AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Svetska prodaja u poslednjem kvartalu prošle fiskalne godine

Svetska prodaja u poslednjem kvartalu prošle fiskalne godine

Najveća svetska automobilska kompanija, Toyota Motor, u četvrtom kvartalu protekle fiskalne godine, zabeležila je za 52 % manji operativni profit - 46,1 milijardu jena. Japanska kompanija nije dala prognoze za novu fiskalnu godinu, jer se još uvek oporavlja od martovskog zemljotresa i cunamija...

Toyotu čekaju novi izazovi, zbog problema sa snabdevanjem komponentama, kojim su pogođeni dobavljači. Svetski analitičari procenjuju da će Toyota ove godine izgubiti prvu poziciju najvećeg proizvođača automobila, verovatno od General Motorsa. Podsetimo, GM je tu poziciju držao od 1932. godine do 2008. godine, kada je Toyota postala No.1. U periodu od januara do marta tekuće godine, Toyota je prodala 1,79 miliona vozila, konkurentski GM prodao je 2,22 miliona, a nemački Volkswagen 1,99 miliona automobila.

Podsetimo, problemi u snabdevanju komponentama i ograničenja u isporuci električne enrgije, primorali su Toyotu da prekine proizvodnju u nekim japanskim fabrikama. Domaće fabrike Toyote, trenutno rade samo polovinom svojih maksimalnih kapaciteta. Toyota je nedavno istakla da će se proizvodnja vratiti u normalu tek u novembru ili decembru tekuće godine, ali poslednje informacije govore da će se to dogoditi i ranije.

Za celu fiskalnu godinu, do kraja marta 2011. godine, neto profit je udvostručen, sa 209,4 milijarde jena u prethodnoj fiskalnoj godini, na 408,1 milijardu jena u fiskalnoj 2010. godini. Prodaja je porasla za 0,2 %. Toyota je prošle godine prodala 7,31 milion vozila, što je 71.000 vozila više nego prošle godine.

Automagazin.rs

Pijani Englez vozio autoputem, ali bez pneumatika! (FOTO)

Pijani Englez vozio autoputem, ali bez pneumatika! (FOTO)

Britanska saobraćajna policija, u oblasti Norfolk, na svom Twitter profilu je objavila neobičan incident. Na autoputu A11 zaustavljen je automobil koji je "izgubio" pneumatik i kretao se samo na čeličnoj felni. Tačnije, na nečemu što je ostalo od felne...

123456. . .1401
Renault Clio 2019
Slika nedelje