AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Svetska prodaja u poslednjem kvartalu prošle fiskalne godine

Svetska prodaja u poslednjem kvartalu prošle fiskalne godine

Najveća svetska automobilska kompanija, Toyota Motor, u četvrtom kvartalu protekle fiskalne godine, zabeležila je za 52 % manji operativni profit - 46,1 milijardu jena. Japanska kompanija nije dala prognoze za novu fiskalnu godinu, jer se još uvek oporavlja od martovskog zemljotresa i cunamija...

Toyotu čekaju novi izazovi, zbog problema sa snabdevanjem komponentama, kojim su pogođeni dobavljači. Svetski analitičari procenjuju da će Toyota ove godine izgubiti prvu poziciju najvećeg proizvođača automobila, verovatno od General Motorsa. Podsetimo, GM je tu poziciju držao od 1932. godine do 2008. godine, kada je Toyota postala No.1. U periodu od januara do marta tekuće godine, Toyota je prodala 1,79 miliona vozila, konkurentski GM prodao je 2,22 miliona, a nemački Volkswagen 1,99 miliona automobila.

Podsetimo, problemi u snabdevanju komponentama i ograničenja u isporuci električne enrgije, primorali su Toyotu da prekine proizvodnju u nekim japanskim fabrikama. Domaće fabrike Toyote, trenutno rade samo polovinom svojih maksimalnih kapaciteta. Toyota je nedavno istakla da će se proizvodnja vratiti u normalu tek u novembru ili decembru tekuće godine, ali poslednje informacije govore da će se to dogoditi i ranije.

Za celu fiskalnu godinu, do kraja marta 2011. godine, neto profit je udvostručen, sa 209,4 milijarde jena u prethodnoj fiskalnoj godini, na 408,1 milijardu jena u fiskalnoj 2010. godini. Prodaja je porasla za 0,2 %. Toyota je prošle godine prodala 7,31 milion vozila, što je 71.000 vozila više nego prošle godine.

Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje