AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Audio kasete, koje su svojevremeno izazvale pravu revoluciju u oblasti automobilskih audio uređaja, povukle su se pred najezdom kompakt diskova (CD). Sada su izgleda auto CD-plejeri na putu da dožive sličnu sudbinu, pošto se Ford i ostali proizvođači automobila prilagođavaju zahtevima kupaca za ugradnjom potpuno digitalnih sistema...

Na najnovijem modelu Focusa, Ford je izbacio nekada popularne CD izmenjivače, dok je USB port postao deo standardne opreme, kao i Bluetooth konekcija na većini modela - i to kao odraz rastuće popularnosti iPod-ova i drugih digitalnih muzičkih plejera.

I zaista, odkako se novi Focus našao na tržištu u martu, 95 odsto kupaca Focusa opredelilo se za model opremljen i USB portom i dodatnim konektorom za priključivanje eksternih MP3 uređaja, a istovremeno 90 procenata novih modela Focusa na evropskim drumovima nudi Bluetooth funkciju.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

"Tehnologija audio-uređaja u automobilima menja se brže nego bilo koji drugi element u automobilu", kaže Šeril Koneli /Sheryl Connelly/, rukovodilac opštih i budućih trendova u Ford Motor Kompaniji. "CD-plejeri u automobilima su, slično kao i fiksni telefoni, osuđeni na gašenje pred naletom novih tehnologija."


Prema podacima britanske fonografske industrije, broj CD albuma prodatih u Ujedinjenom Kraljevstvu opao je u periodu od 2006. do 2010. godine za 35 procenata, dok se istovremeno porast prodaje digitalnih albuma izražava sedmocifrenim iznosom.

I dok ljubitelji muzike svoja CD izdanja prebacuju u digitalni format i prelaze na digitalno skidanje i kupovinu muzike, Ford svoje planove usmerava ka potpuno digitalnim automobilskim audio-uređajima.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Revolucija u načinu kupovine muzičkih izdanja ubrzava gašenje CD-a

Širom Evrope, Ford na svojim modelima, kao dodatak postojećem CD-plejeru, nudi mogućnost konekcije preko USB porta i Bluetooth bežične veze, kao i dodatne konektore za priključivanje eksternih MP3 uređaja. Ali, kako bude opadala upotreba kompat-diskova, tako će navedeni digitalni uređaji postati deo standardne ugradnje.

"Ford će, naravno, nastaviti da ugrađuje CD-plejere sve dok bude postojala potražnja za njima", kaže Ralf Brosig, rukovodilac multimedijalnih uređaja u Fordu Evropa. "Međutim, očekujemo da će nas zahtevi kupaca brzo odvesti ka potpuno digitalnom pristupu u oblasti automobilskih audio i ostalih uređaja." Ford će napraviti veliki iskorak pojavljivanjem savremenog sistema SYNC u okviru MyFord Touch sistema u Evropi, koji će prvo biti ugrađen u Ford Focus.

Sistem predstavlja direktnu ponudu za Fordove kupce koji su fanovi najsavremenijih tehnoloških inovacija i obuhvataće sofisticirani multimedijalni uređaj u okviru kojeg će se nalaziti višestruki USB ulazni portovi, čitači SD kartica, RCA ulazni konektori i Bluetooth konekcija.

Sistem će istovremeno služiti i kao bežični hot-spot zaštićen lozinkom i sa mogućnošću priključivanja do pet uređaja, uz mogućnost konekcije preko USB-a ili modema širokopojasnih mobilnih telefona. Ova mogućnost obezbediće potencijalni pristup servisima kao što su nedavno predstavljeni Apple iCloud, Amazon Cloud Drive i Google Music, čime će se eliminisati potreba za nošenjem bilo kakvog nosača zvuka u vozilu. Ford očekuje da se do 2015. godine na putevima Evrope nađe dva miliona vozila opremljenih SYNC sistemom.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Fordov stav prema DAB radio-uređajima kao odraz tehnološkog liderstva

Ford je trenutno lider na tržištu u ponudi uređaja za prijem digitalnih radio signala, i to u obliku DAB, DAB+ i DMB uređaja, tako da se na putevima u Evropi već kreće oko 150.000 vozila opremljenih DAB uređajima. Međutim, ova pokrivenost će početkom meseca još više porasti, kako se bude povećavao broj zemalja koje svoju infrastrukturu za emitovanje tradicionalnih analognih radio signala budu dopunjavale ili zamenjivale jednim od tri navedena DAB sistema.

Standardnom ugradnjom DAB audio-uređaja u novi Ford Focus samo na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva kupcima će biti isporučeno 90.000 vozila opremljenih novom tehnologijom. Istovremeno 50 odsto modela Mondeo i Galaxy prodatih u Ujedinjenom Kraljevstvu je već opremljeno DAB audio-uređajem, kao i više od 80 procenata modela S-MAX.

DAB radio-uređaji omogućuju bolji kvalitet zvuka i veću funkcionalnost za korisnika, uz istovremeno efikasnije korišćenje dostupnih radio-frekvencija, odnosno radio-stanice koje će emitovati isključivo DAB signale, i time veći izbor za slušaoce.

U 2003. godini Ford je prvi od proizvođača automobila ponudio ugradnju DAB digitalnih radio-uređaja, kao dodatne opreme, kod svojih dilera u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je ujedno jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi u pogledu pokrivenosti DAB signalom. Fabrička ugradnja DAB radio-uređaja počela je 2008. godine na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva na modelima Ford Focus, C-MAX i Kuga, dok se od 2010. godine ugrađuje kao deo standardne opreme u modele C-MAX i Grand C-MAX.

Grand Motors

24 časa Le Mana - kvalifikacije: Prvi put najbrži hibridni Audi

24 časa Le Mana - kvalifikacije: Prvi put najbrži hibridni Audi

Nakon što je Peugeot otkazao učešće na 80. izdanju takmičenja 24 sata Le Mans, svi smo očekivali borbu između Audija i Toyote. Startni redosled nam to i potvrđuje. Prvi put, u kvalifikacijama je najbrže hibridno vozilo, konkretno Audi R18 e-tron quattro, a najbolje vreme je postigao Andre Lotterer (3:23,787 min)...

Pagani Zonda R Evo: premijera u Goodwoodu!

Pagani Zonda R Evo: premijera u Goodwoodu!

Pred nama je novi dokaz, da Zonda još uvek nije rekla svoje poslednje zbogom. Na Goodwood Festival od Speed pojaviće se Pagani Zonda R Evo, koja "preti" i novom modelu Huayra. Iako nije logično, da se u vreme promocije novog modela, predstavlja edicija starog, Horacio je izjavio da će na Zondi raditi, sve dok postoji interesovanje...

Euro Sumar: Letnja servisna kampanja za Suzuki automobile

Euro Sumar: Letnja servisna kampanja za Suzuki automobile

Od 1. juna do 31. avgusta, Euro Sumar, ovlašćeni uvoznik i serviser Suzuki automobila i motocikala organizuje promotivnu kampanju redovnog servisiranja za sve starije tipove Suzuki vozila (Maruti, Swift, Wagon R, Ignis...) po povoljnim, osetno sniženim cenama...

Toyota Srbija:  Za bezbrižne letnje dane!

Toyota Srbija: Za bezbrižne letnje dane!

Pred nama su leto, godišnji odmori i putovanja! Zbog toga je sada pravo vreme da u ovlašćenom TOYOTA SERVISU proverite ispravnost vašeg automobila i opremite ga ORIGINALNOM DODATNOM OPREMOM koja će najbolje odgovarati vašim potrebama...

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala moto seminar

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala moto seminar

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je seminar „Bezbednost motociklista u Republici Srbiji – stanje, trendovi, mogućnosti za unapređenje“. Jednodnevni seminar u Nacionalnoj vozačkoj akademiji u Subotištu otvorio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Mr Stojadin Jovanović...

Novi partner kompanije FAS u Republici Srpskoj

Novi partner kompanije FAS u Republici Srpskoj

Svečano je otvoren novi Fiat Penta prodajno-servisni centar za vozila marki Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Lancia i Jeep u Republici Srpskoj. Novi partner kompanije Fiat Automobili Srbija (FAS) je Marketauto iz Banjaluke, ćerka-firma kompanije Euromodus, koja već 11 godina uspešno sarađuje sa Ivecom...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje