AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Opel nastavlja da unapređuje i usavršava svoju veoma uspešnu perjanicu, Insigniju. Spreman za 2012. godinu, Opel kruniše svoju ponudu dizel motora novim, dinamičnim i veoma ekonomičnim biturbo motorom...

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Dvolitarski CDTI agregat ne samo da razvija snagu od 143 kw/195 ks i obrtni moment od 400 Nm, već limuzina sa četvora vrata, pogonom na prednje točkove i manuelnim menjačem troši svega 4,9 litara na 100 kilometara (emisija: 129 g/km CO2).

 

Prema tome, Insignia sa dvolitarskim CDTI biturbo motorom je jedan od najekonomičnijih automobila srednje veličine. Od proleća 2012. godine verzije sa pogonom na sve točkove (AWD) moći će da se naruče sa supersportskom šasijom koja dolazi u kombinaciji sa prednjim vešanjem iz  modela Insignia OPC (Opel performans centar). Ovo vešanje se zasniva na podupiračima visokih performansi (HiPerStruts). To dodatno poboljšava voznu dinamiku. Štaviše, aktivna bezbednost Insignije je poboljšana zahvaljujući sistemima za pomoć vozaču.

Opelov vrhunski model: dobitnik nagrada i veoma uspešan

Od svoje premijere 2008. godine Insignia je osvojila oko 50 nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu nagradu “Automobil godine 2009”. Pohvale automobilskih stručnjaka se odražavaju i u konstantno visokoj potražnji: Opelov najbolji model je zabeležio prodaju od blizu pola miliona primeraka. U 2011. godini, Insignia je zabeležila visoke stope rasta na ključnim tržištima (uključujući UK, Rusiju i Tursku). U Nemačkoj je hatchback limuzina sa petora vrata nesporni lider u svom segmentu po pitanju prodaje. Opel se takođe može pohvaliti najekonomičnijim benzinskim motorom u srednjem segmentu, zahvaljujući Insigniji sa turbo ecoFLEX motorom od 1,4 litara i 103 kW/140 ks (5,7 litara na 100 km, 134g/km CO2). Najnovija tehnološka poboljšanja su osnova kontinuiranog uspeha najboljeg modela iz Riselshajma, a uklapaju se i u rastuću potražnju za vrednim dodacima.

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Inteligentna biturbo dizel tehnologija

Vrhunac četvorocilindričnog komonrejl motora je sekvencijalni dupli turbo sistem sa dve faze punjenja. Ova tehnologija je do sada bila ograničena na svega nekoliko skupljih brendova. Međutim, Opel je sada čini pristupačnom za širi segment klijenata. Kupci imaju mogućnost da kombinuju novi motor sa pogonom na prednje ili na sve točkove (AWD). Insignia sa dvolitarskim CDTI biturbo motorom je dostupna u svim karoserijskim verzijama.

Novi dvolitarski CDTI biturbo motor od 143 kW/195 ks sa obrtnim momentom od 400 Nm je dizajniran da obezbedi posebno agilne, osetljive i glatke performanse prilikom ubrzavanja. Insignia limuzina sa pogonom na prednje točkove (FWD) i šestostepenim manuelnim menjačem dostiže brzinu od 100 km/h za svega 8,7 sekundi, a maksimalna brzina joj je 230 km/h. Sa potrošnjom od svega 4,9 litara na 100 kilometara, potrošnja goriva i emisija štetnih gasova (129g/km CO2) je veoma niska. Sve verzije sa manuelnim menjačem su opremljene tehnologijom Start/Stop (kreni/stani), što Insigniju čini jednim od najekonomičnijih automobila srednje veličine.

“U ovoj klasi snage i obrtnog momenta uobičajeni izbor su šestocilindrični dizel motori kapaciteta od oko tri litara. Zahvaljujući biturbo tehnologiji, manji motori razvijaju još veću snagu, a potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova smanjuju za 30 odsto”, kaže glavni inženjer za Insigniju, Folker Šarf. “Ovo je odličan primer uspešnog “smanjivanja” u Opelu”.

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Sekvencijalno punjenje osigurava glatko razvijanje snage

U Insignijinom inovativnom biturbo sistemu dva turbo punjača različitih dimenzija rade ili odvojeno ili zajedno. Opel je jedini proizvočač u konkurenciji automobila srednje veličine koji nudi ovaj sofisticirani sekvencijalni sistem turbo punjača u dizel motoru. Manji turbo punjač obezbeđuje veoma brzo ubrzanje pri malim brzinama motora. To znači da papučica za gas reaguje momentalno i sprečavaju se nepoželjni efekti kašnjenja turbine. Iznad 1250 obrtaja vozač već može da izvuče obrtni moment od 320 Nm, dok je pri 1750 obrtaja u minuti obrtni moment 400 Nm.

Pri srednjem broju obrtaja u minuti turbo punjači rade zajedno, s tim što veći turbo punjač vrši preliminarnu kompresiju usisanog vazduha, pre nego što se on potpuno sabije u manjem punjaču. Obilazni ventil pod konstantnom kontrolom prenosi deo izduvnih gasova u veći turbo punjač. Rezultat toga je da vozač uživa u moćnom ubrzanju. Pri većem broju obrtaja (od oko 2500-3000 ob/min) svi gasovi idu direktno u veći turbo punjač, održavajući nesmetan dotok snage pri većim brzinama.

Glavni cilj razvoja dvolitarskog biturbo CDTI motora je bio da se osigura brzo razvijanje pritiska vazduha za punjenje pri malom broju obrtaja u minuti i povećanje osetljivosti papučice za gas pri srednjem broju obrtaja. Vazduh motora je u savršenom skladu sa brojem obrtaja i potrebama dva turbo punjača različitih dimenzija. Pri malom broju obrtaja međuhladnjak sa vodenim hlađenjem, koji je povezan isključivo sa malim turbo punjačem, osigurava da mala količina vazduha ulazi direktno u komoru za sagorevanje. Pri srednjem broju obrtaja veći i jači turbo punjač dobija značajniju ulogu u dovodu vazduha. Njegov veći mlaz vazduha se hladi pomoću većeg, tradicionalnog međuhladnjaka. Opel je prvi brend automobila koji koristi ovakav “dvostruki sistem hlađenja”.

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Opel je dodatno poboljšao ekonomičnost motora primenivši inovativnu Cleantech tehnologiju, koja kontroliše proces sagorevanja pomoću električnog sistema zatvorene petlje. Senzori instalirani na grejačima mere pritisak više od 100.000 puta u minuti, osiguravajući da motor uvek radi unutar optimalnog opsega koji obezbeđuje maksimalne performanse, kao i minimalnu potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida. Treća generacija komonrejl sistema direktnog ubrizgavanja, koji funkcioniše pod pritiskom do 2.000 bari, prenosi gorivo do ultrapreciznih, piezoelektrično aktiviranih mlaznica, koje omogućavaju do osam ubrizgavanja po ciklusu rada motora. To osigurava veoma precizan proces sagorevanja uz minimalnu buku i emisiju štetnih gasova.

Zahvaljujući novom vrhunskom dvolitarskom biturbo CDTI motoru, Opel Insignia se sada može pohvaliti izborom od četiri komonrejl turbo dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem snage od 81 kW/110 ks do 143 kW/195 ks.

Ponuda bez pandana u segmentu automobila srednje veličine

Dok je cilj poboljšanja sprovedenih u liniji Insignia u septembru 2011. godine bio prvenstveno smanjenje potrošnje goriva najprodavanijih modela (novi turbo ecoFLEX benzinski motor od 1,4 litara sa emisijom od svega 134 g/km CO2 i nova verzija motora od 118 kw/160 ks, dvolitarski CDTI ecoFLEX sa emisijom od svega 115g CO2), nove karakteristike koje se uvode početkom 2012. godine ukrasiće Opelovu perjanicu vrhunskim kvalitetom i tehnologijama. Novi dvolitarski CDTI biturbo motor je dostupan u svim karoserijskim verzijama Insignije – hatchback sa četvora vrata, limuzina sa petora vrata i karavan Sports Tourer. Klijenti takođe mogu da biraju između šestostepenog manuelnog  i automatskog menjača, kao i između pogona na prednje ili na sve točkove (sa zadnjim elektronskim diferencijalom za sprečavanje proklizavanja).

Vozna dinamika može dodatno da se poboljša pomoću opcionog mehatroničkog podesivog sistema šasije FlexRide. Ovaj nivo izbora je bez pandana u segmentu automobila srednje veličine.

Insignia biturbo: Novo poglavlje za Opelovu perjanicu

Supersportska šasija sa podupiračem visokih performansi dostupna u svim modelima Insignia 4x4

Još jedna bitna inovacija za sve verzije Insignije sa pogonom na sva četiri točka je opciona supersportska šasija. Ova tehnologija, koja je ranije bila ograničena na vrhunski sportski model OPC (Opel performans centar) će od proleća 2012. godine biti dostupna širem segmentu klijenata. Paket uključuje mehatronički sistem FlexRide sa elektronski kontrolisanim sistemom prigušenja, sistemom kočnica visokih performansi Brembo i prednjim vešanjem sa podupiračima visokih performansi (HiPerStrut), koji nam je već poznat iz modela Insignia OPC sa 239 kW/325 ks, a koji dodatno povećava preciznost upravljanja.

Novi sistemi za pomoć vozaču zasnovani na radarima dodatno poboljšavaju bezbednost

Nisu samo karakteristike koje poboljšavaju performanse naglašene: aktivna bezbednost je takođe znatno poboljšana zahvaljujući novom sistemu radara koji je smešten iza prednje rešetke hladnjaka. Kupci Insignije sada mogu da se opredele i za funkciju Adaptive Cruise Control (ACC - podesivi tempomat). Ovaj novi sistem održava izabranu brzinu tokom vožnje, s tim što automatski prilagođava brzinu vozila uslovima na putu, kako bi se osigurala predefinisana razdaljina od vozila ispred. Dostupne su i druge funkcije u kombinaciji sa sistemom radara: Following Distance Indication (FDI – sistem za praćenje razdaljine automobila) vizuelno obaveštava vozača o razdaljini od automobila ispred; Forward Collision Alert (FCA – sistem upozorenja na frontalni sudar) daje vizuelne i zvučne signale koji upozoravaju vozača na predstojeći sudar sa automobilom ispred; Collision Imminent Braking (CIB – sistem za kočenje zbog mogućeg sudara) automatski smanjuje brzinu vozila ako se detektuje opasnost od sudara.

Opel

Ženeva 2012 - Suzuki predstavio dva tokijska koncepta

Ženeva 2012 - Suzuki predstavio dva tokijska koncepta

Praksa većine svetskih automobilskih kompanija je da na sajmu automobila u Ženevi predstave nešto novo, što može otkriti pravac razvoja automobilske industrije ili određene kompanije. Kada novi model nije na vidiku, predstavljaju se koncepti. Upravo takvu taktiku je izabrala japanska kompanija Suzuki...

Jaguar ima novi logo

Jaguar ima novi logo

Jaguar je modifikovao svoj logo, što je pomalo iznenađujuće, s obzirom da je poslednja promena izvršena pre desetak godina. Izgleda da velika mačka ima dovoljno kajmana, lisica i drugog plena, jer se vidno "ugojila", što možemo videti na uporednom snimku...

Video predstavljanje: Opel Astra OPC

Video predstavljanje: Opel Astra OPC

Najsnažniji predstavnik modelske serije Astra, predstavljen je u punoj svojoj lepoti i putem video snimka. Ljubitelji "nabildovanih" Opela, mogu se radovati agregatu 2.0 od 280 konjskih snaga(!) i maksimalnom obrtnom momentu 400 Nm. Rezultat je maksimalna brzina od 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,0 sekundi...

Automobili bez vozača legalni na ulicama Nevade + VIDEO

Automobili bez vozača legalni na ulicama Nevade + VIDEO

Nevada je trenutno jedina američka država, gde je moguće legalno kretanje automobila bez vozača u saobraćaju. Veoma brzo, ovo će biti moguće i u Kaliforniji, čije vlasti aktivno rade na uspostavljanju pravila, po kojima će robotizovani automobili biti legalni učesnici u saobraćaju...

Nova Ford Kuga - Otvaranje vrata prtljažnika nogom + FOTO

Nova Ford Kuga - Otvaranje vrata prtljažnika nogom + FOTO

Ford preuzima aktuelnu formulu uspešnog modela Kuga i unapređuje je uvođenjem automatskog otvaranja vrata prtljažnika, koja se mogu otvoriti i zatvoriti jednostavnim zamahjivanjem stopalom ispod zadnjeg branika. Važno je istaći da nova Kuga ima prtljažni prostor za 86 litara veći nego kod prethodnika...

Kia Pro_cee’d: Nova generacija stiže 2013. godine

Kia Pro_cee’d: Nova generacija stiže 2013. godine

Rečima "2013. godine, porodica cee'd će biti kompletna, sa dolaskom nove generacije trovratnog modela Kia pro_cee'd“ Kia komentariše prvu skicu trovratne verzije novog Cee’da. Od uvođenja na tržište ovog atraktivnog modela, deli nas još samo jedna godina...

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV obukao 25,000 zaposlenih na benzinskim stanicama u nove uniforme

OMV je predstavio nove uniforme za zaposlene na benzinskim stanicama u svim zemljama, u kojima je OMV je prisutan. U toku intenzivnog procesa razvoja, u koji je osoblje bilo uključeno od samog početka, OMV je prilagodio dizajn korporativnom identitetu i poboljšao kvalitet uz istovremeno smanjenje troškova za partnere na benzinskim stanicama.

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia Lodgy na prvom videu

Dacia će modelom Lodgy tržištu ponuditi najveći "komad" automobila za najnižu cenu. Premijera modela Lodgy je održana na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, gde je privukao veliko interesovanje javnosti. Pred nama je video predstavljanje...

Mercedes-AMG ONE
Slika nedelje