AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Chevrolet će naručiti izradu savremenog javnog umetničkog dela u gradu La Šo de Fon, rodnom mestu jednog od osnivača brenda, Luja Ševrolea. Skulptura će obeležiti 100 godina od osnivanja jednog od najboljih automobilskih brendova u svetu. Umetničko delo će se podići na Park del Uestu (Parc de l’Ouest) u La Šo de Fonu.

Pobedničko umetničko delo će odražavati vrednosti koje su proslavile kompaniju Chevrolet i jednog od njenih osnivača u 130 zemalja širom sveta: pionirski duh invoacije, duboki smisao za optimizam i strast za izvlačenje maksimuma iz prilika koje nam život pruža.

Znamenitost za proslavu veka globalnog uspeha

Takmičenje u grupi međunarodno priznatih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo za Park del Uest u tom gradu. Žiri koji će odabrati pobednika uključuje predstavnike grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, direktora Kancelarije za kulturu kantona Nešatel, kao i američkog ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednika Švajcarske federalne komisije za umetnost.

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Ovaj projekat znači mnogo gradu La Šo de Fon, koji je deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. “Oduševljeni smo što ćemo dobiti umetničko delo. Stogodišnjica Chevrolet-a i taj projekat nam pružaju priliku da komuniciramo o kreativnim silama koje je pokrenuo La Šo de Fon i koje su uticale na celu planetu”, kaže Pjer-Andre Monar, gradonačelnik ovog grada.

2011. je za Chevrolet jedinstvena godina u kojoj je lansirano sedam novih automobila u Evropi i pokrenuto niz inicijativa za proslavljanje 100. rođendana brenda. “Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli da privučemo međunarodno priznate umetnike da se priključe ovom takmičenju u godini kada Chevrolet proslavlja stogodišnjicu”, izjavio je Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Europe. “Sa zadovoljstvom iščekujemo podizanje modernog spomenika svom brendu i njegovom osnivaču, koji ima potencijal da postane znamenitost sam po sebi”.

Umetnici

"Obećavajući izbor umetnika sa visokim ugledom u svojim oblastima umetnosti će nam predstaviti niz predloga”, objašnjava Hans Rudolf Rojst, član žirija i predsednik Federalne komisije za umetnost. “S obzirom na specifičnost lokacije i bogat kontekst verovatno ćemo videti neke inspirativne rezultate”.

Olivie Mose je obožavalac oldtajmera poreklom iz regije La Šo de Fon, a trenutno živi uglavnom u Taksonu (Arizona, SAD). On će sarađivati sa Silvijom Fleri, koja je poznata u oblasti popularne umetnosti i po korišćenju luksuznih detalja u svom umetničkom izražavanju. Umetnički duo Sabina Lang i Daniel Bauman poznat je po instalaciji hotela Everland koji je predstavljen na 6. nacionalnoj izložbi u Švajcarskoj (Ekspo.02), a nedavno je dovršio i umetničko delo na luksuznom brodu.

Grčki umetnik koji se bavi instalacijama i pejzažom, Kostas Varocos, veoma je vezan i za SAD i za Švajcarsku, a stvorio je brojna dela u svojoj domovini, kao i u inostranstvu. Kristijana Gonzenbaha, jednog od najmlađih talenata Švajcarske, inspirisala su interesovanja za nauke i studije u oblasti biologije. To ga je dovelo do ispitivanja zooloških fenomena, a skorašnji primer njegovog rada je skulptura kita u prirodnoj veličini.

Žiri

Proizvođač automobila i La Šo de Fon drage volje ujedinjuju poglede grada i njegovih stanovnika. Osim Lorena Kurta, direktora Odseka za prostorno planiranje, žiri takođe uključuje Ladu Umšteter, direktorku Muzeja lepih umetnosti La Šo de Fon, i Kloda Andrea Mozea, lekara koji je ujedno i komesar za kulturu.

