AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Chevrolet slavi 100 godina slavnih automobila

Chevrolet slavi 100 godina slavnih automobila

Povodom obeležavanja stogodišnjice, Chevrolet će lansirati električni automobil Volt, doniraće 100 automobila za pomoć ugroženoj deci i naručiće izradu moderne skulpture u rodnom gradu Luja Ševrolea.

Povodom stogodišnjice, Chevrolet dovodi u Evropu nagrađivani Volt, prvi električni automobil sa produženim dometom. Volt će se pojaviti u prodajnim salonima u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj u četvrtak, 3. novembra 2011. godine.

"Ova godina je bila puna posebnih manifestacija organizovanih radi proslavljanja našeg nasleđa u krugu klijenata, zaposlenih i poslovnih partnera širom sveta. Danas obeležavamo početak nove ere lične mobilnosti sa Voltom, nastavljajući tradiciju dizajniranja automobila koji pomažu našim klijentima da maksimalno iskoriste prilike koje im život pruža”, kaže Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Evropa.

Pokloni povodom 100. rođendana obezbeđuju mobilnost za ugroženu decu

Chevrolet je tokom cele godine stogodišnjice organizovao brojne žurke, ne zbog rođendanskih poklona, već da on sam pokloni 100 novih Chevrolet automobila – počevši od gradskih automobila Spark, preko Orlanda sa sedam sedišta, do SUV vozila Captiva – SOS dečjim selima širom Evrope, u Uzbekistanu, Južnoj Africi, Lesotu i Izraelu.

Chevrolet će 3. novembra predati 99. i 100. automobil SOS dečjim selima u Rimu, na specijalnoj proslavi u predgrađu glavnog grada Italije.

Ova inicijativa će povećati mobilnost dece i njihovih SOS majki, kao i kapacitete socijalnih radnika koji vode programe za jačanje SOS porodica što se tiče posećivanja ugroženih porodica u njihovim zajednicama.

"SOS majke moraju biti mobilne, s obzirom da se suočavaju sa istim izazovima vođenja domaćinstva kao i drugi roditelji. Nije uvek lako koristiti javni prevoz, prema tome mobilnost je apsolutno ključna kako bismo uspešno podržavali našu decu”, objašnjava Rihard Pihler, generalni sekretar SOS dečjih sela.

 
Chevrolet-ova skulptura u rodnom gradu osnivatelja

Chevrolet već dugo godina podržava kreativne umetnosti. Ova tradicija se nastavlja u švajcarskom rodnom mestu Luja Ševrolea, gradu La Šo de Fon (La Chaux-de-Fonds), gde će Chevrolet Evropa odati počast jednom od osnivača kompanije tako što će naručiti javno umetničko delo koje će se napraviti na Park del Uest (Parc de l’Ouest).

Takmičenje između četiri tima renomiranih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo. Žiri, u kome će biti i predstavnici grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, kao i ambasador SAD u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednik Švajcarske federalne komisije za umetnost, odabraće pobednički dizajn u martu 2012. godine.
 
Ova skulptura će biti trajno obeležje koje podseća posetioce grada La Šo de Fon (svetske kulturne baštine UNESCO-a) na jednog od najpoznatijeg sina ovog grada i na brend koji nosi njegovo ime.

Jaki već 100 godina

Švajcarski emigrant i neustrašiv vozač trkačkih automobila Luj Ševrole i američki industrijalac Bili Durant osnovali su kompaniju motornih vozila Chevrolet 3. novembra 1911. godine u Detroitu, u SAD.

Nakon sto godina i više od 209 miliona automobila i kamiona, Chevrolet je četvrti najveći brend automobila na svetu po godišnjoj prodaji sa preko 4 miliona prodatih automobila i kamiona 2010. godine u preko 130 zemalja. U slobodnom prevodu, neko u svetu kupi Chevrolet od prilike svakih 7 sekundi.

Chevrolet-ova leptir mašna i danas predstavlja mladi, pionirski duh, samopouzdani i izričit dizajn i izdržljivost bez kompromisa. Ovi kvaliteti su očigledni u kompletnoj novoj liniji, uključujući Chevrolet Cruze, koji je osvojio svetski šampionat trkačkih automobila dva puta za redom, kao i nagrđaivani električni automobil Chevrolet Volt.

"2011. godina je bila prilika za proslavljanje basnoslovnih uspeha u prošlosti, kakva se pruža samo jednom u životu”, kaže Vejn Branon. “Na ulasku u drugi vek svog postojanja i dalje smo inspirisani Lujem Ševroleom i njegovim ličnim motom: “Nikada se nemoj predati!”.  

Chevrolet

McLaren MP4-12C Spider: Otkrivanje počinje

McLaren MP4-12C Spider: Otkrivanje počinje

McLaren je pokrenuo kampanju otkrivanja novog modela. MP4-12C Spider, tako će se zvati otvorena verzija sportskog modela McLaren MP4-12C. Pored imena, preko prve oficijelne fotografije smo saznali, kako će izgledati kokpit nove karoserijske verzije novog supersportiste...

Zbogom, Renesis Wankel

Zbogom, Renesis Wankel

Molimo za minut tišine. Posle 35 godina, kompanija Mazda je okončala proizvodnju rotacionih motora. Japanska kompanija je rekla i konačno zbogom Wankel motoru sa rotacionim klipom, koji nas je očarao svojom konstrukcijom, netipičnim zvukom i visokim brojem obrtaja (do 10.000!)...

Buduću Renault Clio RS pokretaće motor 1.6 Turbo

Buduću Renault Clio RS pokretaće motor 1.6 Turbo

Četvrta generacija modela Renault Clio, zvanično će biti predstavljena na jesenjem sajmu automobila u Parizu. Sportska verzija modela Clio, koja nosi oznaku RS, ispod haube će imati motor zapremine 1.6 litara, opremljen turbopunjačem...

Električni Audi R8 zabeležio rekord Nürburgringu - 8:09 min

Električni Audi R8 zabeležio rekord Nürburgringu - 8:09 min

Audi R8 e-tron postao je najbrži serijski elektromobil na stazi Nürburgring Nordschleife. Električna verzija modela Audi R8, slavnu stazu je prešla za osam minuta i 9.099 sekundi. Za volanom je bio sportski vozač i pobednik ovogodišnje trke 24 sata Nürbrugringa, Markus Winkelhock...

I Fiat započeo proizvodnju automobila u Kini

I Fiat započeo proizvodnju automobila u Kini

Italijanski proizvođač automobila Fiat, u saradnji sa kompanijom Guangzhou Auto (GAC), u četvrtak, 28. juna, pustio je u rad svoju prvu fabriku u Kini. Tamo će se proizvoditi sedan Viaggio, koji nije ništa drugo, nego Dodge Dart decentno modifikovan za potrebe kineskog tržišta. Nova fabrika ima kapacitet od 140.000 vozila godišnje...

Škoda Auto glavni partner Tour de France 2012

Škoda Auto glavni partner Tour de France 2012

Ovogodišnje, 99. izdanje najslavnije biciklističke trke na planeti, Tour de France, po deveti put biće održano uz podršku kompanije Škoda Auto. Češka kompanija je, u okviru ovog velikog partnerstva, organizatoru obezbedila flotu od 110 automobila...

BMW i Toyota zajednički će razvijati sportski automobil

BMW i Toyota zajednički će razvijati sportski automobil

Japanska i nemačka automobilska kompanija, najavili su saradnju na polju "zelene" tehnologije još u decembru prošle godine. BMW i Toyota ove nedelje su potpisali takozvani Memorandum o razumevanju, koji je fokusiran na dugoročnu stratešku saradnju u četiri oblasti...

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake - Prve zvanične fotografije i info

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake - Prve zvanične fotografije i info

Karoseriju sa petora vrata, imao je i koncept aktuelne generacije modela Mercedes-Benz CLS. Nemačka kompanija najpre je prikazala studiju, a serijski automobil je prikazan samo u verziji sa četvora vrata. Posle prošlogodišnjeg proširenja ponude sa pogonom na sve točkove 4Matic, stigla je i nova karoserijska verzija klase CLS...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje