AutoMAGAZIN - Vesti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

U prijatnoj atmosferi novog, trećeg po redu izložbeno-prodajnog salona Kia Motors u Beogradu, održana je promocija nove generacije legendarnog gradskog automobila Picanto. Na promociji su se pojavili i ugledni gosti iz inostranstva, predstavnici kompanije Kia iz Južne Koreje. Novi prodajno-izložbeni prodajni salon Kia Motors, nalazi se na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića 11b...

Fotografije snimljene na jučerašnjoj promociji, možete pogledati klikom na LINK.

Picanto, koji je dobio ime po francuskoj reči “piquant” ili začinjeno, ovih dana sa svojom drugom generacijom modela nastupa na srpskom tržište. Izuzetno prostran, u trovratnoj i petovratnoj verziji, ovaj model nudi atraktivan spoljni izgled, domišljatu upotrebljivost prostora, moderne tehnologije, brojne dodatke za sigurniju i udobniju vožnju, kao i snažan karakter.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Atraktivan spoljni izgled

Picanto je najnoviji član koji će se pridružiti ovoj uzbudljivoj i stilski oblikovanoj Kia porodici. Kia je napravila hrabar korak sa poslednjom verzijom svog najmanjeg modela. Automobil je izmenio karakter od simpatičnog do zrelog, lepog modela koji mami poglede atraktivnim proporcijama i izraženom dinamikom. Picantova nova forma odiše jedinstvenim samopouzdanjem i zrelošću.

Tokom posljednje tri godine Kia je prošla kroz potpunu dizajnersku metamorfozu, od 'racionalnog mainstreama’ do današnjeg ‘trendsettera’. Ovaj proces započeo je modelom Soul, ubrzao se sa Vengom i dramatičnim novim Sportageom. Navedena vozila pripadaju novoj dizajnerskoj strategiji kojom se Kia definisala kao proizvođač modernih atraktivnih automobila.

Novi moderni Picanto dug je 3.6 metara i ostaje izuzetno praktičan automobil. Ukupna dužina vozila porasla je za 60 mm uz povećanje međuosovinskog razmaka od 15 mm. Ova povećanja uz pametan unutrašnji raspored, osigurali su prostraniju putničku kabinu (prostor za noge veći je za 36 mm) i prtljažni kapacitet za 27%, odnosno, na 200 litara. Po prvi put, ovaj model dostupan je u petovratnoj i trovratnoj verziji. Novi Picanto će bez ikakve sumnje postati velik konkurent u A-segmentu.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Od napred, lice Picanta izražava snagu i prefinjenost te ima karakterističnu prednju masku kao i Kijini veći modeli Venga i Sportage. Ponuđena je oprema sa sofisticiranim LED diodama koje stvaraju utisak „tigrovih očiju“. Kombinacija agresivne prednje maske i svetala donosi sportski osećaj, posebno kada je vozilo u pokretu. Snažna, dinamična forma novog modela naglašava njegovu snagu i zrelost i potvrđuje ga kao premium izbor u A-segmentu. Ovo je još jedan primer koliko se Kia posvetila detaljima dizajnirajući ovaj model, istovremeno gradeći njegove konkurentske prednosti.

Picanta čini snažan, uravnotežen i kohezivan dizajnerski izražaj koji izbegava nepotrebnu površinsku dekoraciju i umesto toga kombinuje savremene moderne teme sa racionalnom funkcionalnošću. Trovratni model oblikovan je kako bi pokazao sportski karakter. Agresivnija ekspresija i živahniji utisak govore – ovo je automobil spreman za akciju!

Pažljivo odabrani spoljni detalji poboljšali su aerodinamiku vozila i smanjili koeficijent otpora vazduha na 0.31 Cd što je bolji rezultat od većine vozila iz A-segmenta. Kupcima je na raspolaganju oprema sa projekcijskim prednjim svetlima i LED zadnjim svetlima, čeličnim ili aluminijumskim naplatcima do 15'' koji poboljšavaju spoljni izgled vozila. Na srpskom tržištu ponuđen je izbor od deset različitih boja, dve nemetalik i osam metalik boja. Kupci mogu izabrati Milky bež, Srebrnu, Titan srebrnu, Galaxy crnu, Caffe mocha, Belu, Crvenu, Alice plavu, Honey zlatnu i Limun zelenu boju karoserije.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Udobna i moderna unutrašnjost

Unutrašnjost je jednako moderna i funkcionalna kao i spoljašnjost. Picantova zrelost ogleda se u uređenju unutrašnjosti, kvalitetu materijala i mnoštvu opcija uređenja. Sofisticirana unutrašnjost kupcima nudi brojne prednosti i karakteristike koje se inače nalaze u automobilima višeg segmenta. Novi model konkurenciji nameće težak zadatak podizanja kvaliteta materijala i opcija uređenja.

Utisak prostranosti povećan je praktično raspoređenim, jednostavnim i atraktivnim osnovnim upravljačkim tasterima. Novi široki obruč upravljača i Kijina karakteristična centralna konzola mogu se pohvaliti jednostavnom i preciznom grafikom koja odražava doslednost u Kijinoj dizajnerskoj filozofiji.

Dodatna oprema uključuje stakla sa UV zaštitom, automatsku klimu, električno podesiva spoljna ogledala, automatska prednja svetla sa funkcijom „follow me home“ kod zaključavanja automobila, pregrade za odlaganje stvari ispod putničkih sedišta i podnu konzolu sa pregradom, sklopive držače za dve čaše sa diskretnim osvetljenjem.

Postoji mogućnost odabira i druge dodatne opreme kao što su Smart Key & Button Start (sistem pokretanja vozila bez ključa), Radio/CD/MP3 audio sistem, iPod, USB + AUX priključak za audio sistem, Bluetooth hands-free priključak sa prepoznavanjem glasa, aktivni nasloni za glavu, vazdušni jastuk za vozačeva kolena, grejana prednja sedišta, grejani obruč upravljača, parking senzori i automatski ISG koji dodatno pazi na potrošnju goriva.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Da se pri oblikovanju Picanta razmišljalo o urbanom vozilu za povremene izlete van gradskih središta dokazuje prtljažni prostor. Zadnja klupa složiva je i deljiva u odnosu 60:40 što se naročito ceni kada prevozite predmete neuobičajenih dimenzija (pri tome ostaju tri sedeća mesta) i prema potrebi možete preklopiti oba zadnja sedišta. Ovaj model ima i duplo dno pa je sada prtljažnik zapremine 200 litara, dok je prethodni model nudio prostor od 157 litara.

Visokoefikasni i ekonomični motori

Svaki Picanto dolazi sa visokoefikasnim Kappa motorom koji ima smanjenu emisiju CO2 i potrošnju goriva. Oba Kijina Kappa motora opremljena su dual CVVT-om, aluminijumskim blokom, bregastom osovinom promenljive geometrije, pogonskim lancem sa nižim troškovima održavanja i ventilima sa niskim trenjem.

Manji, 1,0-litarski benzinski motor sa tri cilindra doseže maksimalnu snagu od 50 kW (69 KS), maksimalnu brzinu od 153 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 14,4 sekunde. Prosečna potrošnja goriva iznosi 4,2 l/100 km, dok je emisija CO2 pohvalnih 99 g/km.

1,0-litarski motor dolazi i u Bi-fuel izvedbi. Trocilindraš postiže 60 kW (82 KS). Kako bi smanjili brigu korisnika da li će imati dovoljno LPG-a, Bi-fuel model ima 35-litarski LPG rezervoar i 10-litarski benzinski rezervoar što omogućava dodatnih 150 km vožnje nakon što je sav LPG potrošen.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Za zahtevnije kupce namenjen je 1,25-litarski benzinski motor sa četiri cilindra i 63 kW (85 KS) snage te 121 Nm obrtnog momenta. Picanto sa tim motorom od 0 do 100 km/h stiže za 11,4 sekunde i postiže maksialnu brzinu od 171 km/h uz prosečnu potrošnju od 4,5 litra na 100 kilometara. Emisija ugljen-dioksida iznosa 105 g/km.

Svi modeli dostupni su u Kijinoj Eco-Dynamics tehnologiji (automatski stop-start – ISG, inteligentni alternator, nadograđeni startni motor i gume slabijeg otpora). Ova tehnologija omogućava smanjenje emsije CO2 između 90 i 100 g/km kako bi se što više smanjila poreska davanja (u zemljama gde postoje po tom osnovu) i povećala ekonomičnost na 4.1 do 5.6 l/100 km.

Novi Picanto ima standardnu 5-stepenu transmisiju, dok će za 1.25 l varijantu od 85 KS biti dostupna automatska 4-stepena transmisija.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Poboljšana vožnja, stabilnost i kočenje

Suspenzija i oslanjanje iz prethodnog modela razvijeni su za novi model koji ima poboljšani kvalitet i preciznost u vožnji. MacPhersonovo prednje oslanjanje unapređeno je i može se pohvaliti poboljšanim voznim osobinama, a novitet su i 12% mekše opruge. U zadnjem delu dve poprečne vođice tvrđe su 60% i imaju 29% mekše opruge.

Picantov standardni kočioni sistem sadrži ESC (sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti vozila), ABS (sistem protiv blokiranja točkova kod kočenja), EBD (elektronsku raspodelu kočione sile) i BAS (sistem za automatsko pojačavanje sile kočenja). Zaustavni put pri brzini od 100 km/h je među najboljima u klasi i iznosi 41 metar.

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Poboljšana sigurnost putnika i pešaka

Nova karoserija kreirana je od čelika visoke čvrstoće i prstena u obliku petlji sa ojačanim B i C stubovima. Za zaštitu kod bočnog udara, B stub i bočne stranice ojačane su čeličnim pločama visoke čvrstoće, pojačana vrata proširena su kako bi prekrila B stub, a u prednjim vratima nalaze se poliuretanski jastučići.

Dostupna sigurnosna oprema uključuje sedam vazdušnih jastuka (sa novim vazdušnim jastukom za vozačeva kolena), ESC, HAC, aktivne prednje naslone za glavu koji služe za zaštitu od trzajne povrede vrata kod udarca od pozadi. Za dodatnu sigurnost standardan je Emergency Stop Signal (ESS) sistem. Pri naglom kočenju uključuju se zadnja stop svetla i tri puta zasvetle kako bi ostale vozače u saobraćaju upozorila na naglo zaustavljanje. Olakšano upravljanje vozilom, bolje performanse, sigurnost i čvrsta karoserija ovaj model izdvajaju kao vodeći u A-segmentu. U novom Picantu optimalno se smanjila buka i vibracije troslojnom armaturnom tablom, dvostruko učvršćenim vratima i potpuno novim merama za smanjenje buke vetra – poboljšanjima na ogledalima u vratima i radio antenom koja se nalazi na zadnjem delu krova.

Poboljšana je i sigurnost pešaka zahvaljujući modifikacijama prednjeg dela vozila (na poklopcu motora, donjem delu maske i na prednjem vetrobranu).

Novi Kia Picanto predstavljen u novom Kia salonu

Revolucionarna garancija

Novi Picanto, kao i ostali Kijini modeli, nudi nenadmašnu fabričku 7-godišnju garanciju. Garancija od 7 godina, odnosno do 150.000 pređenih kilometara važi za kompletno vozilo, nije vezano za prvog vlasnika i prenosiva je na sve buduće kupce. Na taj način Kia ostaje brand sa najdužom  garancijom, ne samo u našoj zemlji, nego u celoj Evropi. Kia je jedini proizvođač vozila sa sedmogodišnjom garancijom, a time osim garancije na kvalitet svojim strankama garantuje i očuvanje vrednosti vozila.

Foto: Milomir Bošković - Automagazin portal

Video: Renault Koleos 2012

Video: Renault Koleos 2012

Prvi SUV marke Renault, u Evropi nije tako dobro prihvaćen - u 2010. godini, pronašao je put do samo 14 hiljada kupaca. Među putničkim Renault modelima, to je najmanje tražen model. Blagi dizajnerski retuš i optimizovana potrošnja - to su glavne odlike modernizovanog modela Renault Kaleos, koje će pomoći njegov rast prodaje...

Asus WX Lamborghini Wireless Mouse: Lambo-miš

Asus WX Lamborghini Wireless Mouse: Lambo-miš

Želite i na poslu biti prepoznatljivi. Ukoliko ste ljubitelj marke Lamborghini, kupite miš sa znakom Lamba, koji će vas uvek podsećati na vaš omiljeni supersportski automobil. Naravno, proizvođač je kompanija Asus, dobar "prijatelj" proizvođača Lamborghini...

Hyundai Auto Beograd dodelio Hyundai H1 školi Svetozar Miletić

Hyundai Auto Beograd dodelio Hyundai H1 školi Svetozar Miletić

09.09.2011. godine, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, održana je dečija manifestaciji kojom je obeležen završetak velike akcije ’’Znanje i bojice za bezbedne ulice’’ koja je imala za cilj povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, koju je organizovao Hyundai Auto Beograd pod pokroviteljstvom MUP-a Srbije...

Volkswagen odbacuje kritike pokreta Greenpeace

Volkswagen odbacuje kritike pokreta Greenpeace

Volkswagen AG ponovo odbacuje navode pokreta Greenpeace i izražava nerazumevanje za akcije koje se preduzimaju u Volfsburgu. Prenosimo reči direktora za komunikacije u kompaniji Volksewagen AG Stephan Grühsem...

Ferrari u Beogradu

Ferrari u Beogradu

Dva identična bela automobila sa otvorenim krovom, blago dekorisana, viđena su kako skreću iz ulica Kralja Petra i prolaze pored Saborne crkve u Beogradu. Radilo se o automobilima Ferrari California. Nesvakidašnji prizor na ulicama Beograda...

Vrhunski Volvo Trucks model slavi jubilej sa 750 KS

Vrhunski Volvo Trucks model slavi jubilej sa 750 KS

Volvo FH16 sada može da ima 750 KS i 3550 Nm za najteže i najzahtevnije transportne zadatke. Na tržištu će se pojaviti neposredno pre proslave 25-godišnjice svog 16-litarskog motora. U 1987. je predstavljen Volvo F16 sa prvim Volvo 16-litarskim motorom od 470 KS. Od tada su potrebe tržišta usmeravale razvoj ka sve snažnijim kamionima...

Toyota Avensis: Veliki facelift za modelsku godinu 2012

Toyota Avensis: Veliki facelift za modelsku godinu 2012

Autosalon u Frankfurtu biće mesto cele serije svetskih premijera, a jedna od njih biće modernizovana Toyota Avensis. Poslednjih dana smo dobili veliki broj špijunskih fotografija, a sada je Toyota objavila prvu zvaničnu fotografiju modernizovanog noviteta srednje klase...

24 sata Elegancije Concours d’ Elegance and Luxury Salon

24 sata Elegancije Concours d’ Elegance and Luxury Salon

“24 sata Elegancije – Concours d’ Elegance and Luxury Salon”, je manifestacija koja će se održati 17. septembra tokom celog dana i večeri ispred i u Grand Casinu Beograd. U saradnji sa Grand Casinom Beograd u našem glavnom gradu predstaviće se najlepši classic automobili iz cele jugoistočne Evrope...

Video: Mercedes-Benz SLK 55 AMG u akciji

Video: Mercedes-Benz SLK 55 AMG u akciji

U Mercedes-Benzu još uvek daju šansu "atmosfercima". Nabildovani "zavodnik", nosiće oznaku SLK 55 AMG, a pokretaće ga ATMOSFERSKI osmocilindarski motor zapremine 5,5 litara (kodna oznaka motora M152). Na njegovo prisustvo pod haubom, podseća nas blago modifikovan dizajn eksterijera...

Toyota GR Yaris
Slika nedelje