Na čelu projekta je Friderike Šmid, menadžer projekta sa iskustvom u umetničkim projektima koji su vezani za određenu lokaciju. “Jedinstveni umetnički projekti nastaju iz prostora koji je namenjen ljudima i sa kojim su oni povezani. Kako bi se to postiglo, potrebno je pažljivo razmotriti specifičnosti lokacije i stavove stanovnika”, kaže Šmid.

Završetak umetničkog dela se očekuje u roku od nekoliko meseci nakon što žiri donese odluku na proleće 2012. godine.

 

Chevrolet

Dacia Lodgy: Prve zvanične fotografije

Dacia Lodgy: Prve zvanične fotografije

O novom MPV marke Dacia se piše već duže vreme. Njegovo ime je Lodgy, a pod svetlima reflektora će se pojaviti na sajmu automobila u Ženevi. Dizajn automobila je funkcionalan, što znači da je automobil potpuno spreman za serijsku proizvodnju...

Volkswagen Privredna vozila pružaju podršku Dakar reliju 2012

Volkswagen Privredna vozila pružaju podršku Dakar reliju 2012

Dakar reli se smatra jednim od najtežih motor-sportskih događaja na svetu, kao i ekstremnim testom snage i izdržljivosti, kako za muškarce, tako i za mašine. Po treći put, VW Privredna vozila su obezbedila veliki broj vozila kako bi podržali ovaj krajnje izazovan događaj, gde se najnoviji proizvodi testiraju u ekstremnim uslovima.

Bajaj RE60: Jeftiniji od Tata Nano

Bajaj RE60: Jeftiniji od Tata Nano

Indijski proizvođač motocikala i trocikala, Bajaj Auto, na Auto Expo 2012 u New Delhiju će predstaviti poptuno novi automobil pod nazivom RE60. Cena automobil još uvek nije objavljena, ali je najavljeno da će biti jeftiniji od čuvenog modela Tata Nano...

Nissan Juke-R: Iz mesta do 100 km/h za 3,7 s!

Nissan Juke-R: Iz mesta do 100 km/h za 3,7 s!

Nissan od početka oktobra prošle godine, postepeno otkriva informacije o konceptu Juke-R, koji predstavlja kombinaciju crossover modela Juke sa sportskim modelom GT-R. Posle oficijelnih skica, fotografija i video snimaka, pred nama su oficijelne tehničke informacije...

VW Group zapošljava 500.000 ljudi

VW Group zapošljava 500.000 ljudi

Broj zaposlenih u Volkswagen Group, tokom prošle godine je porastao na 500 hiljada! Povećanje broja zaposlenih je rezultat osnivanja novih firmi u okviru koncerna, i otvaranje novih 28 hiljada radnih mesta u celom svetu. Broj zaposlenih u VW Group, prošle godine je porastao za 100 hiljada, na ukupno 500 000 zaposlenih...

Zugo: Zastava Yugo za 2020. godinu

Zugo: Zastava Yugo za 2020. godinu

Neki dizajnerski predlozi su realni, a neki ne. U koje spada ovaj nesvakidašnji dizajnerski izlet jasno je na prvi pogled. Radi se o modelu Zugo, električnom automobilu za 2020. godinu, za čiji je nastanak inpiracija bila Zastava Yugo 45...

TopCar predstavio svoj Mercedes-Benz ML63 AMG

TopCar predstavio svoj Mercedes-Benz ML63 AMG

Ruska tjuning kompanija usmerila je svoje znanje i energiju na novu generaciju modela Mercedes-Benz ML 63 AMG, za koji je pripremila kompletan body-kit. Sve nove komponente su izrađene od karbona i kevlara. Da li vam se sviđa?

Peugeot HR1 dobio zeleno svetlo

Peugeot HR1 dobio zeleno svetlo

Veliki proizvođači automobila žele da smanje deo tržišnog kolača, koji trenutno sebično drži veoma uspešan Nissan Juke. Ulazak u ovu kategoriju najavljujuću kompanije Audi sa modelom Q1, Opel sa modelom Mokka na bazi Corse, ili Peugeot. Projekat sa kodnom oznakom A94, u poslednjoj je fazi razvoja...

Opel Astra (2022)
Slika nedelje