AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Chevrolet će naručiti izradu savremenog javnog umetničkog dela u gradu La Šo de Fon, rodnom mestu jednog od osnivača brenda, Luja Ševrolea. Skulptura će obeležiti 100 godina od osnivanja jednog od najboljih automobilskih brendova u svetu. Umetničko delo će se podići na Park del Uestu (Parc de l’Ouest) u La Šo de Fonu.

Pobedničko umetničko delo će odražavati vrednosti koje su proslavile kompaniju Chevrolet i jednog od njenih osnivača u 130 zemalja širom sveta: pionirski duh invoacije, duboki smisao za optimizam i strast za izvlačenje maksimuma iz prilika koje nam život pruža.

Znamenitost za proslavu veka globalnog uspeha

Takmičenje u grupi međunarodno priznatih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo za Park del Uest u tom gradu. Žiri koji će odabrati pobednika uključuje predstavnike grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, direktora Kancelarije za kulturu kantona Nešatel, kao i američkog ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednika Švajcarske federalne komisije za umetnost.

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Ovaj projekat znači mnogo gradu La Šo de Fon, koji je deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. “Oduševljeni smo što ćemo dobiti umetničko delo. Stogodišnjica Chevrolet-a i taj projekat nam pružaju priliku da komuniciramo o kreativnim silama koje je pokrenuo La Šo de Fon i koje su uticale na celu planetu”, kaže Pjer-Andre Monar, gradonačelnik ovog grada.

2011. je za Chevrolet jedinstvena godina u kojoj je lansirano sedam novih automobila u Evropi i pokrenuto niz inicijativa za proslavljanje 100. rođendana brenda. “Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli da privučemo međunarodno priznate umetnike da se priključe ovom takmičenju u godini kada Chevrolet proslavlja stogodišnjicu”, izjavio je Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Europe. “Sa zadovoljstvom iščekujemo podizanje modernog spomenika svom brendu i njegovom osnivaču, koji ima potencijal da postane znamenitost sam po sebi”.

Umetnici

"Obećavajući izbor umetnika sa visokim ugledom u svojim oblastima umetnosti će nam predstaviti niz predloga”, objašnjava Hans Rudolf Rojst, član žirija i predsednik Federalne komisije za umetnost. “S obzirom na specifičnost lokacije i bogat kontekst verovatno ćemo videti neke inspirativne rezultate”.

Olivie Mose je obožavalac oldtajmera poreklom iz regije La Šo de Fon, a trenutno živi uglavnom u Taksonu (Arizona, SAD). On će sarađivati sa Silvijom Fleri, koja je poznata u oblasti popularne umetnosti i po korišćenju luksuznih detalja u svom umetničkom izražavanju. Umetnički duo Sabina Lang i Daniel Bauman poznat je po instalaciji hotela Everland koji je predstavljen na 6. nacionalnoj izložbi u Švajcarskoj (Ekspo.02), a nedavno je dovršio i umetničko delo na luksuznom brodu.

Grčki umetnik koji se bavi instalacijama i pejzažom, Kostas Varocos, veoma je vezan i za SAD i za Švajcarsku, a stvorio je brojna dela u svojoj domovini, kao i u inostranstvu. Kristijana Gonzenbaha, jednog od najmlađih talenata Švajcarske, inspirisala su interesovanja za nauke i studije u oblasti biologije. To ga je dovelo do ispitivanja zooloških fenomena, a skorašnji primer njegovog rada je skulptura kita u prirodnoj veličini.

Žiri

Proizvođač automobila i La Šo de Fon drage volje ujedinjuju poglede grada i njegovih stanovnika. Osim Lorena Kurta, direktora Odseka za prostorno planiranje, žiri takođe uključuje Ladu Umšteter, direktorku Muzeja lepih umetnosti La Šo de Fon, i Kloda Andrea Mozea, lekara koji je ujedno i komesar za kulturu.

Na čelu projekta je Friderike Šmid, menadžer projekta sa iskustvom u umetničkim projektima koji su vezani za određenu lokaciju. “Jedinstveni umetnički projekti nastaju iz prostora koji je namenjen ljudima i sa kojim su oni povezani. Kako bi se to postiglo, potrebno je pažljivo razmotriti specifičnosti lokacije i stavove stanovnika”, kaže Šmid.

Završetak umetničkog dela se očekuje u roku od nekoliko meseci nakon što žiri donese odluku na proleće 2012. godine.

 

Chevrolet

Citroën C5: Sa faceliftom u 2013. godinu

Citroën C5: Sa faceliftom u 2013. godinu

Citroën C5 druge generacije, proizvodi se od 2008. godine, a poslednja unapređenja je imao u jesen 2010. godine. U novu modelsku godinu, luksuzni sedan ulazi sa minimalnim "kozmetičkim" promenama i unapređenom opremom...

Aston Martin V12 Vantage Roadster: Za sto srećnika

Aston Martin V12 Vantage Roadster: Za sto srećnika

Aston Martin ovih dana aktivno radi na promociji nove generacije modela Vanquish, ali na internetu su u senci ovog modela predstavljene prve fotografije novog automobila - V12 Vantage Roadster. O ovom atraktivnom super-automobilu, govori se još od 2009. godine, kada je debitovala njegova kupe verzija V12 Vantage...

Range Rover Evoque R: Uskoro sa V6 motorom

Range Rover Evoque R: Uskoro sa V6 motorom

Trenutno, Range Rover Evoque pod "haubom" ima isključivo motore sa četiri cilindra. Uskoro bi najmanji Range Rover mogao svoju ponudu proširiti sa novim benzinskim motorom 3.0 V6 Supercharged, iz "radionice" Jaguara. Ovaj agregat bi trebao pokretati vrhunski verziju, koja će nositi oznaku Evoque R...

Evropska Škoda Rapid se razlikuje od indijske

Evropska Škoda Rapid se razlikuje od indijske

Nova Škoda Rapid u Evropi postaje automobilska tema broj jedan, i to ne samo za automobilske časopise, već i za dnevne medije. Rapid i na srpskim TV stanicama dobija veliki "prostor", ali nisu svi mediji svojim gledaocima uspeli da pokažu pravi automobil...

Od 1. jula u Francuskoj obavezan alko-tester u vozilu

Od 1. jula u Francuskoj obavezan alko-tester u vozilu

Od 1. jula 2012. godine, u Francuskoj je na snagu stupilo novo pravilo, prema kojem je vozač dužan da u vozilu kojim upravlja ima alkotester. Ova odluka će se primenjivati kako na vozila registrovana u Francuskoj, tako i na sva vozila koja ulaze na teritoriju Francuske, a registrovana su u nekoj drugoj državi...

McLaren MP4-12C Spider: Otkrivanje počinje

McLaren MP4-12C Spider: Otkrivanje počinje

McLaren je pokrenuo kampanju otkrivanja novog modela. MP4-12C Spider, tako će se zvati otvorena verzija sportskog modela McLaren MP4-12C. Pored imena, preko prve oficijelne fotografije smo saznali, kako će izgledati kokpit nove karoserijske verzije novog supersportiste...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje