AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Uživanje u vožnji koje pobuđuje emocije, izuzetna estetska privlačnost, premijum kvalitet i revolucionarna efikasnost karakterišu gamu modela koji BMW brendu garantuju uspeh i u 2012. godini. Na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine, BMW predstavlja brojne nove modele serijske proizvodnje, kao i revolucionarna koncept vozila...

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Koncept vozila svojim dizajnom i tehnologijom krče put formulama mobilnosti koje su istovremeno uzbudljive i održive. Zahvaljujući svom inovativnom potencijalu najuspešniji proizvođač premijum automobila na svetu uspeva da kreira izuzetno harizmatična vozila u čijoj vožnji sve više uživamo pritom neprestano smanjujući potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. U svom trenutnom programu modela, BMW postavlja standarde u automobilskoj industriji kada je reč o tehnološkim inovacijama, revolucionarnom dizajnu i održivosti. Dokaz kontinuiranog razvoja nam je pružen u studijama za BMW i3 Concept i BMW i8 Concept, kao i na sajmu u Ženevi.

Novi modeli koji će biti predstavljeni na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine odišu izuzetnom usklađenošću elemenata ekskluzivnosti, izazovnog sportskog duha i uzorne efikasnosti zbog čega su BMW modeli najprogresivniji u premijum segmentu. Jasan primer izuzetnog statusa BMW dizajna predstavlja premijera BMW Serije 6 Gran Coupe. Ovo je prvi kupe ovog brenda sa četvoro vrata koji u estetskom smislu predstavlja zvezdu BMW-ovog štanda. Na osnovu njegovog sportsko-elegnatnog izgleda možemo da naslutimo da nas očekuje fascinantno iskustvo u vožnji koje omogućuju snažni motori, superiorna tehnologija vešanja i inovativni sistemi za pomoć vozaču.

Trenutna gama BMW M GmbH proizvoda predstavlja kombinaciju izuzetno sportskog duha i savremene forme. Na Sajmu automobila u Ženevi premijerno će biti predstavljen novi BMW M6 Coupe. Drugu generaciju ovih vozila visokih performansi s jedne strane karakterišu fascinantne dinamičke performanse, dok je sa druge potrošnja goriva smanjena za 30 % u odnosu na njegovog prethodnika. Karakteristični M osećaj pronalazimo i kod BMW M Performance automobila sa kojima se javnost po prvi put upoznaje u Ženevi. Modeli BMW M 550d xDrive, BMW M 550d xDrive Touring, BMW X5 M50d i BMW X6 M50d predstavljaju potpuno novu kategoriju. Oni poseduju motore i visoke performase karakteristične za ekskluzivni segment, a istovremeno su izuzetno pogodni za svakodnevnu upotrebu i impresivno efikasnosni.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Pored toga, posetioci Sajma automobila u Ženevi od 8. do 18. marta prisustvovaće veoma detaljnoj prezentaciji novog BMW Serije 3. Za tu priliku će se za ovo novo izdanje najuspešnijeg premijum modela na svetu ponuditi dodatne vezije motora, kao i BMW Active Hybrid 3. I novi BMW Serije 1 se priprema da startuje sa novim motorima – među kojima je i BMW 116d EfficientDynamics Edition, prvi serijski model ovog brenda koji emituje manje od 100 grama CO2 po kilometru. Serija svetskih premijera zaokružuje se novim BMW X6 modelom, čiji jedinstveni profil je dodatno izoštren izmenama u dizajnu i inovativnim elementima opreme.

Kada je MINI brend u pitanju, posetioce MINI štanda u Ženevi očekuje pravo iznenađenje – MINI Clubvan! MINI Clubman produžena verzija + van, prilagođen svim potrebama dostavnog vozila, i ujedno prvo dostavno vozilo u premijum segmentu.

Najlepša linija: BMW Serije 6 Gran Coupe.
Svetskom premijerom BMW Serije 6 Gran Coupe modela, BMW dovodi jednu od zvezda Sajma automobila u Ženevi 2012. godine istovremeno nagoveštavajući svoj napredak ka novom segmentu vozila. Dizajn i inovativni elementi opreme u prvom BMW-ovom kupeu sa  četvoro vrata je simbol ekskluzivnog uživanja u vožnji u luksuznoj klasi. Dinamični, elegantni stil definisan je kupe proporcijama karakterističnim za BMW brend i linijom BMW Serije 6. Unutrašnjost BMW Serije 6 Gran Coupe automobila nudi fokusiranost na vozača tipičnu za ovaj brend, kao i visoki nivo komfora u elegantnoj, luksuznoj kabini.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

BMW Serije 6 Gran Coupe je četvorosed koji je veoma udoban i prostran i u zadnjem delu kabine. Treće sedište je dostupno kao standardna opcija i može se koristiti za kraće vožnje. Zahvaljujući mogućnosti da se nasloni sedišta preklope, zapremina prtljažnog prostora od 460 litara može da se poveća na 1 265 litara.

U BMW Serije 6 Gran Coupe ugrađuju se tri motora sa BMW TwinPower turbo tehnologijom. Linijski šestocilindarski benzinski motor za BMW 640i Gran Coupe ima snagu od 235 kW/320 ks, linijski šestocilindarski dizel motor za BMW 640d Gran Coupe ima snagu od 230 kW/313 ks. BMW 650i Gran Coupe pokreće novi V8 motor sa 330kW/450 ks čija BMW TwinPower turbo tehnologija uključuje i potpuno varijabilni sistem kontrole ventila VALVETRONIC. Sve varijante modela imaju 8-stepeni automatski menjač. Pored automatske funkcije pokretanja i gašenja motora, i standardni ECO PRO režim pomaže da se smanji potrošnja goriva. Intelignetni sistem pogona na sva četiri točka xDrive će biti dostupan za top model.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Sportski automobil visokih performansi u top formi: novi BMW M6 Coupe.

Naročito atraktivna mešavina estetske dopadljivosti i dinamičnih performansi je spremna za lansiranje i u segmentu sportskih automobila visokih performansi. Novi BMW M6 Coupe, koji će svoju svetsku premijeru imati na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine, odlikuje fascinantna privlačnost kako zahvaljujući karakterističnom M dizajnu i tako i zahvaljujući mogućnostima ubrzanja koje u najvećoj meri duguje svom V8 motoru snage 412 kW/560 ks sa M TwinPower turbo tehnologijom. Ovakva pogonska snaga omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde, dok izuzetna efikasnost rezultira prosečnom potrošnjom od 9,9 litara na 100 kilometara, mereno po EU standardima. Visoko-obrtni 8-cilindarski motor, 7-stepena M dual automatska transmisija, aktivni M diferencijal na diferencijalu zadnje ose, šasija karakteristična za M liniju i nove M Carbon keramičke kočnice, deo dodatne opreme, garantuju najbolje rezultate po svim relevantnim kriterijuma za ukupnu dinamičnost i garantuju karakteristični M osećaj.

Kod novog BMW M6 Coupe modela, dinamične i elegantne linije dopunjene su karakterističnim M elementima koji naglašavaju sportski karakter ovog sportskog modela visokih performansi na način koji direktno proizilazi iz tehnoloških uslova. Jedan karakteristični element je krov od plastike ojačane karbonskim vlakanima, koji BMW M6 Coupe daje upečatljive konture. On doprinosi smanjenju težine vozila kao i spuštanju oslonca – dva načina na koji se optimalizuje agilnost ovog modela sa dvoje vrata. Širok raspon opcija za konfiguraciju pogonskog sklopa i funkcija vešanja, dva tastera za M pogon na upravljaču pomoću kojih se omiljena podešavanja memorišu, tipični M dizajn kokpita i opcija ugradnje Head-Up displeja – kao i elementi karakteristični za M modele – pružaju idealan osnov za uživanje u ovom modelu visokih performansi u intenzivnom, individualnom stilu.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Izuzetne performanse, tipični M osećaj, izuzetna efikasnost: BMW M Performance automobili.


BMW M GmbH obeležava i početak potpuno nove kategorije proizvoda sa četiri premijere na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine. BMW M Performance automobili zadovoljavaju potrebe za većom snagom, preciznim rukovanjem i veoma izražajnim dizajnom, a istovremeno su izuzetno pogodni za svakodnevnu upotrebu i uzorno efikasni. Modeli VMW M550d xDrive, VMW M550d xDrive Touring, BMW X5 M50d i VMW X6 M50d će prvi biti plasirani na tržište. Osnovne zajedničke karakteristike: najinovativniji, najsnažniji i najefikasniji linijski 6-cilindrični dizel motor na svetu, intelignentni sistem pogona na sva četiri točka VMW xDrive, posebno podešeno vešanje za M modele i karakteristični dizajn.

Novi dizel motor sa trostrukim turbopunjačem i centralnim sistemom ubrizgavanja goriva proizvodi snagu od 280kW/381 ks i stvara maksimalni obrtni momenat od 740 Njutn metara. 8-stepeni sportski automatski menjač, xDrive, tehnologija vešanja i aerodinamični balans BMW M Performance automobila konfigurisani su tako da budu u skladu sa karakteristikama performansi svakog modela uz preciznost tipičnu za BMW M GmbH. Postignuti su novi standardi, naročito u pogledu agilnosti, ali i na polju efikasnosti. Na primer, BMW M 550d xDrive od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi, dok mu je prosečna potrošnja goriva po mereno po EU standardima 6,3 litra na 100 kilometara.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Novi motori za BMW Serije 1: BMW 116d EffcientDynamics Edition sa 99 grama CO2 po kilometru.
Samo nekoliko meseci nakon uspešnog lansiranja novog BMW Serije 1 na tržište, izbor motora za ovaj kompaktni model će se proširiti sa tri četvorocilindarska motora. Status najmoćnije varijante sa benzinskim motorom pripada modelu BMW 125i, čiji četvorocilindarski agregat sa BMW TwinPower turbo tehnologijom razvija maksimalnu snagu od 160 kW/218 ks i maksimalni obrtni momenat od 310 Njutn metara. Najmoćniji model sa dizel motorom u budućnosti će biti 125d sa istom snagom i maksimalnim obrtnim momentom od 450 Njutn metara. Kod njega, u okviru BMW TwinPower turbo tehnologija uključuje višefazno turbo punjenje i poslednju generaciju centralnog sistema za ubrizgavanje goriva.

Novi predvodnik BMW-ovih modela, kada je u pitanju efikasnost će takođe biti u centru pažnje na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2012. godine. BMW 116d EfficientDynamics Edition pokreće dizel motor od 85 kW/116ks sa BMW TwinPower turbo tehnologijom. Od nula do 100 km/h on ubrzava za 10,5 sekundi, a mereno po EU standardnima, prosečno troši 3,8 litara goriva na 100 kilometara. Sa 99 grama CO2 po kilometru, BMW 116d EfficientDynamics je još jedan u nizu modela koji doprinosi smanjenju emisije izduvnih gasova u saobraćaju. Po prvi put dvocifreni nivo emisije CO2 može da se kombinuje sa uživanjem u vožnji kakvo pružaju BMW modeli.

Ekskluzivna budućnost za jedinstveni model: novi BMW X6
Selektivne modifikacije u dizajnu i novi elementi opreme daju modelu BMW X6 još sofisticiraniji profil. Ovom još uvek jedinom sportskom kupeu na svetu, to daje dodatnu energiju na putu ka uspehu. Od kada je lansiran na tržište do sada, BMW X6 je prodat u 150 000 primeraka.

Kada pogledamo novi BMW X6 sa prednje strane, njegov moćni izgled je dodatno naglašen upečatljivim dizajnom BMW maske hladnjaka i novom pozicijom svetala za maglu. Zadnja svetla, koja su takođe modifikovana, jasnije ocrtavaju karakteristični izgled ovog brenda u noćnim uslovima. Pored toga, novi BMW X6 je jedino vozilo u konkurentnoj kategoriji BMW X modela koje će od proleća 2012. moći da se poruči sa adaptibilnim LED prednjim svetlima.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Prefinjena individualistička mobilnost: BMW i3 Concept i BMW i8 Concept.
Plodovi kontinuiranih napora BMW-a u pogledu strategije razvoja održive mobilnosti biće prikazani na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine kroz modele BMW i. BMW i3 Concept i BMW i8 Concept pružaju konkretan uvid u modele koji se trenutno razvijaju kako bi ušli u serijsku proizvodnju. BMW i3 će izaći sa proizvodne linije u BMW-ovoj fabrici u Lajpcigu već 2013. godine kao prvo vozilo na električni pogon u premijum segmentu. Serijska proizvodnja modlea BMW i8 će započeti neznatno kasnije. Sportski automobil sa hibridnim pogonom će na tržište izaći početkom 2014. godine.

Više uživanja u vožnji, više individualnosti: Originalni BMW dodaci.
Primamljive šanse da se vozilo opremi po sopstvenoj želji, stremeći sve više ka sportskom stilu pružaju nam se kroz novo-osmišljeni program game proizvoda BMW M Performance. Od proleća 2012., proizvodi BMW M Performance na poljima pogonskog sklopa, vešanja, aerodinamičnosti i opreme u kokpitu će biti dostupni za BMW Serije 5 Sedan, novi BMW Serije 3 sedan i novi BMW Serije 1. Komponente u retro stilu osmišljene u bliskoj saradnji sa BMW M GmbH čine deo programa Originalnih BMW dodataka. Oni su fokusirani na unapređenje vozne dinamike, ali pored toga, svakom vozilu daju upečatljiv sportski duh kako u spoljašnjem izgledu, tako i u kabini.

BMW Grupa na sajmu automobila u Ženevi

Štaviše, biće predstavljeno još novih elemenata iz proizvodnog programa Originalni BMW dodaci namenjenih za BMW Seriju 1 i novi BMW Serije 3 sedan. Od proleća 2012. godine široka paleta proizvoda će nuditi mogućnost za selektivnu individualizaciju, a koji će se svojim dizajnom uklapati u BMW pakete opreme za oba ova modela. Proizvodi za BMW Serije 1 usmereni su ka paketima opreme Sport Line i Urban Line. Proizvodi za BMW Serije 3 Sedan namenjeni su paketima Sport Line, Luxurz Line i Modern Line.

Najnovije inovacije u sistemu BMW ConnectedDrive.
Najnovije inovacije u sistemu BMW ConnectedDrive omogućuju dodatnu optimizaciju na polju komfora, bezbednosti i opreme za dobijanje informacija i zabavu u vozilu. BMW Live servis pruža odabrane usluge iz postojećeg BMW Online programa. Potrebna online konekcija se ostvaruje preko vlasnikovog mobilnog telefona. Na Sajmu automobila u Ženevi 2012. godine biće prikazana i proširena paleta funkcija kod opcije Apps. Ona omogućuje vlasnicima Apple iPhone da u vozilu koriste opcije kao što je web radio funkcija, kao i usluge kao što su Facebook i Twitter. Inovativna asistencija za prednja svetla dugog snopa koja sprečava zaslepljivanje biće predstavljena i na modelu BMW Serije 3 Sedan.

Delta Motors

Marussia B2: Ruski automobil snova

Marussia B2: Ruski automobil snova

Kao što je poznato, većina velikih automobilskih kompanija se povukla iz Formule 1, a njihovo mesto su zauzele više ili manje uspešni privatni timovi. Ove godine, pravu atrakciju će predstavljati firma iz Rusije - Marussia, koja proizvodi i sportske automobile atraktivnog izgleda i performansi...

Volvo predstavio vazdušni jastuk za pešaka + VIDEO

Volvo predstavio vazdušni jastuk za pešaka + VIDEO

Automobili marke Volvo poznati su po vrhunskoj bezbednosti i po naprednim tehnologijama iz ove oblasti, a izuzetak nije ni najvnoviji predstavnik ove švedske marke - hatchback V40. Pogledajmo kako funkcioniše ovaj svetski novitet, koji je jedan od glavnih tema i na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi...

Ženeva 2012 - Koenigsegg Agera R 2013

Ženeva 2012 - Koenigsegg Agera R 2013

Koenigsegg Agera R je postigao veliki broj brzinskih rekorda. Na sajmu automobila u Ženevi je predstavljena unapređena verzija, koja ima snažniji motor i može da postigne maksimalnu brzinu od 440 km/h! "Vikinzi" su naoštrili sekire i sa svojim supersportskim automobilom zabeležili ubrzanje iz mesta do 300 km/h za samo 14,53 s!

Opel Astra OPC: U Nemačkoj od 34.250 evra

Opel Astra OPC: U Nemačkoj od 34.250 evra

Najsnažnija Opel Astra svih vremena, u Nemačkoj će koštati 34.250 evra. Za taj iznos, kupac dobija hot hatch atraktivnog izgleda, kojeg pogoni 4-cilindarski 2.0 Turbo motor snage 280 KS i maksimalnog obrtnog momenta 400 Nm. Iz mesta do 100 km/h, Opel Astra OPC stiže za 6,0 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h...

Novi Kia Cee’d - Video predstavljanje

Novi Kia Cee’d - Video predstavljanje

Na video snimku u trajanju od 13 minuta, predstavljena je druga generacija petovratnog hatchback modela Kia Cee'd. Novi model, čiji dizajn potpisuje Peter Schreyer, porastao je u odnosu na svog prethodnika za 50 mm, i sada ima dužinu od 4.310 mm...

Ženeva 2012: Tata Megapixel + VIDEO

Ženeva 2012: Tata Megapixel + VIDEO

Indijska kompanija Tata, u Švajcarskoj je predstavila evoluciju svog prošlogodišnjeg koncepta Pixel, koji sada nosi simboličan naziv Megapixel. Tata Megapixel je koncept gradskog automobila, sa enterijerom koji prima četiri putnika i koji je moguće okrenuti na "petoparcu"...

Video: Audi RS 4 Avant u akciji

Video: Audi RS 4 Avant u akciji

Najsnažniji predstavnik modelske serije A4, sa tradicionalnom oznakom RS4 i praktičnom karavan karoserijom, koju u Ingolstadtu zovu Avant, imao je svetsku premijeru na sajmu automobila u Ženevi. Audi RS4 Avant predstavlja treću generaciju sportskog derivata modelske serije A4...

Euro Sumar - najbogatije opremljen Suzuki SX4 NAVI 4WD

Euro Sumar - najbogatije opremljen Suzuki SX4 NAVI 4WD

Kupci u Srbiji od nedavno imaju priliku da kupe jedan od najopremljenijih automobila na našem tržištu u klasi kojoj pripada Suzuki SX4. Verzija SX4 sa pogonom na svim točkovima i paketom opreme NAVI je, zapravo, vozilo sa dodatno unapređenim dosadašnjim najbogatijim paketom opreme GS...

Opel pokrenuo novu  aplikaciju na Android marketu

Opel pokrenuo novu aplikaciju na Android marketu

Kompanija Opel, kao i uvek do sad, svojim vernim vozačima stavlja na raspolaganje najsavremenije tehnologije. Tako je na Android marketu pokrenuta nova Opel aplikacija pod imenom "Suvozač." Opel ovim potezom želi da unapredi bezbednost i informisanost svojih vozača i omogući im da uživaju u još većoj udobnosti prilikom vožnje njihovih Opel automobila.

Mercedes-AMG ONE
Slika nedelje