AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Chevrolet slavi 100 godina slavnih automobila

Chevrolet slavi 100 godina slavnih automobila

Povodom obeležavanja stogodišnjice, Chevrolet će lansirati električni automobil Volt, doniraće 100 automobila za pomoć ugroženoj deci i naručiće izradu moderne skulpture u rodnom gradu Luja Ševrolea.

Povodom stogodišnjice, Chevrolet dovodi u Evropu nagrađivani Volt, prvi električni automobil sa produženim dometom. Volt će se pojaviti u prodajnim salonima u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj u četvrtak, 3. novembra 2011. godine.

"Ova godina je bila puna posebnih manifestacija organizovanih radi proslavljanja našeg nasleđa u krugu klijenata, zaposlenih i poslovnih partnera širom sveta. Danas obeležavamo početak nove ere lične mobilnosti sa Voltom, nastavljajući tradiciju dizajniranja automobila koji pomažu našim klijentima da maksimalno iskoriste prilike koje im život pruža”, kaže Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Evropa.

Pokloni povodom 100. rođendana obezbeđuju mobilnost za ugroženu decu

Chevrolet je tokom cele godine stogodišnjice organizovao brojne žurke, ne zbog rođendanskih poklona, već da on sam pokloni 100 novih Chevrolet automobila – počevši od gradskih automobila Spark, preko Orlanda sa sedam sedišta, do SUV vozila Captiva – SOS dečjim selima širom Evrope, u Uzbekistanu, Južnoj Africi, Lesotu i Izraelu.

Chevrolet će 3. novembra predati 99. i 100. automobil SOS dečjim selima u Rimu, na specijalnoj proslavi u predgrađu glavnog grada Italije.

Ova inicijativa će povećati mobilnost dece i njihovih SOS majki, kao i kapacitete socijalnih radnika koji vode programe za jačanje SOS porodica što se tiče posećivanja ugroženih porodica u njihovim zajednicama.

"SOS majke moraju biti mobilne, s obzirom da se suočavaju sa istim izazovima vođenja domaćinstva kao i drugi roditelji. Nije uvek lako koristiti javni prevoz, prema tome mobilnost je apsolutno ključna kako bismo uspešno podržavali našu decu”, objašnjava Rihard Pihler, generalni sekretar SOS dečjih sela.

 
Chevrolet-ova skulptura u rodnom gradu osnivatelja

Chevrolet već dugo godina podržava kreativne umetnosti. Ova tradicija se nastavlja u švajcarskom rodnom mestu Luja Ševrolea, gradu La Šo de Fon (La Chaux-de-Fonds), gde će Chevrolet Evropa odati počast jednom od osnivača kompanije tako što će naručiti javno umetničko delo koje će se napraviti na Park del Uest (Parc de l’Ouest).

Takmičenje između četiri tima renomiranih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo. Žiri, u kome će biti i predstavnici grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, kao i ambasador SAD u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednik Švajcarske federalne komisije za umetnost, odabraće pobednički dizajn u martu 2012. godine.
 
Ova skulptura će biti trajno obeležje koje podseća posetioce grada La Šo de Fon (svetske kulturne baštine UNESCO-a) na jednog od najpoznatijeg sina ovog grada i na brend koji nosi njegovo ime.

Jaki već 100 godina

Švajcarski emigrant i neustrašiv vozač trkačkih automobila Luj Ševrole i američki industrijalac Bili Durant osnovali su kompaniju motornih vozila Chevrolet 3. novembra 1911. godine u Detroitu, u SAD.

Nakon sto godina i više od 209 miliona automobila i kamiona, Chevrolet je četvrti najveći brend automobila na svetu po godišnjoj prodaji sa preko 4 miliona prodatih automobila i kamiona 2010. godine u preko 130 zemalja. U slobodnom prevodu, neko u svetu kupi Chevrolet od prilike svakih 7 sekundi.

Chevrolet-ova leptir mašna i danas predstavlja mladi, pionirski duh, samopouzdani i izričit dizajn i izdržljivost bez kompromisa. Ovi kvaliteti su očigledni u kompletnoj novoj liniji, uključujući Chevrolet Cruze, koji je osvojio svetski šampionat trkačkih automobila dva puta za redom, kao i nagrđaivani električni automobil Chevrolet Volt.

"2011. godina je bila prilika za proslavljanje basnoslovnih uspeha u prošlosti, kakva se pruža samo jednom u životu”, kaže Vejn Branon. “Na ulasku u drugi vek svog postojanja i dalje smo inspirisani Lujem Ševroleom i njegovim ličnim motom: “Nikada se nemoj predati!”.  

Chevrolet

Preminuo Sergio Pininfarina, slavni automobilski dizajner

Preminuo Sergio Pininfarina, slavni automobilski dizajner

U 85. godini, noćas je preminuo italijanski dizajner Sergio Pininfarina, počasni direktor istoimene slavne automobilske dizajnerske kompanije. Pininfarina se najviše proslavio dizajniranjem automobila za kompanije Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Ford, Cadillac...

Citroën C5: Sa faceliftom u 2013. godinu

Citroën C5: Sa faceliftom u 2013. godinu

Citroën C5 druge generacije, proizvodi se od 2008. godine, a poslednja unapređenja je imao u jesen 2010. godine. U novu modelsku godinu, luksuzni sedan ulazi sa minimalnim "kozmetičkim" promenama i unapređenom opremom...

Aston Martin V12 Vantage Roadster: Za sto srećnika

Aston Martin V12 Vantage Roadster: Za sto srećnika

Aston Martin ovih dana aktivno radi na promociji nove generacije modela Vanquish, ali na internetu su u senci ovog modela predstavljene prve fotografije novog automobila - V12 Vantage Roadster. O ovom atraktivnom super-automobilu, govori se još od 2009. godine, kada je debitovala njegova kupe verzija V12 Vantage...

Range Rover Evoque R: Uskoro sa V6 motorom

Range Rover Evoque R: Uskoro sa V6 motorom

Trenutno, Range Rover Evoque pod "haubom" ima isključivo motore sa četiri cilindra. Uskoro bi najmanji Range Rover mogao svoju ponudu proširiti sa novim benzinskim motorom 3.0 V6 Supercharged, iz "radionice" Jaguara. Ovaj agregat bi trebao pokretati vrhunski verziju, koja će nositi oznaku Evoque R...

Evropska Škoda Rapid se razlikuje od indijske

Evropska Škoda Rapid se razlikuje od indijske

Nova Škoda Rapid u Evropi postaje automobilska tema broj jedan, i to ne samo za automobilske časopise, već i za dnevne medije. Rapid i na srpskim TV stanicama dobija veliki "prostor", ali nisu svi mediji svojim gledaocima uspeli da pokažu pravi automobil...

Od 1. jula u Francuskoj obavezan alko-tester u vozilu

Od 1. jula u Francuskoj obavezan alko-tester u vozilu

Od 1. jula 2012. godine, u Francuskoj je na snagu stupilo novo pravilo, prema kojem je vozač dužan da u vozilu kojim upravlja ima alkotester. Ova odluka će se primenjivati kako na vozila registrovana u Francuskoj, tako i na sva vozila koja ulaze na teritoriju Francuske, a registrovana su u nekoj drugoj državi...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje