AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Na ulicama Evropske unije nalazi se preko 250 miliona automobila

Na ulicama Evropske unije nalazi se preko 250 miliona automobila

Na ulicama Evropske unije nalazi se sve više automobila. Prema najnovijim informacijama Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), broj automobila u Evropskoj uniji popeo se na broj od 252 miliona automobila...

2018. godine na putevima EU bilo je zastupljeno oko 240 miliona automobila. Najizraženiji rast zabeležen je u Rumuniji, gde je broj putničkih automobila zabeležio međugodišnji rast od 3,3 % na 7,9 miliona automobila.


Najveći broj putničkih automobila nalazi se u Nemačkoj, sa 49 miliona automobila. Sledi Italija sa 40 miliona, zatim Francuska sa 39 miliona. U TOP 5 plasirali su se Poljska i Španija, a od ostalih zemalja nijedna nije prešla granicu od 10 miliona primeraka.


Zanimljivo je da elektromobili čine samo 1,2 % udela u ukupnom broju automobila na ulicama Evropske unije. U Evropskoj uniji se nalazi i 30,2 miliona komercijalnih dostavnih vozila, od čega se čak polovina nalazi u tri zemlje - Francuskoj, Italiji i Španiji. Na ulicama EU se nalazi i 6,5 miliona primeraka srednje teških i teških vozila, kao i više od 720 hiljada autobusa, od čega polovina u Poljskoj, Italiji i Francuskoj.


Automagazin.rs
Foto: AP

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Najbolje ocene za Hankook EV i letnje gume

Dobro pozicionirani u odnosu na konkurenciju: Na brojnim najnovijim uporednim testovima, premium gume kompanije Hankook impresioniraju svojom udobnošću i sigurnošću, a prema pisanju specijalizovanih medija, pružaju i odličan odnos cene i performansi...

123456. . .1596
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje