljali svakodnevne operacije. Zbog toga smo u velikoj meri vodili računa o praktičnim detaljima", objašnjava Lars Frenk, produkt menadžer u sektoru za proširenu ponudu kompanije Volvo Trucks.

Na primer, funkcija za bočno naginjanje aktivira se čim se povuče parkirna („ručna") kočnica kako bi izlazak iz kabine bio brz i komforan. Funkcija za bočno naginjanje može da se uključi ili isključi pritiskanjem tastera na instrument tabli. Pored vozačevog sedišta nalazi se priključak za „pištolj" za komprimovani vazduh koji može da se koristiti za odstranjivanje prašine i prljavštine. Postoji i mogućnost da se iza vozačevog sedišta ugradi utičnica od 24 V koja, recimo, može da posluži za napajanje frižidera. Pored toga, moguće je da se postavi i kamera za pregled kretanja vozila unazad ili ekran na kojem se, preko priključka na instrument tabli, očitava  količina utovarenog smeća.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE verzija niskopodnog modela sa Euro 6 motorom. Volvo FE LEC (Low Entry Cab - kabina sa niskim ulazom) je specijalno napravljen za odvoženje smeća i distribuciju robe u gradskim zonama.


Sertifikat odobrenja tipa vozila izdat za kompletno vozilo za celu Evropu

Novi Volvo FE LEC dobio je sertifikat odobrenja tipa vozila za celu Evropu i zadovoljava stroge zahteve o bezbednosti prilikom sudara, kako one propisane od strane Evropske uije i Švedske, tako i zahteve same kompanije Volvo Trucks. Kamion će biti predstavljen na Sajmu IFAT, koji se održava u Minhenu, u Nemačkoj, od 5. do 9. maja. IFAT je jedna od najvećih međunarodnih izložbi specijalizovanih za zaštitu životne sredine i rukovanje otpadom.

Premijera novog niskopodnog Volvo FE modela

Volvo FE LEC podaci

Kabina: lakše kretanje po unutrašnjosti, čak i kada se ugrade četiri sedišta. Visina ulaska 530 mm, a 440 mm kada se aktivira funkcija za bočno naginjanje (pneumatici 315/70 R 22.5). Ugao otvaranja vrata je 90 stepeni.
Konfiguracija osovina: 4x2 ili 6x2 sa upravljivom osovinom iza pogonske osovine.

Motor: Volvo D8K Euro 6 od 250, 280 ili 320 KS.
Menjači: Volvo I-Shift ili Allison potpuno automatski menjač.

Volvo Trucks

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow

Kompanija Star Import je 8. i 9. maja organizovala Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde je prezentovala moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom prikazana je kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za reklamnu kampanju

 Na veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada – već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najviše cenjenih nagrada u oblasti oglašavanja - Best in Show /Najbolji na takmičenju/...

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Renault Trucks predstavlja novi Renault Master u Birmingemu

Novi Renault Master, koji će biti predstavljen na narednom Sajmu komercijalnih vozila (CVS) u Birmingemu, biće dostupan u verzijama od 2,8 do 4,5 tona. Karakterišu ga savremeni dizajn, nove snage motora, tehnologija dvostrukog turbopunjača, ESC kao standardna oprema i Eco režim rada radi podsticanja ekonomične potrošnje goriva.

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Volvo Trucks: vožnja sa poboljšanom uslugom Vremena vožnje

Evropskim vozačima kamiona sada će biti znatno lakše da prate zakonsku regulativu koja se odnosi na radne sate i odmaranje. Uz pomoć poboljšane usluge Vremena vožnje (Driver Times Support) koja je deo sistema Dynafleet, Volvo Trucks sistema za upravljanje voznim parkom, na ekranu u kabini direktno se prikazuje kada je vreme da vozač napravi pauzu.

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Mercedes-Benz Euro VI Roadshow - Nova generacija efikasnosti

Kompanija Star Import će 8. i 9. maja organizovati Mercedes-Benz Euro VI Roadshow pod nazivom „Nova generacija efikasnosti“ gde će prezentovati moćne i veoma efikasne Euro VI motore. Ovom prilikom biće prikazana kompletna gama Mercedes-Benz teretnih, dostavnih i kombi vozila...

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge prvi put i na jugu Srbije

Treće kvalifikaciono nadmetanje u ovogodišnjem takmičenju u ekonomičnoj vožnji u Srbiji - Drivers' Fuel Challenge 2014 održano je 15. aprila u Paraćinu - prvi put za vozače iz južne i jugoistočne Srbije. Organizator je zadovoljan odzivom, jer se za odmeravanje vozačkog umeća ovog puta prijavio 21 vozač...

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Volvo Trucks osvaja najveće priznanje festivala ADC Awards

Reklamna kampanja kompanije Volvo Trucks za lansiranje nove serije kamiona nastavlja da osvaja nagrade. Na međunarodnom takmičenju u oglašavanju, festivalu Kluba umetničkih direktora (Art Directors Club Awards), kampanja Volvo Trucks osvojila je najviše nagrada od svih nominovanih kandidata...

BMW X6 2023
Slika nedelje