AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Volvo FL je sada dostupan u verziji sa pogonom na obe osovine (4x4) i u potpunosti je spreman da vas i po klizavim, strmim i neravnim terenima preveze do cilja. Idealan je kao vozilo za posebne namene, kako u gradskim zonama, tako i u teškim radnim uslovima, ali i kao servisni kamion u kamenolomu i na gradilištu...

Obavlja posao bez obzira na uslove


Zahvaljujući ravnim linijama spoljašnjosti kabine, visokom komforu i velikom obrtnom momentu, Volvo FL je idealan za gužvu u gradskom saobraćaju. Pogon na obe osovine i povećano rastojanje od podloge omogućavaju lakoću kretanja i po izbrazdanom makadamskom putu i duž asfaltiranih deonica.


"Mnogi naši kupci obavljaju svoje aktivnosti u područjima gde vremenski uslovi i stanje na putevima mogu začas da se promene. Volvo FL sa pogonom na obe osovine je toliko svestran da može da izvršava i one zadatke za koje bi inače bio potreban dodatni kamion zbog teških uslova na putu“, kaže Pernila Sustovic, menadžer segmenta za distribuciju u kompaniji Volvo Trucks.

Oslonac za građevinsku opremu


Volvo FL sa pogonom 4x4 može da se koristi u i kamenolomu i na gradilištima koja se nalaze u skučenom gradskom prostoru. Zahvaljujući ukupnoj masi od 16 tona, ima dovoljno korisne nosivosti da nosi i savremenu opremu kao što je kran sa korpom, mešalica za beton ili dizalica.


"Razlika koja se najviše uočava kod novog Volvo FL modela sa pogonom 4x4 jeste izdignuta šasija, a time i povećanje rastojanja od podloge za nešto više od 6 cm na prednjem delu vozila i 10 cm na zadnjem. Viša šasija takođe povećava pristupni ugao za 25 stepeni, što olakšava izvoženje vozila iz jarka i vožnju po dubokim ulegnućima na putu”, kaže Pernila.


Pogon na obe osovine sa niskim stepenom prenosa


Na vozilu Volvo FL 4x4 pogon na obe osovine je stalno aktiviran. Razvodni menjač ima podešavanje za visok i nizak stepen prenosa. Visok stepen prenosa se koristi u normalnim uslovima, dok se za teške radne uslove koristi nizak stepen prenosa koji se lako aktivira pritiskom na dugme na instrument tabli.

Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 - za asfaltirane i makadamske puteve

Komprimovani vazduh ima višestruku namenu


Na šasiju kamiona može da se doda priključak za vazduh koji se koristi za različitu dodatnu opremu ili za pumpanje pneumatika.

 

Dostupan širom Evrope


Novi Volvo FL sa pogonom 4x4 je dostupan sa konfiguracijom Euro VI, a prodavaće se na svim EMEA tržištima na kojima je Euro VI obavezan.


Karakteristike, Volvo FL sa pogonom 4x4


Ukupno/kapacitet: 12 do 16 tona


Dozvoljena ukupna masa vučnog voza: 25 tona


Maksimalno rastojanje od podloge sa pneumaticima 11R22.5”:

  • Prednja osovina: 329 mm
  • Zadnja osovina: 319 mm
  • Pristupni ugao: 25 stepeni
  • Točkovi i pneumatici, 275/70 R22.5”, 10R22.5” i 11R22.5”

Vrste kabina:

  • Dnevna kabina 
  • Komforna kabina
  • Kabina za posadu

Motori: D8K 250, 280 KS
Menjači: šestostepeni manuelni menjač, šestostepeni automatski menjač kao dodatna opcija.


Volvo Trucks PR

I Imlek na Volvo točkovima

I Imlek na Volvo točkovima

Vozni park Imleka, regionalnog lidera u prikupljanju i preradi mleka, sa poslovnim aktivnostima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, početkom januara je osvežen i ojačan s četiri nova Volvo kamiona, prvim vozilima ove marke u transportnoj floti te kompanije...

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Volvo Trucks osvojio prestižnu nagradu za kvalitet

Drugi put za redom, Volvo Trucks je osvajio prestižnu evropsku Nagradu za kvalitetnu inovaciju (Quality Innovation of the Year Award) koja se dodeljuje svake godine. Volvo Trucks je nagradu dobio za svoj novi menjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom...

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Brža isporuka kupcima uz pomoć Volvo Trucks 3D crteža šasije

Zahvaljujući 3D crtežima šasije, nadgradnja i šasija za nekoliko Volvo Trucks modela sada mogu da se projektuju istovremeno. To znači da je proces pravljenja nadgradnje, a samim time i vreme isporuke kupcima, u nekim slučajevima kraće i do 14 dana, bez ugrožavanja visokog kvaliteta.

MAN opet pripremio božićni kamion

MAN opet pripremio božićni kamion

Kompanija MAN poslala je svoj moderni kamion na "Božićno putovanje", koje će se završiti na Badnje veče. Ove godine, na ovo putovanje humanitarnog tipa, MAN je poslao atraktivno ukrašen kamion šleper, koji će najveći deo vremena provesti u Bavarskoj...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje