AutoMAGAZIN - Kamioni

Najnovije vesti iz auto industrije

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH tegljača za 18 odsto

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

Novi nezavisni test, obavljen u Nemačkoj, s vodećim modelom među Volvo kamiona po efikasnosti potrošnje goriva, nedavno poboljšanom Volvo tegljaču FH sa I-Save tehnologijom, pokazao je da taj kamion troši skoro 18 odsto manje goriva* u poređenju sa istim testom urađenim pre četiri godine...

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

U nedavnom testu, koji je sproveo nezavisni nemački časopis Trucker, Volvo FH 460 sa I-Save tehnologijom i ukupnom masom od 32 tone krenuo je na rutu dugu 343 km po javnim putevima, uključujući razne autoputeve, brdovite terene i uže puteve.


U poređenju sa istim testom obavljenim 2018. godine – pre nego što je Volvo uveo paket za uštedu goriva I-Save – testirani Volvo FH 460 sa I-Save tehnologijom postigao je kombinovano smanjenje potrošnje dizela i agensa AdBlue za impresivnih 18 odsto, odnosno u prosečna potrošnja je izbnosila samo 21,48 litara na 100 km.

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

„Efekti I-Save paketa, koji koristi napredna poboljšanja na Turbo Compound motoru, pametniji novi softver i prefinjenu aerodinamiku, kada se spoje daju veoma efikasnu upotrebu goriva. Ovaj nezavisni test je još jedan čvrst dokaz velikog i pozitivnog uticaja koji I-Save ima na potrošnju goriva”, kaže Helena Alsio, potpredsednica za upravljanje proizvodnim pogonom u kompaniji Volvo Trucks.


Niska potrošnja AdBlue je sve važnija


Istorijski gledano, troškovima za tečnost AdBlue se posvećuje malo pažnje. Ovo se dramatično promenilo jer su cene ovog agensa porasle za preko 100 odsto na mnogim tržištima. Na novom testu Volvo je takođe uspeo da zadrži potrošnju AdBlue na niskih šest odsto potrošnje dizela.


„Ukupna ekonomičnost potrošnje goriva, koja uključuje i dizel i AdBlue, postaje sve važnija za ukupne troškove vlasništva. Uvek se fokusiramo na to da ukupni troškovi za gorivo budu što niži“, nastavlja Helena Alsio.

Test u realnim uslovima potvrdio smanjenje potrošnje goriva Volvo FH  tegljača za 18 odsto

Efikasni motori – ključ za smanjenje emisije CO2


Čak i ako je cilj kompanije Volvo Trucks da električni kamioni čine polovinu globalnih prodajnih kamionskih transakcija 2030. godine, dizel motor će nastaviti da igra važnu ulogu u smanjenju emisije CO2. Poboljšana efikasnost koju obezbeđuje napredak I-Save tehnologije u pogonskoj liniji je važan način da se doprinese smanjenju emisije CO2. Turbo Compound motor je takođe sertifikovan da radi na HVO100, obnovljivom dizelu iz hidrogenizovanih biljnih ulja, koji dramatično smanjuje emisiju CO2.

Činjenice o testu i kamionu:


• Test je uradio Jan Burgdorf, iz časopisa Trucker i VerkehrsRundschau iz Nemačke.
• Ukupna dužina testne rute: 343 km. Ruta se koristi za testiranje kamiona različitih proizvođača u raznim uslovima.
• Bruto kombinovana masa: 32 tone.
• Podešena brzina na tempomatu: 85 km/h.
• Testirani kamion 2022: Volvo FH 460 sa I-Save tehnologijom treće generacije, Euro 6.
• Testirani kamion 2018: Volvo FH 460 Euro 6.
• Prosečna brzina:
o 2022: 79,9 km/h
o 2018: 79,8 km/h
• Potrošnja goriva uključujući AdBlue*:
o 2022: 21,48 l/100 km. AdBlue potrošnja u odnosu na potrošnju dizela: 6,2%
o 2018: 26,15 L/100 km


Činjenice o Volvo I-Save tehnologiji:


• I-Save je prvi put uveden u ponudu 2019. godine


• 13-litarski motor sa Volvo tehnologijom Turbo Compound, D13TC, omogućava vožnju sa niskim brojem obrtaja motora i visokim stepenom prenosa tokom dužeg vremenskog perioda.
• Nova funkcija I-Torque upravlja izborom stepena prenosa, obrtnim momentom motora i kočenjem kada je I-Cruise aktiviran. Funkcija koristi I-See da “gleda” put ispred sebe i proceni koliko je obrtnog momenta potrebno motoru da bi bio što efikasniji u potrošnji energije i goriva, na osnovu ukupne mase kamiona.


*Stvarna potrošnja goriva može varirati u zavisnosti od mnogih faktora kao što su brzina vožnje, upotreba tempomata, specifikacija vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, vozačevo iskustvo, održavanje vozila i vremenski uslovi.


PR

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Krone TPMS: nadzor pritiska u pneumaticima kao standardna oprema

Na najvećem ovogodišnjem specijalizovanom sajmu komercijalnih vozila Solutrans 2023, održanom u francuskom Lionu od 21. do 25. novembra, Krone je predstavio svoj Smart Tyre Monitoring System (TPMS), koji omogućava praćenje najvažnijih parametara svih pneumatika u realnom vremenu...

123456. . .19
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje