AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Trucks zabeležio pad u 2013, ali samouvereno ulazi u 2014.

Renault Trucks zabeležio pad u 2013, ali samouvereno ulazi u 2014.

Renault Trucks završio je 2013. godinu sa ukupno 43.095 fakturisanih vozila, što je 16,5% manje nego u 2012-oj. U segmentu vozila ukupne mase veće od šest tona, Renault Trucks je zadržao svoju lidersku poziciju u Francuskoj, sa tržišnim udelom od 28,2%...

Pogledajte vest: Renault Trucks uvodi nove mere bezbednosti za vozače + FOTO.

 

Godinu 2014. će obeležiti nova serija Euro VI vozila i proširivanje mreže u celoj Evropi.

Rezultati prodaje za 2013. godinu

Godina 2013. je bila tranziciona za kompaniju Renault Trucks, budući da je uvođenje obaveznog Euro VI standarda za zaštitu životne sredine iskorišćeno da se u potunosti zameni celokupan asortiman vozila. Iz tog razloga, rezultate prodaje za 2013. godinu treba posmatrati kao prelaznu fazu, s obzirom na to da je Renault Trucks prodavao program koji uskoro više neće biti dostupan, dok se istovremeno, od početka jeseni, postepeno uvodila nova serija.

Renault Trucks završava 2013. godinu sa ukupno 43.095 fakturisanih vozila, što je 16,5% manje u odnosu na brojke iz 2012. godine.

Podaci o vozilima za koje je kompanija Renault Trucks ispostavila fakture na svim destinacijama su sledeći:

• preko 6 tona: 31.267 vozila
• od 2,6 do 6 tona: 10.812 vozila
• CKD: 1.016

(CKD - Completely Knocked Down: potpuno rasklopljeni kamioni, prodati u delovima, a zatim sastavljeni na domaćem tržištu u nekim prekomorskim izvoznim destinacijama).

Serija Dugolinijski transport čini 35% prodaje vozila, serija Distribucija 26%, dok serija Građevinski sektor predstavlja 17%.

Tržište 27 evropskih država

Na tržištu vozila ukupne mase veće od šest tona, kompanija Renault Trucks zabeležila je pad od 13,2%, sa 22.658 registrovanih vozila, iako je na celokupnom evropskom tržištu zabeležen ukupan porast od 6,9%, sa 295.915 registrovanih vozila u 2013. godini.

S druge strane, tržište LKV (lakih komercijalnih vozila) bilo je slabije za 3% - sa 392.457 registrovanih LK vozila u 2013-oj, a Renault Trucks je sa 10.491 registrovanih vozila u 2013. godini pratio trend pada na tržištu.

Francusko tržište

Renault Trucks je održao vodeću poziciju na francuskom tržištu za vozila ukupne mase veće od šest tona, sa tržišnim udelom od 28,2%. Renault Trucks je održao ovu poziciju na stabilnom francuskom tržištu, sa 12.060 vozila registrovanih u Francuskoj tokom 2013. godine u poređenju sa 12.929 vozila u 2012. godini.

U segmentu komercijalnih vozila od 6 do 16 tona, prodaja kompanije Renault Trucks je porasla za 0,2%, iako je na francuskom tržištu opala za 4,7%. Na francuskom tržištu korišćenih vozila, Renault Trucks je takođe zadržao svoju poziciju sa 10.000 vozila prodatih u 2013. godini.
Konačno, na tržištu lakih komercijalnih vozila od 3,2 do 6 tona, Renault Trucks je zabeležio pad sa 6.632 registrovanih LKV-a u 2013. godini, u odnosu na 2012. godinu kada je registrovano 7.790 vozila.

Lansiranje nove serije Renault Trucks vozila

Kompanija Renault Trucks je 2013. godine u potpunosti obnovila svoj celokupan asortiman vozila, što je podrazumevalo ukupnu investiciju od dve milijarde evra, uključujući i modernizaciju proizvodnih kapaciteta u Francuskoj. Novi asortiman vozila predstavljen je javnosti 11. i 12. juna u Lionu. Događaju je prisustvovalo 10.000 posetilaca iz celog sveta, a lansiranje je proizvođaču donelo čak tri nagrade.

Tokom drumskih probnih testova sprovedenih u Blenvil-sir-Ornu (Normandija) - za seriju Dugolinijski transport i u kamenolomu u okolini Barselone - za seriju Građevinski sektor, korisnici su veoma dobro ocenili nova vozila.  Mnoga demo vozila trenutno se koriste u okviru voznih parkova različitih klijenata. Za vreme svojih redovnih maršruta, njima upravljaju vozači zaposleni kod tih klijenata i na taj način sprovode testiranje vozila u stvarnim radnim uslovima.
Prva vozila iz novih Euro 6 familija isporučena su krajem godine kupcima u gotovo svim delovima Evrope.

Renault Trucks T, vodeći model proizvođača, proglašen je Kamionom godine za 2014. godinu u Španiji. Erve Bertran /Hervé Bertrand/, direktor dizajna u kompaniji Renault Trucks u aprilu će dobiti nagradu za kamionsku ličnost godine u Italiji.

Kompletna obnova asortimana kompanije Renault Trucks donela je priliku da se brend bliže poveže sa širom javnošću i da obnovi veze sa regionom iz kojeg potiče. Događaj "Ludi kamion" i veoma originalna prezentacija kamiona privukli su 50.000 posetilaca u centar Liona, 6. i 7. jula. Zahvaljujući ovom događaju, kompanija Renault Trucks ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda – napravljena je najveća anamorfoza (obmanjujući crtež) na svetu.

Proširenje mreže

U 2014. godini Renault Trucks će nastaviti da proširuje svoju dilersku mrežu. Kompanija ima cilj da proširi svoje prisustvo u državama u kojima još uvek nije dovoljno jaka, naročito u srednjoj Evropi. Uspostavljanjem zajedničke brendirane mreže sa grupacijom Volvo, Renault Trucks će povećati broj svojih prodajnih objekata, u nekim državama čak između 30 i 40%. U 2014. godini Renault Trucks će lansirati novu seriju vozila na tržištima gde su na snazi Euro III i Euro V ekološki standardi (Rusija, Srednja i Istočna Evropa i Severna Afrika).

Renault Truck Serbia

Volvo počinje da pravi kamion na gas

Volvo počinje da pravi kamion na gas

 Volvo Trucks proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela Volvo FE koji radi samo na prirodan zemni gas - metan. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija...

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Renault Trucks na IAA sajmu u Hanoveru

Tokom IAA 2014, sajma koji se održava u Hanoveru od 25. septembra do 2. oktobra, Renault Trucks će prikazati svoj asortiman vozila, najopsežniji i najsavremeniji na tržištu. Vozila koja se izdvajaju po svojoj efikasnosti, ekonomičnosti i robusnosti...m vučnog voza od 120 t), biće izložena na štandu A05 u hali 17.

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

Prvih šest Volvo kamiona za SMS-Šped

U novoformiranu kompaniju SMS-Šped iz Beograda, koja će se za sada baviti isključivo distributivnim prevozom, početkom jula stigli su prvi Volvo kamioni - svi su iz FL familije. Novi kupac se opredelio za dva vozila ukupne mase 12 i četiri ukupne mase 16 tona...

DAF proizveo milionitu kabinu

DAF proizveo milionitu kabinu

Proizvodne pogone kompanije DAF u mestu Westerlo u Belgiji, 4. jula 2014. godine napustila je milionita kabina. Jubilarna kabina je tipa Space Cab i simbolično je predata generalnom direktoru kompanije Vervoer Van Dievel iz belgijskog mesta Mechelen...

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Renault Trucks - Održavanje klima uređaja po specijalnim cenama

Za pouzdanu svežinu u kabini vozila koja su fabrički već opremljena klima sistemima, za ugradnju klima uređaja u kamione koji ih još nemaju, kao i za nabavku originalnih rezervnih delova za ove uređaje, Renault Trucks je za vlasnike Reno kamiona u Srbiji pripremio posebne, osetno snižene cene...

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Debi novih Renault kamiona na Danu otvorenih vrata + FOTO

Budući da ove godine u Beogradu nije bilo najavljene, pa, iz objektivnih razloga, otkazane međunarodne izložbe komercijalnih vozila, a da Renault Trucks od nedavno u svim kategorijama u prodaji ima potpuno nove kamione opremljene Euro VI, motorima, jedinstvena prilika da se potencijalni i sadašnji kupci, poslovni partneri i prijatelji brenda upoznaju sa nekim od najatraktivnijih noviteta bio je Dan otvorenih vrata...

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Neverovatan trijumf Volvo Trucks kampanje na festivalu Kanski lavovi

Volvo Trucks kampanja testiranja vozila snimanih “uživo” i film The Epic Split dobili su najveće nagrade na "svetskom šampionatu oglašavanja" u Kanu. Kampanja – demonstracija inovativnih karakteristika nove serije kamiona – ukupno je osvojila 20 nagrada, uključujući osam zlatnih i dve prestižne Grand Prix nagrade u kategorijama Cyber i Film.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje