AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Toyota Yaris - počela proizvodnja u Francuskoj

Nova Toyota Yaris - počela proizvodnja u Francuskoj

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) pokrenula je proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svom proizvodnom pogonu u Valenciennesu u severnoj Francuskoj...

Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Evropi prvi je kompaktni automobil izrađen na GA-B platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture -TNGA), koja predstavlja temelj za unapređene dinamike, performansi, upravljivosti i bezbednosti, kao i privlačnog izgleda.


TMMF je postala četvrta fabrika u Evropi koja je uvela u proizvodnju vozila na platformi TNGA, nakon Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR i Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK (Corolla Hatchback i Touring Sports) i Toyota Motor Russia (Camry i RAV4). Ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korišćenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije takođe obuhvata i proizvodnju glavnih sklopova vozila: novi Yaris opremljen je poslednjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se isto tako proizvodi u Evropi – u Toyota Motor Manufacturing Poland.

Nova Toyota Yaris - počela proizvodnja u Francuskoj

Dodatna ulaganja i drugi model na putu


Dodatno ulaganje od 300 miliona evra, što iznosi pola početnog ulaganja TMMF, omogućilo je proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA. Svi proizvodni pogoni osavremenjeni su novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Najveće izmene uvedene su u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3500 m2 radi smeštanja novih pogona za ubrizgavanje i bojenje, čime je omogućena sopstvena proizvodnja novih plastičnih delova. TMMF očekuje da ukupan broj stalnih radnika dostigne 3600 do kraja 2020. godine.


Luciano Biondo, predsednik i izvršni direktor TMMF je rekao:
„Početak proizvodnje četvrte generacije Yarisa označava prvi korak prema našem cilju godišnje proizvodnje od 300.000 vozila. Uz potpuno novi kompaktni SUV, Yaris Cross koji će biti drugi model na našim proizvodnim linijama, sredinom 2021, na putu smo ostvarenja naših planova. Za proizvodnju Yarisa Cross biće potrebno da se uloži dodatnih 100 miliona evra”.


Uvođenje filozofije TNGA u segment kompaktnih automobila po prvi put


Toyota Yaris je u središtu priče o Toyotinom uspehu u Evropi, ubirajući plodove stalne popularnosti i odlične reputacije zahvaljujući doslednom uvođenju inovacija. Sa 224.368 primeraka, Yaris je 2019. predstavljao više od 20% Toyotine prodaje u Evropi.


Konstruisan za Evropu, s proizvodnjom u Evropi, kao i prva generacija, novi Yaris odlikuje se potpuno novim, „kondenzovanim“ proporcijama koje zrače njegov karakter „spreman za pokret“, „veliko-malo“ pakovanje s prostranom unutrašnjošću uprkos kompaktnim spoljnim dimenzijama i napredna vozna dinamičnost, a sve to zahvaljujući platformi TNGA GA-B. Najnovija, četvrta generacija hibridnog sistema omogućava veći domet na električni pogon, dodatno smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva za preko 20% u poređenju s aktuelnom generacijom*1 uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih karakteristika. Ovaj automobil je isto tako konstruisan da bude najsigurniji kompaktni automobil na svetu i opremljen je najnaprednijim sistemima aktivne i pasivne bezbednosti u segmentu. Ovi sistemi uključuju Toyota Safety Sense (TSS), niz tehnologija aktivne sigurnosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru saobraćajnih situacija, kao i prvi centralni vazdušni jastuk na svetu u segmentu kompaktnih automobila.


Proizvodnja u skladu s merama protiv COVID-19


Nakon pet sedmica kontrolisanog prekida proizvodnje u skladu s merama izolacije zbog COVID-19 u Francuskoj, TMMF je 22. aprila nastavio s proizvodnjom. Početne proizvodne količine zadržane su na znatno nižim nivoima u poređenju s normalnim poslovanjem, radi brige o najvažnijem aspektu – održavanju sigurnosti i zdravlja zaposlenih i drugih učesnika u lancu proizvodnje i distribucije, potpunim pridržavanjem novih protokola i postupaka održavanja higijene i socijalne distance. Menadžement fabrike i dalje će održavati budnost i osigurati nastavak sprovođenja mera zaštite i sigurnosti protiv COVID-19.


*1: Homologovana merenja nove generacije Yarisa, prema postupku ispitivanja za Globalna harmonizovana laka vozila (Worldwide Harmonised Light Vehicles - WLTP): emisija CO2 85 g/km, a potrošnja goriva 3,7 l/100km


PR

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje