AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW ActiveHybrid 5

BMW ActiveHybrid 5

Bavarski BMW danas je predstavio novi model ActiveHybrid 5. Za razliku od većeg ActiveHybrid 7, novi model je tzv. full hybrid, što znači da je automobil sposoban da se do određene brzine kreće na čistu električnu energiju, dok je konvencionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem ugašen...

BMW ActiveHybrid 5

Šestocilindarski benzinski trolitarski motor iz modela BMW 535i, opremljen TwinPower Turbo tehnologijom, koji razvija maksimalnu snagu od 225 kW i maksimalni obrtni moment od 400 Nm, kombinuje se sa elektromotorom snage 40 kW i obrtnog momenta od 210 Nm. Maksimalna ukupna snaga iznosi 250 kW, a maksimalni obrtni moment kompletnog pogonskog sistema, iznosi 450 Nm. Snaga distribuira preko zadnjih točkova.

BMW ActiveHybrid 5

Automobil je sposoban da se kreće na čistu električnu energiju pri brzinama do 60 km/h, na udaljenostima do 4 kilometra. Litijum-jonske baterije imaju sopstveni sistem za hlađenje, a čine ih 96 ćelija kapaciteta 675 Wh. Baterije rade pod naponom od 317 V, a smeštene su u dno prtljažnika, čime se njegova zapremina smanjuje sa 520 na 375 litara. Vek trajanja baterija neće biti kraći od "životnog veka" automobila.

BMW ActiveHybrid 5

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem, u režimu ECO PRO može biti automatski isključen, a elektromotor, koji je integrisan u automatizovan osmostepeni menjač, sposoban je da održava brzinu automobila, i do 160 km/h! Punjenje baterija se vrši tokom kočenja ili prilikom vožnje nizbrdo. Prosečna potrošnja automobila se kreće od 6,5 l/100 km do 7,0 l/100 km, u zavisnosti od veličine felni i pneumatika, što je za 1,5 do 2,1 l/100 km manje od potrošnje modela 535i. Smanjenju potrošnje pomaže i sistem Start-Stop, kao i navigacioni sistem Professional, sa funkcijom upozorenja na gužve u saobraćaju, i pronalaženjem alternativnim pravaca.

BMW ActiveHybrid 5

U odnosu na BMW 535i, hibridni model ima još jednu važnu prednost, a to su dinamičke osobine. Model kojeg pogoni samo motor sa unutrašnjim sagorevanjem, iz mesta do 100 km/h stiže za 6,1 sekundu, a hibridni model istu "disciplinu" realizuje za dva deseta dela sekunde brže.

Automagazin.rs

Grand Motors - Snižene cene za nove modele

Grand Motors - Snižene cene za nove modele

Grand Motors u saradnji sa novsadskom kompanijom Grand M, prodavcem i serviserom automobila i lakih komercijalnih vozila Ford, na ovogodišnjem, 11. Auto show predstavlja najzanimljivije modele iz svoje ponude, koje potencijalnim kupcima nudi po posebnim, za ovu priliku osetno nižim cenama.

Pininfarina okončala proizvodnju karoserija

Pininfarina okončala proizvodnju karoserija

Italijanska kompanija Pininfarina prestaje da proizvodi karoserije, a dalja aktivnost ove italijanske kompanije će biti usmerena na automobilski dizajn. Podsetimo, kompanija Pininfarina se proslavila po dizajniranju automobila marki Ferrari, Ford i Fiat...

Dacia servisni komplet

Dacia servisni komplet

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, kompanija Renault Nissan Srbija je najavila veoma zanimljivu akciju za vlasnike automobila marke Dacia. U znak zahvalnosti za vernost, Dacia je za svoje klijente pipremila poseban Dacia servisni komplet, koji podrazumeva originalne delove i kontrolu vozila po standardizovanom obrascu "Renault semafor"...

Jeep: Plan proizvodnje do 2014. godine

Jeep: Plan proizvodnje do 2014. godine

Koncern Fiat Group je na nedavnom sastanku investitora, objavio plan proizvodnje za marku Jeep. Prema prilično smelim planovima, prodaja američkog proizvođača terenskih automobila 2014. godine će dostići brojku od 850 hiljada vozila. Podsetimo, prošle godine Jeep je u svetu prodao 419.000 vozila...

Jadranski sajam Budva - 14. sajam automobila

Jadranski sajam Budva - 14. sajam automobila

Na 5.000 m² izložbenog prostora, od čega 3.600 m² pod halama, na Jadranskom sajmu u Budvi održan je 14. sajam automobila. Bilo je prisutno 25. registrovanih izlagača koji su predstavili automobile, terenska vozila, laka dostavna vozila, motocikle, vozila za zabavu, prateći auto program i novine Auto.

Mercedes-AMG E 63 S (2021)
Slika nedelje