AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks nastavlja da povećava produktivnost u građevinskom sektoru predstavljajući još pet novih karakteristika, uključujući Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu i veću nosivost prednjih osovina. Time se dodatno naglašava da firma Volvo Trucks posebno obraća pažnju na građevinski segment...

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Nakon prvog Volvo FMX kamiona predstavljenog 2010. usledila je potpuno unapređena verzija 2013, uključujući inovativna rešenja kao što je Volvo dinamičko upravljanje. U 2015. firma Volvo Trucks uvodi seriju novih rešenja koja kamionima i vozačima omogućavaju da rade u teškim uslovima na inteligentniji i efikasniji način.


„Volvo kamioni uživaju dobar ugled zbog svog kvaliteta i pogonskih grupa. Dodajući inovativne karakteristike proširujemo asortiman opcija i jedinstvenih rešenja za veću produktivnost naših kupaca“, kaže Rikard Fric, potpredsednik odeljenja za marku Volvo Trucks.

Osim branika za teške radne uslove za Volvo FH seriju i revolucionarne funkcije automatske kontrole proklizavanja za Volvo FMX, sada je na raspolaganju još pet karakteristika.


Volvo dinamičko upravljanje za dvostruku prednju osovinu: Volvo dinamičko upravljanje sada može da se poruči i za kamione sa dvostrukom prednjom osovinom, što je vrlo česta konfiguracija u građevinskom segmentu. Pošto takvi kamioni često nose vrlo teške terete ili nadgradnje, prednosti u vožnji su više nego jasne. Osim znatno manjeg otpora pri skretanju na malim brzinama, volan se iz krajnjeg položaja automatski vraća u položaj za pravolinijsku vožnju, pa vozač ne mora dodatno da se muči pri manevrisanju u uskim četvrtima, čime štedi i vreme i energiju. Volvo dinamičko upravljanje, uvedeno 2013. i predstavljeno u hit filmu „The Hamster Stunt“ na kanalu YouTube, sadrži elektromotor koji kompenzuje vibracije i pomeranje volana, istovremeno smanjujući silu potrebnu za upravljanje kamionom.

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Veća nosivost dvostruke prednje osovine: Maksimalan tehnički kapacitet dvostruke prednje osovine za Volvo kamione za teške radne uslove povećan je sa 18 na 20 tona. Kupci su i produktivniji i fleksibilniji. Dodatni kapacitet direktno omogućava postizanje većih prihoda, što je posebno dragoceno pri transportu teških materijala u građevinskom segmentu. Četvoroosovinski kamion ukupne mase 32 tone ima duži tovarni prostor, pa je fleksibilniji po pitanju pozicioniranja tereta, na primer šljunka, unutar kiperske nadgradnje. To omogućava vozaču da brže utovari maksimalnu količinu tereta i da ne prekorači dozvoljenu masu. Osim toga, veća korisna nosivost prednjih osovina dozvoljava postavljanje raznih dizaličnih konfiguracija i druge vrste primene pri kojima se velika masa prenosi na prednje osovine.

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Petoosovinski kamioni konfiguracije 10x4 i 10x6: Na mnogim tržištima se sve više traže vučni vozovi veće ukupne mase – od 50 do 76 tona. Da bi zadovoljila zahteve za težim vrstama primene i na autoputevima i na gradilištima, firma Volvo Trucks sada predstavlja fabričku petoosovinsku kombinaciju. Maksimalna nosivost dve prednje osovine iznosi 20 tona, dok tri zadnje osovine nose najviše 36 tona, što kupcima daje veću korisnu nosivost i fleksibilnost. Ovo rešenje je takođe pogodno za kamione sa pumpama za beton i velikim dizalicama kod kojih je potrebna ravnomerna raspodela tereta po osovinama. Pošto su osovinska opterećenja manja, mnoga od ovih vozila mogu da prelaze veća rastojanja po standardnim autoputevima, što ubrzava prevoz i omogućava veće prihode.


