AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Chevrolet će naručiti izradu savremenog javnog umetničkog dela u gradu La Šo de Fon, rodnom mestu jednog od osnivača brenda, Luja Ševrolea. Skulptura će obeležiti 100 godina od osnivanja jednog od najboljih automobilskih brendova u svetu. Umetničko delo će se podići na Park del Uestu (Parc de l’Ouest) u La Šo de Fonu.

Pobedničko umetničko delo će odražavati vrednosti koje su proslavile kompaniju Chevrolet i jednog od njenih osnivača u 130 zemalja širom sveta: pionirski duh invoacije, duboki smisao za optimizam i strast za izvlačenje maksimuma iz prilika koje nam život pruža.

Znamenitost za proslavu veka globalnog uspeha

Takmičenje u grupi međunarodno priznatih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo za Park del Uest u tom gradu. Žiri koji će odabrati pobednika uključuje predstavnike grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, direktora Kancelarije za kulturu kantona Nešatel, kao i američkog ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednika Švajcarske federalne komisije za umetnost.

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Ovaj projekat znači mnogo gradu La Šo de Fon, koji je deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. “Oduševljeni smo što ćemo dobiti umetničko delo. Stogodišnjica Chevrolet-a i taj projekat nam pružaju priliku da komuniciramo o kreativnim silama koje je pokrenuo La Šo de Fon i koje su uticale na celu planetu”, kaže Pjer-Andre Monar, gradonačelnik ovog grada.

2011. je za Chevrolet jedinstvena godina u kojoj je lansirano sedam novih automobila u Evropi i pokrenuto niz inicijativa za proslavljanje 100. rođendana brenda. “Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli da privučemo međunarodno priznate umetnike da se priključe ovom takmičenju u godini kada Chevrolet proslavlja stogodišnjicu”, izjavio je Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Europe. “Sa zadovoljstvom iščekujemo podizanje modernog spomenika svom brendu i njegovom osnivaču, koji ima potencijal da postane znamenitost sam po sebi”.

Umetnici

"Obećavajući izbor umetnika sa visokim ugledom u svojim oblastima umetnosti će nam predstaviti niz predloga”, objašnjava Hans Rudolf Rojst, član žirija i predsednik Federalne komisije za umetnost. “S obzirom na specifičnost lokacije i bogat kontekst verovatno ćemo videti neke inspirativne rezultate”.

Olivie Mose je obožavalac oldtajmera poreklom iz regije La Šo de Fon, a trenutno živi uglavnom u Taksonu (Arizona, SAD). On će sarađivati sa Silvijom Fleri, koja je poznata u oblasti popularne umetnosti i po korišćenju luksuznih detalja u svom umetničkom izražavanju. Umetnički duo Sabina Lang i Daniel Bauman poznat je po instalaciji hotela Everland koji je predstavljen na 6. nacionalnoj izložbi u Švajcarskoj (Ekspo.02), a nedavno je dovršio i umetničko delo na luksuznom brodu.

Grčki umetnik koji se bavi instalacijama i pejzažom, Kostas Varocos, veoma je vezan i za SAD i za Švajcarsku, a stvorio je brojna dela u svojoj domovini, kao i u inostranstvu. Kristijana Gonzenbaha, jednog od najmlađih talenata Švajcarske, inspirisala su interesovanja za nauke i studije u oblasti biologije. To ga je dovelo do ispitivanja zooloških fenomena, a skorašnji primer njegovog rada je skulptura kita u prirodnoj veličini.

Žiri

Proizvođač automobila i La Šo de Fon drage volje ujedinjuju poglede grada i njegovih stanovnika. Osim Lorena Kurta, direktora Odseka za prostorno planiranje, žiri takođe uključuje Ladu Umšteter, direktorku Muzeja lepih umetnosti La Šo de Fon, i Kloda Andrea Mozea, lekara koji je ujedno i komesar za kulturu.

Na čelu projekta je Friderike Šmid, menadžer projekta sa iskustvom u umetničkim projektima koji su vezani za određenu lokaciju. “Jedinstveni umetnički projekti nastaju iz prostora koji je namenjen ljudima i sa kojim su oni povezani. Kako bi se to postiglo, potrebno je pažljivo razmotriti specifičnosti lokacije i stavove stanovnika”, kaže Šmid.

Završetak umetničkog dela se očekuje u roku od nekoliko meseci nakon što žiri donese odluku na proleće 2012. godine.

 

Chevrolet

Modernizovani Renault Koleos stigao u Srbiju - Cene poznate

Modernizovani Renault Koleos stigao u Srbiju - Cene poznate

U petak 11. novembra 2011, tri godine posle uvođenja na tržište Srbije, kompanija Renault Nissan Srbija je obeležila početak prodaje modernizovanog izdanja modela Renault Koleos. U prijatnoj vožnji do Oplenca kraj Topole¹, gde smo imali priliku da posetimo crkvu Svetog Đorđa² i Kraljevsku vinariju³, upoznali smo se sa modelom Renault Koleos 2012, kojeg odlikuju blagi dizajnerski retuš i optimizovana potrošnja goriva...

Toyota Auris 4YOU - Pravi šarmer za 180 € mesečno

Toyota Auris 4YOU - Pravi šarmer za 180 € mesečno

Toyota Auris 4YOU sadrži veoma bogat paket opreme: klimu, električne podizače prednjih stakala, centralno zaključavanje, komande na volanu, upravljač podesiv po visini i dubini, kožni volan, putni računar, radio CD MP3, grejane spoljne retrovizore, 16-inčne aluminijumske felne i još mnogo toga...

Suzuki Swift EV Hybrid: Ekološki Swift

Suzuki Swift EV Hybrid: Ekološki Swift

Na predstojećem sajmu automobola u Tokiju, kompanija Suzuki će nam predstaviti koncept Swift EV Hybrid. Japanski elektromobil koristi sličan koncept pogona kao i Chevrolet Volt, a sa jednim punjenjem baterija je sposoban da pređe udaljenost dužine 30 kilometara...

Cadillac XTS: Novi luksuzni sedan iz Amerike

Cadillac XTS: Novi luksuzni sedan iz Amerike

U leto tekuće godine, kompanija Cadillac je potvrdila, da će 2012. godine na tržište uvesti dve nove modelske serije. Prva od njih je luksuzni sedan XTS, čija premijera će biti održana 16. novembra, na autosalonu u Los Angelesu. Početak prodaje je zakazan za proleće naredne godine...

Video: Audi – Od prve generacije serije 80 do aktuelnog A4

Video: Audi – Od prve generacije serije 80 do aktuelnog A4

Audi je za obeležavanje 10-milionitog proizvedenog primerka modelske serije 80 i A4, pripremio zanimljiv film, koji ljubitelje ove marke podseća na važne detalje u istoriji Audijevog predstavnika srednje klase. U maju mesecu 1972. godine, pokrenuta je proizvodnja prve generacije modela Audi 80, sa internom oznakom B1...

Saveti o zimskim pneumaticima - Lekcija 2

Saveti o zimskim pneumaticima - Lekcija 2

Možete imati vrhunski bezbedan automobil, ali bez odgovarajućih pneumatika, od njega ćete napraviti samo luksuzne sanke. Odlučili ste da kupite zimske pneumatike? Da li znate razliku između pneumatika sa simbolom "tri planinska vrha i snežnom pahuljom" i pneumatika sa oznakom "M+S"? Čitajte dalje...

HBH Aston Martin Bulldog GT : Konačno Aston sa motorom pozadi

HBH Aston Martin Bulldog GT : Konačno Aston sa motorom pozadi

Ljubitelji Aston Martina mogu biti zadovoljni, jer je u pripremi supersportski model sa motorom ispred zadnje osovine? Možda. Pred nama su nove komjuterske vizije modela, koji bi mogao nositi ime Bulldog GT. Da, ime modela podseća nas na koncept iz 1980. godine, koji je imao V8 agregat smešten na istom mestu...

Grand Motors: Ford Transit na popust i lizing bez učešća

Grand Motors: Ford Transit na popust i lizing bez učešća

Grand Motors, uvoznik Fordovih vozila, od  7. novembra  nudi ograničenu količinu van verzija i šasija iz familije Transit s cenama koje su i do 3.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) niže od dosadašnjih. Ta popularna laka komercijalna vozila se mogu kupiti uz dodatni popust od 500 evra sa kuponom iz dnevnog lista Kurir.

Hyundai - prvi po zadovoljstvu kupaca

Hyundai - prvi po zadovoljstvu kupaca

Hyundai je i u trećem kvartalu ove godine u kategoriji automobilskih brendova zadržao prvo mesto kada je reč o zadovoljstvu korisnika, razultati su istraživanja ''Kelly Blue Book''. Hyundai  brend je u trećem kvartalu zabeležio stopu lojalnosti od čak 48% što je bilo dovoljno da se ova južnokorejska kompanija nađe na mestu broj 1 drugi kvartal za redom.

Toyota GR Yaris
Slika nedelje