AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Početak proizvodnje Kijinog novog krosovera XCeed

Početak proizvodnje Kijinog novog krosovera XCeed

Ceedova porodica (Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed) pored XCeeda do kraja godine dobija i nove hibridne varijante...

Pre nekoliko dana je na severu Slovačke, u mestu Teplička nad Váhom, u predgrađu Žiline, počela proizvodnja novog modela. Kijina slovačka fabrika je nakon 14-dnevnog redovnog godišnjeg zaustavljanja proizvodnje pokrenula proizvodnju novog krosovera XCeed. Novi model je u javnosti premijerno predstavljen krajem juna u Kijinoj centrali u Frankfurtu. Radi se o šestoj varijanti, koju će proizvoditi u toj fabrici, jedinoj ovog južnokorejskog giganta u Evropi.

Treća generacija Kia Ceeda je inače od sredine 2018. širom Evrope raspoloživa u hečbek i karavanskoj varijanti, kojima se početkom ove godine pridružio i shooting brake ProCeed, kao i sportske varijante GT (Ceed i ProCeed), koji su popravili prodaju porodice Ceed za čak 41% u odnosu na prošlu godinu. Porodica Ceed će se po očekivanjima još bolje iskazati u drugoj polovini godine, jer se do kraja godine očekuje lansiranje novih hibridnih varijanti.

Početak proizvodnje Kijinog novog krosovera XCeed

U prvih šest meseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, jednoj od najsavremenijih fabrika automobila na svetu, proizveli 180.200 putničkih vozila i 222.000 motora (proizvode ih i za kompaniju sestru Hyundai). Nakon osam godina se u aprilu zaključila proizvodnja monovolumena Venga, koja je svoje mesto ustupila novom gradskog krosoveru XCeed. Modeli Sportage, Ceed i Venga su prvom polugodištu našli svoje kupce u čak 95 zemalja sveta – najpopularniji su bili u Rusiji (16 % ukupne proizvodnje), Velikoj Britaniji (15 %), a više od 10 posto izvoza su dostigli i u Nemačkoj.
 
 
PR

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje