AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Električne Kije za rekordni tržišni udeo u Evropi

Električne Kije za rekordni tržišni udeo u Evropi

Kia Motors je u prvoj polovini godine u Evropi uprkos smanjenju tržišta zabeležila rekordnu prodaju hibridnih i električnih vozila...

Električne Kije za rekordni tržišni udeo u Evropi

Prodaja elektrifikovanih Kia veća za 18%


Prodaja Kijinih elektrifikovanih vozila se u prvom polugodištu u odnosu na jednak period prošle godine povećala za 18% (44.894 prodatih vozila, prošle godine 38.173 vozila). Ove brojke uključuju u i Kijinu sve veću ponudu lakih hibrida (MHEV), klasičnih hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električnih vozila (EV). Tako sada elektrifikovana vozila predstavljaju četvrtinu Kijine prodaje u Evropi (25,2%).


Kijin tržišni udeo u Evropi u 1. polovini godine porastao na 3,5%


Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u Evropi (odnosi se na zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva) u prvom polugodištu prodala 178.392 vozila (-33.5%, prošle godine su u istom periodu prodali rekordnih 268.305 vozila). Uprkos padu prodaje kod Kije će i ove godine padati rekordi, jer se Kijin tržišni udeo u Evropi sa 3,2% povećao na 3,5%, što je njen najveći tržišni udeo u istoriji.


Emilio Erera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Uprkos poteškoćama prouzrokovanim pandemijom i dalje vlada veliko zanimanje za naša hibridna i električna vozila. Kada dođe do oporavka automobilskog sektora Kia će imati dobru osnovu za rast prodaje, pogotovo na području ekološki prihvatljivijih vozila. U drugoj polovini godine očekujemo dolazak novog elektrifikovanog Sorenta i unapređene varijante modela Picanto, Rio i Stonic. Lansiranje Kijinih lakih hibrida ‘EcoDynamics+’ u različitim segmentima kupcima će po prvi put ponuditi širok izbor cenovno pristupačnih, štedljivih hibridnih modela.”

Električne Kije za rekordni tržišni udeo u Evropi

Svaka četvrta prodata Kia u Evropi je hibridna ili električna


Sa elektrifikovanim modelima koji predstavljaju čak četvrtinu Kijine prodaje u Evropi ovaj južnokorejski gigant je prodaju svoja dva električna modela povećao za 65% (12.522 vozila).


Prodaja električnih modela veća za 65%, a plug-in hibrida za 29%


Sa 8.715 prodatih primeraka e-Nira i 3.808 prodatih e-Soula, isključivo električna vozila predstavljaju rekordnih 7% Kijine ukupne prodaje u Evropi.


Prodaja plug-in hibrida se povećala za 29% (11.177 vozila), prvenstveno zbog lansiranja PHEV varijanti Ceed Sportswagon i XCeed, ali i zbog sve bolje prodaje plug-in Nira. Prodaja varijanti sa lakim hibridom veća je za čak 181% (8.389 vozila). Kijina ‘EcoDynamics+’ tehnologija lakog hibrida nedavno je predstavljena kod sva četiri člana porodice Ceed, a osim toga ova tehnologija je sada raspoloživa i kod Sportagea.


Inače Ceed (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed, ukupno 48.158 vozila) i Sportage (33.292 vozil) i dalje su najpopularniji kod kupaca. Potražnja za elektrifikovanim Nirom (HEV, PHEV i EV) posebno je porasla tokom krize (27.030 prodatih primeraka), tako da se Niro prvi put vinuo među 3. najprodavanije modele Kije u Evropi. Slede mu Stonic (23.474 vozila) i Picanto (21.214 vozila).

Električne Kije za rekordni tržišni udeo u Evropi

Mogućnosti u drugom polugodištu: novi Sorento, unapređeni modeli, novi pogoni


Druga polovina 2020. će zbog očekivanog oporavka evropskog tržišta Kiji omogućiti dosta novih mogućnosti, jer će najstariji korejski proizvođač automobila u jesen kupcima ponuditi 4. generaciju Sorenta, koji će po prvi put dobiti hibridnu snagu i osnažiti brend u segmentu velikih sportskih terenaca.


Kia je nedavno najavila dolazak unapređenih varijanti popularnih modela segmenta A i B, Picanto i Rio, što će dodatno povećati Kijinu popularnost kod kupaca. Rio će između ostalog dobiti novi laki hibridni pogon ‘EcoDynamics+, koji će ujedno biti raspoloživ i kod svih varijanti modela Ceed. Kia će do kraja godine kod svih ostalih modela u svojoj ponudi predstaviti različite tehnologije koje smanjuju potrošnju goriva i snižavaju emisije CO2.


PR

Renault i Dacia servisna akcija

Renault i Dacia servisna akcija

Za sve vlasnike Renault i Dacia automobila koji u periodu od 01.9.2020. do 01.10.2020.  (ili do isteka zaliha) zakažu svoj termin u nekom od ovlašćenih Renault i Dacia servisa, spremna je specijalna servisna akcija “Originalni rezervni delovi za sigurnu vožnju”...

ŠkodaEnyaq iV je spremna za Tour de France

ŠkodaEnyaq iV je spremna za Tour de France

Da bi bicikliste mogao da sprovede kroz tri etape ovogodišnjeg Tour de France takmičenja, serijska verzija električnog SUV modela ŠkodaEnyaq iV pretvorena je u mobilnu kontrolnu sobu, „komandni automobil“ direktora trke, Christiana Prudhomme...

Kamperi i vozila za rekreaciju popularniji nego ikada

Kamperi i vozila za rekreaciju popularniji nego ikada

Pandemija COVID-19 potpuno je izmenila ustaljene turističke navike, i dok mnogi pokušavaju da spasu letnju sezonu, ima i onih kojima novi uslovi putovanja idu na ruku. Proizvođači kampera i vozila za rekreaciju (RV) beleže veliki rast u proizvodnji i prodaji...

Toyota GR Yaris
Slika nedelje