Zadnje vazdušno oslanjanje u kombinaciji sa prednjom pogonskom osovinom (Volvo FMX): Nova mogućnost kombinovanja vazdušno oslonjene zadnje pogonske osovine sa prednjom pogonskom osovinom obezbeđuje najveću udobnost čak i kod kamiona sa pogonom na svim točkovima. Lisnate opruge su načelno dimenzionisane za najveće mase, dok vazdušno oslanjanje nudi fleksibilno podešavanje u skladu sa masom tereta. Time se olakšava vožnja i smanjuje habanje kamiona i putne površine, kao i zamaranje vozača. Pošto su vibracije manje, naročito kada se kamion vozi prazan, vozač može da održava veću prosečnu brzinu na neravnim putevima po gradilištima i da tako prevozi više materijala tokom svake smene. Osim veće udobnosti, vazdušno oslanjanje Volvo kamiona takođe nudi razmak od podloge od najmanje 300 mm, čime se efikasno štite sve osetljive komponente. Elektronski kočioni sistem za doboš kočnice: Sada čak i kupci koji poruče doboš kočnice za rad u vrlo prašnjavim ili vlažnim uslovima mogu da iskoriste prednosti Volvo elektronskog kočionog sistema (EBS-a).

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Elektronika ovog sistema omogućava pristup raznim inteligentnim funkcijama kao što je pomoć pri kretanju uzbrdo u cilju bolje kontrole na strmim nagibima. Bezbednost je takođe veća zahvaljujući integraciji funkcija motorne kočnice i retardera, što je poznato kao zajedničko kočiono dejstvo. Osim bolje kočione funkcije, EBS u kombinaciji sa doboš kočnicama nudi mogućnost korišćenja Volvo dinamičkog upravljanja (izuzev kod prednjih pogonskih točkova) i efikasnije promene stepena prenosa pošto I-Shift dobija neke informacije od elektronskog kočionog sistema. „Želimo da budemo vodeća marka u građevinskom segmentu baš kao što smo u dugolinijskom. Ove nove karakteristike u kombinaciji sa našim potpuno unapređenim proizvodnim asortimanom jasno definišu novi standard za efikasnost građevinskog kamiona“, kaže Rikard Fric, potpredsednik odeljenja za marku Volvo Trucks.

Volvo Trucks predstavlja pet novih karakteristika za teške terene

Volvo Trucks asortiman za građevinski segment


Osim vozila Volvo FMX, Volvo FH i Volvo FH 16, Volvo Trucks asortiman građevinskih vozila obuhvata Volvo FL sa pogonom na četiri točka i ukupnom masom do 18 tona, kao i Volvo FE sa maksimalnom ukupnom masom od 26 tona. U kombinaciji sa rasprostranjenom radioničkom mrežom i naprednim uslugama za izvanrednu raspoloživost, kupci mogu da iskoriste veliku fleksibilnost i kreiraju individualno prilagođena i bezbedna rešenja.


PR

Renault Trucks: efikasan kamion za isporuku

Renault Trucks: efikasan kamion za isporuku

Renault Trucks je, zajedno sa svojih šest partnera, lansirao projekat EDIT (Efficient Distribution Truck - Efikasan kamion za isporuku). Ovaj projekat ima za cilj da smanji potrošnju vozila za isporuku za 13 % u odnosu na današnja serijska vozila, zahvaljujući primeni najnovije tehnologije...

Banbus: AKIA autobusi – nova marka u Srbiji

Banbus: AKIA autobusi – nova marka u Srbiji

Kupovinom prvog kontingenta od 22 savremena niskopodna solo gradska vozila iz Turske, veliko saobraćajno-turističko preduzeće Banbus dobilo i ekskluzivno pravo prodaje i servisiranja AKIA Hess autobusa na srpskom tržištu...

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

Za Swisslion grupu 40 novih Volvoa

Četiri tegljača FH 460, isporučena sredinom maja, prvi su Volvo kamioni sa Euro VI motorima u voznom parku grupe Swisslion, koja je prva vozila ove marke kupila još 2000. godine. Danas je u transportnoj floti lidera u srpskoj konditorskoj industriji 76 Volvo kamiona, a do kraja godine stiže još 36 novih...

1. . .56789101112131415. . .19
Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje