AutoMAGAZIN - Vesti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Kompanija Mercedes-Benz, započela je upoznavanje javnosti sa novom generacijom modela B klasa. Nadavno smo objavili zvanične fotografije enterijera i informacije o tehnici nove generacije modela Mercedes-Benz B klasa. Spoljašnji izgled, do danas je bio tajna. Pred nama je prva zvanična fotografija eksterijera nove generacije uspešnog Mercedes-Benz automobila...

U Mercedesu je postalo standard, da svaki novi model ili facelift, donosi značajne tehničke inovacije, a s obzirom da nemačka kompanija slavi 125 godina postojanja, zamena starih tehničkih rešenja novim, postaje sve brža. Tehnički aspekt uključuje potpuno nove motore i nove bezbednosne sisteme. Novi MPV klase B, biće nosilac novih tehničkih rešenja. Iako konačan izgled nove generacije modela B klasa, još uvek nije obelodanjen, Mercedes je odlučio da nas, dva meseca pre premijere u Frankfurtu, upozna sa tehnikom novog automobila.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Novi Mercedes-Benz B klasa, zadržao je kompaktne dimenzije svog prethodnika. Dužina automobila je povećana za 8 centimetara, na 4.359 mm, širina iznosi 1.786 mm i odgovara prethodnoj generaciji, a visina je, zahvaljujući napuštanju koncepta "sendvič konstrukcije", smanjena za 4 centimetra, i iznosi 1.577 mm. Na fotografiji, možemo primetiti i neobično dugačko međuosovinsko rastojanje, a zahvaljujući redizajniranoj aerodinamici, nova B klase se može pohvaliti odličnim rezultatom aerodinamičkog otpora vazduha, od samo 0,26.

Benzinski motor - M270 - 1,6 litra (1.595 cm³)

Benzinski 4-cilindarski motori M270 imaju novu konstrukciju. Agregati su opremljeni piezo brizgaljkama, koje obezbeđuju precizno i višestruko ubrizgavanje goriva. Iako su opremljeni turbo sistemom, imaju visok kompresioni odnos (10,3:1). Za smanjenje potrošnje goriva, zadužen je sistem "Start&Stop", kao i potpuno odvojiva pumpa za vodu i regulacija pumpe za ulje. Osnovna verzija B 180, iz zapremine 1,6 litra, razvija 90 kW i 200 Nm. Snažniji B 200, imaće 115 kW i 250 Nm.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Kod oba motora, maksimalna snaga se postiže pri 5.000 o/min, a maksialni obrtni moment je dostupan u rasponu obrtaja od 1.250 do 4.000 o/min. Prečnik klipa u motoru 1,6 iznosi 82 mm, a hod klipa je 73,7 mm. Zahvaljujući tankim zidovima cilindara i redizajniranoj radilici, motor teži samo 137 kilograma. Motori M270 su dizajnirani za poprečnu ili uzdužnu instalaciju, a u novu B klasu, motor će biti postavljen bočno, iznad prednje osovine.

Dizelski motor OM651/D18 – 1,8 litra (1.796 cm³)

Analizom ocena turbodizel motora OM651, pokrenut je razvoj novog turbodizel motora, namenjenog za kompaktnu klasu. Kod D18 iznačava smanjenje zapremine sa 2,1 na 1,8 litara. Agregat je opremljen jednim turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom lopatica. U odnosu na veću varijantu motora, promenjena je i lokacija turbopunjača. Motor se može pohvaliti i nekim konstrukcijim specifičnostima, kao što je pogon razvodnog mehanizma, ali i konzervatnim rešenjem bloka motora, koji je izrađen od gvožđa (glava motora je aluminijumska).

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Smanjenje zapremine, realizovano je skraćenjem hoda klipa, sa 99 na 83 milimetra. Kod novog motora, hod klipa je skoro isti kao i prečnik, što rezultira kvadratnom konstrukcijom motora, što je ideal kod novih turbodizel motora. Osnovna varijanta B 180 CDI, razvija 80 kW i 250 Nm, a snažniji B 200 CDI razvija 100 kW i 300 Nm. Manja zapremina i kraći hod klipa, rezultirali su i većim obrtnim momentom u niskim obrtajima rada.

Menjač sa dvostrukim kvačilom

Mercedes-Benz će prvi put u automobil koji se masovno proizvodi, instalirati menjač sa dvostrukim kvačilom. U pitanju je sedmostepeni menjač, sa trodelnom konstrukcijom. To je automatizovan manuelni menjač, podeljen u dva modula, a svaki je za motor spojen pomoću nezavisne lamele. U odnosu na dosadašnje CVT menjače, dvolamelasti menjač je za 9 % efikasniji. Lamele su "mokre" i rade u specijalnom ulju (zapremina uljnog rezervoara je 6 litara). Dužina menjača iznosi 367 mm, a masa menjača je 86 kilograma.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Menjač je, kao prvi ove vrste, opremljen sa dve pumpe. Električnim putem, u njima se održava pšritisak i kada je motor ugašen. Vozač će promenu stepena prenosa moći da realizuje i preko polugica iza volana, kao na većim modelima sa trokrakom zvezdom u masci. Alternativa će biti manuelni šestostepeni menjač, koji ima dužinu od 345 mm i masu od 46 kg.

Collision Prevention Assist

Sa novom generacijom modela Mercedes-Benz B klasa, dolazi i novi bezbednosni radarski sistem. Pri brzinama od 30 do 250 km/h, automobil samostalno prepoznaje rizičnu udaljenost od vozila ispred, i upozorava vozača i koči vozilo. Sistem će smanjiti rizik od udesa u tri tipične situacije za 44, odnosno 11 %.

Automagazin.rs

Nova Fiat Panda: Zvanične informacije i fotografije

Nova Fiat Panda: Zvanične informacije i fotografije

Kompanija Fiat je objavila prve zvanične fotografije potpuno nove generacije modela Fiat Panda, koja će biti predstavljena na predstojećem IAA u Frankfurtu. Nova generacija modela, koji je tokom poslednjih 30 godina prodat u više od 6,5 miliona primeraka, počeće da se proizvodi krajem tekuće godine...

Nova Honda Civic: Poboljšana zvučna izolacija enterijera

Nova Honda Civic: Poboljšana zvučna izolacija enterijera

Na međunarosnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu, kompanija Honda će predstaviti devetu generaciju modela Civic, čija će prodaja u Evropi startovati početkom 2012. godine. Video, koji vam predstavljamo, otkriva unapređenja na modelu Civic, a posebna pažnja je posvećena tihom enterijeru i ukupnom komforu vožnje...

Video: Novi Mercedes-Benz B

Video: Novi Mercedes-Benz B

Mercedes-Benz predstavlja novu generaciju modela B klasa, posredstvom nekoliko propagandnih filmova. Na video snimcima možemo pogledati kako izgleda eksterijer, enterijer i nova B klasa u vožnji. Druga generacija B klase ima dužinu 4.359 mm, širinu od 1.786 mm i visinu od 1.557 mm...

Rotary Supercars: Brži od najbržeg

Rotary Supercars: Brži od najbržeg

Wankel motor sa osam rotora (!!), 2.840 konja (!!!), 3.494 Nm (!!!!) i maksimalna brzina od preko 450 km/h. Ovo je "vizitka" hipersportskog modela od Rotary Supercars, koji želi štafetiu najbržeg da preuzme od čuvenog modela Bugatti Veyron...

Volvo spojio start&stop sistem i automatski menjač

Volvo spojio start&stop sistem i automatski menjač

Volvo je omogućio svojim kupcima da štedljivu start&stop tehnologiju kombinuju sa automatskim menjačem. Nova start&stop tehnologija, u početku dostupna sa 2,0-litarskim D3 turbodizelašem, smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 10 g/km, što znači 0,4 litra manju potrošnju goriva na 100 pređenih kilometara.

Izmene u dilerskoj mreži Renault-Dacia

Izmene u dilerskoj mreži Renault-Dacia

Od 20. Avgusta 2011. godine, Auto Centar Marković, Gocka 59 u Beogradu, nije više Renault ni Dacia ovlašćeni koncesionar, samim tim je izgububio pravo na prodaju i servisiranje obe marke automobila. Sporazumni raskid ugovora o prodaji kao i servisu je stupio na snagu danom potpisivanja istog...

Toyota GR Yaris
Slika nedelje