AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Saab spasila kineska kompanija Hawtai Motor Group

Saab spasila kineska kompanija Hawtai Motor Group

Saab je, zbog nedostatka novca, pre nekoliko dana bio prinuđen da obustavi proizvodnju. Zato se kineska kompanija Hawtai Motor Group, odlučila da u Saab investira 150 miliona evra. Ovu informaciju danas je potvrdila kompanija Spyker, koja je vlasnik Saaba...

Posle kompanije Volvo, koja je u kinseskom vlasništvu, Saab je druga švedska kompanija, koju će "spasiti" kineski kapital. Investicija će pomoći Saabu da vrati dugove, i nastavi proizvodnju, a Hawtai će za 120 miliona evra postati vlasnik 30 % udela u Spekeru, a ostalih 30 miliona evra će biti uplaćeno u formi zajma. Sporazum, takođe, uključuje i ulaganja u stvaranje mešovitog preduzeća, a planiran je i početak proizvodnje automobila marke Saab u Kini, već od 2013. godine.

Spyker je u ponedeljak objavio, da je za Saab obezbedio kratkorični zajam u visini od 59,1 milion evra, i da je plan da Saab nastavi proizvodnju sledeće nedelje. Treba istaći i da sporazum o investiciji kompanije Hawtai, mora biti odobren od strane kineskih i švedskih vlasti, kao i od Evropske investicione banke.

Ovo je drugi slučaj, da kineska kompanija ulaže u švedsku automobilsku kompaniju. Prošle godine, Geely je kipio Volvo Cars od američkog koncerna Ford Motor.

Kompanija Hawtai proizvodi putnička i dostavna vozila. Kompanija, koja je osnovana 2000. godine, istakla je da će saradnju sa Saabom iskoristiti da pridobije nove tehnologije i razvije međunarodnu prodajnu mrežu.

Automagazin.rs

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje