AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Chevrolet kao brend sa najboljim performansama u SAD

Chevrolet kao brend sa najboljim performansama u SAD

Chevrolet je omiljeni američki brend kada je reč o performansama, a Camaro i Corvette predstavljaju svaki treći sportski automobil prodat u SAD u 2011. godini. Prošle godine, Chevrolet-ov udeo u segmentu sportskih automobila iznosio je 37 procenata, sa prodatih 88.249 automobila modela...

Time je Camaro, što je premašilo prodaju njegovog najbližeg rivala, modela Ford Mustang, za više od 18,000 jedinica. Očekuje se da će se ovo vođstvo uvećati nakon što se novi Camaro ZL1 pojavi u prodaji u SAD ovog meseca.

U segmentu luksuznih sportskih automobila u 2011. godini, Chevrolet je imao udeo od 28 procenata sa 13,164 prodatih jedinica. Kao trenutno jedini domaći auto u ovom segmentu, Corvette je udvostručila svoju prodaju u odnosu na najbližeg rivala – Porsche 911.

"Sa dodatkom u vidu modela Camaro ZL1, ostaje samo šačica brendova na svetu sa dva automobila koja mogu parirati performansama, tehnologiji i uzbuđenju koje nude modeli Corvette i Camaro”, rekao je predsednik General Motors-a za Severnu Ameriku, Mark Reus. “Za razliku od mnogih konkurenata, kada je reč o performansama, Corvette ZR1 i Camaro ZL1 su prikladni i za dnevnu vožnju i za sportsku vožnju odmah po izlasku iz fabrike – sa standardnim hlađenjem kočnica i pogonskim sklopom.”

Da bi prikazao sposobnosti modela Corvette i Camaro, Chevrolet je nedavno testirao modele sa punom opremom bez izmene performansi na stazi “Grand Course” Virginia International Raceway. Konfiguracija staze “Grand Course” je izazov za automobilsku industriju jer zahteva izvanrednu snagu, precizno upravljanje i stabilnost da bi se postigao najbrži krug.

U modelu Corvette ZR1 za 2012. godinu, opremljenu Michelin Pilot Sport Cup gumama, inženjer Corvette Džim Mero prešao je stazu “Grand Course” za 2:45.6 – brže od zvaničnog vremena bilo kog drugog automobila za pređeni krug.

U modelu Camaro ZL1 za 2012. godinu, inženjer Aron Link prešao je “Grand Course” za 2:52,4 – što je za preko šest sekundi brže od zvaničnog vremena za koje je Ford Shelby GT500 prešao na istoj toj stazi.

Car and Driver magazin, koji vodi godišnji tzv. Lightning Lap okršaj na stazi Virginia International Raceway, rekao je da je ova staza “nešto što je najbliže čuvenom Nordschleife na stazi Nurburgring."

"Grand Course u Virdžiniji je odličan test za sve performanse vozila”, rekao je Reus. “Kao i kod Nurburgring-a, samo jedan krug na stazi u Virdžiniji može da testira sve aspekte automobila, uključujući snagu, kočnice, uprvljanje, gume i balans šasije. Preći krug od četiri milje na “Grand Course”-u za tri minute je izvanredan uspeh za bilo koji auto.”

Corvette ZR1 je najmoćniji auto koji je Chevtrolet ikada napravio sa motorom zapremine od 6,2 litre, LS9 V-8 koji daje 647 konjskih snaga i obrtni momenat od 819 Nm. Od vih kompanija koje se bave masovnom proizvodnjom, Chevrolet prednjači u upotrebi karbonskih vlakana, sa laganim materijalima koji se koriste kod strukturnih komponenti u ZR1, uključujući prednje branike, haubu, krov, prednju masku branika, pragove i patos šasije. Sa motorom koji sa punim rezervoarom i bez putnika koji iznosi 1.521 kg, ZR1 predstavlja dobar odnos između snage i težine od samo 2.34 kg po KS. Kao rezultat ovoga. ZR1 je takođe i najbrži Chevrolet ikada napravljen, koji je u stanju da ubrza od 0 do 100 km/s za svega 3,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 33 km/s. Početna cena modela Corvette ZR1 je $112.575, uključujući i prevoz.

Camaro ZL1 je najmoćniji Camaro ikada proizveden, sa motorom od 6.2 litre LSA V-8 koji ima 588 ks i obrtni momenat od 754 Nm. Takođe je i najsofisticiraniji Camaro ikada napravljen sa ekskluzivnim tehnološkim performansama koje podrazumevaju performanse za vuču i automatsko podešavanje amortizera prema uslovima vožnje. Druge standardne performanse podrazumevaju Brembo kočnice sa šest klipova i hlađenje zadnjeg diferencijala, kočnica i menjača. Kao rezultat ovoga, ZL1 je takođe i najsposobniji Camaro ikada napravljen, koji može da ubrza od 0 do 100 km na sat za 3,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 296 km/h kao i da pređe čuveni Nurburgring za samo 7:41.27. Početna cena modela Camaro ZL1 je $54.995, uključujući i prevoz.

I Corvette i Camaro su nedavno priznati od strane IntelliChoice kao najbolji po ukupnim vrednostima u svom segmentu – što je još jedan dokaz da uz Chevrolet kupci za svoj novac dobijaju i bolje performanse.

Automagazin.rs

Ženeva 2012 - Suzuki predstavio dva tokijska koncepta

Ženeva 2012 - Suzuki predstavio dva tokijska koncepta

Praksa većine svetskih automobilskih kompanija je da na sajmu automobila u Ženevi predstave nešto novo, što može otkriti pravac razvoja automobilske industrije ili određene kompanije. Kada novi model nije na vidiku, predstavljaju se koncepti. Upravo takvu taktiku je izabrala japanska kompanija Suzuki...

Jaguar ima novi logo

Jaguar ima novi logo

Jaguar je modifikovao svoj logo, što je pomalo iznenađujuće, s obzirom da je poslednja promena izvršena pre desetak godina. Izgleda da velika mačka ima dovoljno kajmana, lisica i drugog plena, jer se vidno "ugojila", što možemo videti na uporednom snimku...

Video predstavljanje: Opel Astra OPC

Video predstavljanje: Opel Astra OPC

Najsnažniji predstavnik modelske serije Astra, predstavljen je u punoj svojoj lepoti i putem video snimka. Ljubitelji "nabildovanih" Opela, mogu se radovati agregatu 2.0 od 280 konjskih snaga(!) i maksimalnom obrtnom momentu 400 Nm. Rezultat je maksimalna brzina od 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,0 sekundi...

Automobili bez vozača legalni na ulicama Nevade + VIDEO

Automobili bez vozača legalni na ulicama Nevade + VIDEO

Nevada je trenutno jedina američka država, gde je moguće legalno kretanje automobila bez vozača u saobraćaju. Veoma brzo, ovo će biti moguće i u Kaliforniji, čije vlasti aktivno rade na uspostavljanju pravila, po kojima će robotizovani automobili biti legalni učesnici u saobraćaju...

Nova Ford Kuga - Otvaranje vrata prtljažnika nogom + FOTO

Nova Ford Kuga - Otvaranje vrata prtljažnika nogom + FOTO

Ford preuzima aktuelnu formulu uspešnog modela Kuga i unapređuje je uvođenjem automatskog otvaranja vrata prtljažnika, koja se mogu otvoriti i zatvoriti jednostavnim zamahjivanjem stopalom ispod zadnjeg branika. Važno je istaći da nova Kuga ima prtljažni prostor za 86 litara veći nego kod prethodnika...

Kia Pro_cee’d: Nova generacija stiže 2013. godine

Kia Pro_cee’d: Nova generacija stiže 2013. godine

Rečima "2013. godine, porodica cee'd će biti kompletna, sa dolaskom nove generacije trovratnog modela Kia pro_cee'd“ Kia komentariše prvu skicu trovratne verzije novog Cee’da. Od uvođenja na tržište ovog atraktivnog modela, deli nas još samo jedna godina...

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV je predstavio nove uniforme za zaposlene na benzinskim stanicama u svim zemljama, u kojima je OMV je prisutan. U toku intenzivnog procesa razvoja, u koji je osoblje bilo uključeno od samog početka, OMV je prilagodio dizajn korporativnom identitetu i poboljšao kvalitet uz istovremeno smanjenje troškova za partnere na benzinskim stanicama.

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia će modelom Lodgy tržištu ponuditi najveći "komad" automobila za najnižu cenu. Premijera modela Lodgy je održana na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je privukao veliko interesovanje javnosti. Pred nama je video predstavljanje...

Mercedes-AMG ONE
Slika nedelje