AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Audio kasete, koje su svojevremeno izazvale pravu revoluciju u oblasti automobilskih audio uređaja, povukle su se pred najezdom kompakt diskova (CD). Sada su izgleda auto CD-plejeri na putu da dožive sličnu sudbinu, pošto se Ford i ostali proizvođači automobila prilagođavaju zahtevima kupaca za ugradnjom potpuno digitalnih sistema...

Na najnovijem modelu Focusa, Ford je izbacio nekada popularne CD izmenjivače, dok je USB port postao deo standardne opreme, kao i Bluetooth konekcija na većini modela - i to kao odraz rastuće popularnosti iPod-ova i drugih digitalnih muzičkih plejera.

I zaista, odkako se novi Focus našao na tržištu u martu, 95 odsto kupaca Focusa opredelilo se za model opremljen i USB portom i dodatnim konektorom za priključivanje eksternih MP3 uređaja, a istovremeno 90 procenata novih modela Focusa na evropskim drumovima nudi Bluetooth funkciju.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

"Tehnologija audio-uređaja u automobilima menja se brže nego bilo koji drugi element u automobilu", kaže Šeril Koneli /Sheryl Connelly/, rukovodilac opštih i budućih trendova u Ford Motor Kompaniji. "CD-plejeri u automobilima su, slično kao i fiksni telefoni, osuđeni na gašenje pred naletom novih tehnologija."


Prema podacima britanske fonografske industrije, broj CD albuma prodatih u Ujedinjenom Kraljevstvu opao je u periodu od 2006. do 2010. godine za 35 procenata, dok se istovremeno porast prodaje digitalnih albuma izražava sedmocifrenim iznosom.

I dok ljubitelji muzike svoja CD izdanja prebacuju u digitalni format i prelaze na digitalno skidanje i kupovinu muzike, Ford svoje planove usmerava ka potpuno digitalnim automobilskim audio-uređajima.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Revolucija u načinu kupovine muzičkih izdanja ubrzava gašenje CD-a

Širom Evrope, Ford na svojim modelima, kao dodatak postojećem CD-plejeru, nudi mogućnost konekcije preko USB porta i Bluetooth bežične veze, kao i dodatne konektore za priključivanje eksternih MP3 uređaja. Ali, kako bude opadala upotreba kompat-diskova, tako će navedeni digitalni uređaji postati deo standardne ugradnje.

"Ford će, naravno, nastaviti da ugrađuje CD-plejere sve dok bude postojala potražnja za njima", kaže Ralf Brosig, rukovodilac multimedijalnih uređaja u Fordu Evropa. "Međutim, očekujemo da će nas zahtevi kupaca brzo odvesti ka potpuno digitalnom pristupu u oblasti automobilskih audio i ostalih uređaja." Ford će napraviti veliki iskorak pojavljivanjem savremenog sistema SYNC u okviru MyFord Touch sistema u Evropi, koji će prvo biti ugrađen u Ford Focus.

Sistem predstavlja direktnu ponudu za Fordove kupce koji su fanovi najsavremenijih tehnoloških inovacija i obuhvataće sofisticirani multimedijalni uređaj u okviru kojeg će se nalaziti višestruki USB ulazni portovi, čitači SD kartica, RCA ulazni konektori i Bluetooth konekcija.

Sistem će istovremeno služiti i kao bežični hot-spot zaštićen lozinkom i sa mogućnošću priključivanja do pet uređaja, uz mogućnost konekcije preko USB-a ili modema širokopojasnih mobilnih telefona. Ova mogućnost obezbediće potencijalni pristup servisima kao što su nedavno predstavljeni Apple iCloud, Amazon Cloud Drive i Google Music, čime će se eliminisati potreba za nošenjem bilo kakvog nosača zvuka u vozilu. Ford očekuje da se do 2015. godine na putevima Evrope nađe dva miliona vozila opremljenih SYNC sistemom.

Ford prelazi na digitalne audio uređaje

Fordov stav prema DAB radio-uređajima kao odraz tehnološkog liderstva

Ford je trenutno lider na tržištu u ponudi uređaja za prijem digitalnih radio signala, i to u obliku DAB, DAB+ i DMB uređaja, tako da se na putevima u Evropi već kreće oko 150.000 vozila opremljenih DAB uređajima. Međutim, ova pokrivenost će početkom meseca još više porasti, kako se bude povećavao broj zemalja koje svoju infrastrukturu za emitovanje tradicionalnih analognih radio signala budu dopunjavale ili zamenjivale jednim od tri navedena DAB sistema.

Standardnom ugradnjom DAB audio-uređaja u novi Ford Focus samo na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva kupcima će biti isporučeno 90.000 vozila opremljenih novom tehnologijom. Istovremeno 50 odsto modela Mondeo i Galaxy prodatih u Ujedinjenom Kraljevstvu je već opremljeno DAB audio-uređajem, kao i više od 80 procenata modela S-MAX.

DAB radio-uređaji omogućuju bolji kvalitet zvuka i veću funkcionalnost za korisnika, uz istovremeno efikasnije korišćenje dostupnih radio-frekvencija, odnosno radio-stanice koje će emitovati isključivo DAB signale, i time veći izbor za slušaoce.

U 2003. godini Ford je prvi od proizvođača automobila ponudio ugradnju DAB digitalnih radio-uređaja, kao dodatne opreme, kod svojih dilera u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je ujedno jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi u pogledu pokrivenosti DAB signalom. Fabrička ugradnja DAB radio-uređaja počela je 2008. godine na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva na modelima Ford Focus, C-MAX i Kuga, dok se od 2010. godine ugrađuje kao deo standardne opreme u modele C-MAX i Grand C-MAX.

Grand Motors

Audi A5 1,8 TFSI (125 kW, 320 Nm) - Novi motor

Audi A5 1,8 TFSI (125 kW, 320 Nm) - Novi motor

Sa modernizovanim modelom Audi A5, na tržište stiže i treća generacija motora 1.8 TFSI. Radi se o tradicionalnom turbo 4-cilindarskom motoru, koji je predstavljen sa serijom novina. Masa motora smanjena je za 3,5 kilograma, smanjeno je trenje unutrašnjih komponenti, i ispunjava emisionu normu Euro 6...

Fiat 500 by Gucci - prefinjeni kabriolet

Fiat 500 by Gucci - prefinjeni kabriolet

Fiat i modna kuća Gucci lansirali su Fiat 500C by Gucci – kabriolet verziju čuvenog trendi modela. Sve karakteristike koje su proslavile Fiat 500 by Gucci naglašene su i kod kabrioleta koji će biti dostupan u beloj i crnoj boji sa elegantnim hromiranim detaljima. Pokretni električni krov crne je boje sa prepoznatljivim Gucci šablonom.

Novi Mercedes-Benz SLK: Sportski program od Brabusa

Novi Mercedes-Benz SLK: Sportski program od Brabusa

Nemački specijalista za modifikacije automobila merke Mercedes-Benz, predstavio je novu seriju tjuning dodataka za treću generaciju modela SLK. Pored blagih modifikacija izgleda, Brabus je za novi SLK pripremio i kit za povećanje snage...

BMW 1M Raze: karbon i novo ime za 1 M Coupe

BMW 1M Raze: karbon i novo ime za 1 M Coupe

Kompanija RevoZport Racing Technology Ltd. sa sedištem u Hong Kongu, predstavila je seriju novih komponenti za BMW 1 M Coupe. Supersportski BMW 1 M Coupe ne može se požaliti na nedostatak "konja" pod haubom, pa su se u RevoZportu odlučili na promenu aerodinamike, dizajna i smanjenje mase...

Rowan Atkinson slupao McLaren F1!

Rowan Atkinson slupao McLaren F1!

Poznati britanski komičar Rowan Atkinson, koji se proslavio u ulozi Mr. Beana, poznat je i kao automobilski entuzijasta, ali i vlasnik nekoliko ekskluzivnih primeraka automobila, među kojima je i McLaren F1. Upravo ovaj automobil, Atkinson je poslao u znak pored puta i u drvo...

Volkswagen Polo i Golf: Dnevna LED svetla kao dodatna oprema

Volkswagen Polo i Golf: Dnevna LED svetla kao dodatna oprema

Tipične bele trake diodnih svetala, do sada su bile karakteritične za skuplja i bolje opremljena vozila. Od nedavno kompanija Volkswagen, za sve vlasnike aktuelnih modela Polo i Golf, u okviru ponude originalne dodatne opreme, nudi LED svetla za dnevno osvetljenje...

Lexus GS - Prva fotografija nove generacije

Lexus GS - Prva fotografija nove generacije

Komapnija Lexus otkrila je prvi snimak nove generacije sedana GS. Dizajn automobila veran je izgledu nedavno predstavljenog koncepta. Podsetimo, koncept Lexus LF-Gh smo imali priliku da vidimo još u aprilu mesecu tekuće godine...

Škoda Octavia BTCC

Škoda Octavia BTCC

Od sledeće godine, startni pol britanskog šampionata BTCC (British Touring Car Championship), biće bogatiji za jednu takmičarsku Škodu Octaviju privatnog tima TH Motorsport. Škoda Octavia BTCC biće 28. vozilo u britanskom šampionatu "turističkih vozila"...

Video: Jaguar XF 2,2D (2012)

Video: Jaguar XF 2,2D (2012)

Na sajmu automobila u New Yorku, Jaguar je predstavio modernizovani model XF. Izmenjen je prednji deo automobila, modifikovana je "zadnjica", a dizajnerske promene prati nekoliko tehničkih inovacija. Od novina ispod haube, krije se 2,2-litarski turbodizel motor...

Mercedes-Benz VISION EQS Concept
Slika nedelje