AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Rekordna prodaja Kijinih hibridnih i električnih vozila u 1. kvartalu

Rekordna prodaja Kijinih hibridnih i električnih vozila u 1. kvartalu

Kia Motors je u 1. kvartalu u Evropi doživela rekordnu prodaju novih hibridnih i električnih vozila, uprkos padu ukupne prodaje prouzrokovane koronavirusom. Kia je takođe ostvarila svoj najviši tržišni udeo u prvom kvartalu u istoriji...

Prodaja u 1. kvartalu pala za 14,5% u odnosu na rekordnu 2019.

Po najnovijim podacima udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA je Kijina prodaja u zemljama EU, Velikoj Britaniji i članicama EFTA (Island, Lihtenštajn, Švajcarska i Norveška) u prvom kvartalu pala na ukupno 113.026 vozila. To predstavlja pad od 14,5 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je Kia zabeležila rekordnu kvartalnu prodaju u Evropi (132.174 vozila). Ovaj pad je znatno manji od onoga sa kojim se susreo evropski automobilski sektor (-26%).

Kijin tržišni udeo u Evropi u 1. kvartalu iznosi 3,7%

Kijin tržišni udeo je sa 3,2% u prvom kvartalu 2019. ove godine dostigao rekordnih 3,7%.
Prodaja elektrifikovanih Kia bolja za 21% uprkos smanjenju tržišta novih vozila
Uprkos zahtevnom početku godine se prodaja elektrifikovanih Kia – hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila – povećala za 21%, na ukupno 21.340 vozila.

Elektrifikovani modeli sada čine skoro petinu svih prodatih Kia u Evropi

Elektrifikovani modeli sada predstavljaju skoro petinu novoprodatih Kia u Evropi odn. tačno 19% svih prodatih Kia u 1. kvartalu 2020., dok je prodaja ovakvih Kia u istom periodu prošle godine predstavljala 13%. Emilio Erera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Prva tri meseca ove godine su zbog koronavirusa širom Evrope bila vrlo zahtevna za čitavu industriju. Uprkos tome smo doživeli rast prodaje Kijinih hibridnih i električnih vozila – svi naši elektrifikovani modeli su u Evropi imali rast prodaje u prošlom periodu. Dolazak novih plug-in hibrida, unapređenih električnih vozila, kao i raširena ponuda modela Ceed su povećali našu prodaju i tržišni udeo.”

U prvom kvartalu 2020 je prodaja Kijinih baterijskih električnih vozila – e-Niro i e-Soul – predstavljala 32% svih prodatih elektrifikovanih vozila (prošle godine 22%). Plug-in hibridi, uključujući i nove varijante XCeed i Ceed Sportswagon, sve su popularniji, a sada čine 30% svih prodatih elektrifikovanih Kia.

Kia e-Soul je nedavno osvojio nagradu za Svetski urbani auto 2020. godine (World Car of the Year), koji će svim elektrifikovanim Kijama doneti dodatno zanimanje stranaka. Kia Telluride, koja se prodaje u Severnoj Americi i nekim tržištima izvan Evrope, postao je Svetski auto 2020. i veliki pobednik ovog globalnog izbora.

Prodaja svih varijanti modela Ceed bolja za 19%

Kijin najprodavaniji model je u ovom periodu ostvario rekordnu prodaju. Prodaja modela Ceed – ponuda obuhvata izvedbe Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed – je veća za 19%. Ukupno su prodata 29.664 primerka ovog modela. Dodatno je rast prodaje u Evropi pojačao dolazak novog XCeeda u drugoj polovini prošle godine, kao i nedavno lansiranje plug-in hibrida varijanti XCeed i Ceed Sportwagen.

Pet najpopularnijih modela Kije u Evropi pored Ceeda čine Sportage (23.011 prodatih primeraka), Niro (16.010), Stonic (15.115) i Picanto (13.639).

PR

Predstavljen novi Jeep® Compass - rođen da iznenadi

Predstavljen novi Jeep® Compass - rođen da iznenadi

Antonela Bruno, šef brenda Jeep® za Evropu, predstavila je novi model Compass, što je ujedno bila i  prva premijera jednog Jeep terenca u Evropi za grupu Stellantis. Premijera predstavlja veliki korak za brend širom sveta, a posebno u Evropi...

Yandex Go - aplikacije menjaju gvozdene taksimetre

Yandex Go - aplikacije menjaju gvozdene taksimetre

Beograd bi u bliskoj budućnosti mogao da postane jedna od najmodernijih prestonica u ovom delu Evrope kada je reč o organizaciji prevoza putnika, ali je potrebno što pre sprovesti planirane reforme i ispratiti globalne trendove iz oblasti transporta...

Nissan Qashqai (2022)
Slika nedelje