AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Frankfurt 2011: Chevrolet

Frankfurt 2011: Chevrolet

Chevrolet stogodišnjica je do sada donela čitav niz pozitivnih vesti, i događaja vrednih proslave. Četvrti po veličini automobilski brend na svetu je u pokretu i ovaj dinamičan  osećaj će se očitovati na njegovom štandu u hali 9 na 64-tom sajmu automobila u Frankfurtu...

"Na frankurtskom sajmu automobila 2011. godine, Chevrolet će ponuditi izbalansiran prikaz onoga čemu brend teži", rekao je Vejn Brenon, predsenik i generalni direktor kompanije Chevrolet Europe. "Sa dve evropske premijere proizvodnih verzija i dva pionirska koncepta koji će biti prikazani, unapred se radujemo najvećem automobilskom sajmu na kontinentu."

Frankfurt 2011: Chevrolet

Među automobilima koji će biti prikazani, četiri zaslužuju naročitu pažnju: sa najnovijom izvedbom Malibua, koji je novi vodeći model brenda na evropskom tržištu, Chevrolet će proširiti svoje prisustvo na tržištu obuhvatajući i segment automobila srednje veličine. Malibu će se pojaviti u prodaji sledeće godine. Visoko efikasna turbo dizel verzija sportskog Avea od 1,3 litre, naći će se na tržištu u jesen. Iako nisu namenjeni za prodaju u doglednoj budućnosti, koncepti Miray i Colorado Rally predstavljaju novi proboj u konstruisanju automobila kroz kreativnu interpretaciju tipičnih Chevrolet osobina.

Željno iščekivana peta generacija modela Camaro te model Chevrolet Corvette koji obeležava stogodišnji jubilej Chevrolet-a ističu pažnju sa kojom se Chevrolet odnosi prema strasti i performansama. Ljubitelji trka će, pored toga, imati priliku da vide i model Corvette koji je osvojio prvo mesto u GTE klasi u Le Manu u junu ove godine.

Frankfurt 2011: Chevrolet

Malibu: novi Chevrolet vodeći model u Evropi

Novi Malibu uneće dokazane vrednosti sa vrhunskim osećajem u evropski segment vozila srednje veličine. Sa stepenom vučnog koeficijenta bliskim Voltovom od 0.28, novi Chevrolet vodeći model za evropsko tržište biće jedan od najaerodinamički efikasnih automobila u liniji putničkih automobila ovog brenda.

Međuosovinsko rastojanje of 2.737 mm i širina traga od 1.577 mm daju Malibuu sportsko držanje i prostranu kabinu. Njegova čvrsta, veoma kruta karoserija, dozvoljava precizno podešavanje i dinamično upravljanje vozilom, a oba ova svojstva su ključna za njegove izvrsne vozne i upravljačke mogućnosti.

U unutrašnjosti, Malibu je izveden sa potpuno novom izvedbom dvostrukog kokpita koja stvara pozivajuće, prostrano i udobno okruženje. Metalik ili hromirani akcenti, prigušeno ambijentalno osvetljenje duž instrument ploče i u džepovima za odlaganje kao i kontrastni opšiv unapređuju rafiniranu izvedbu enterijera automobila.

Kupci će imati mogućnost da biraju između dva moćna četvoro-cilindarska benzin ili dizel motora niske potrošnje, sa zapreminama od 2.0 i 2.4 litre, te izlaznom snagom od 164 odnosno 169 ks. U Evropi, potpuno novi Malibu biće u ponudi sa manuelnim i automatskom prenosom.

Frankfurt 2011: Chevrolet

1,3-litarski turbo-dizel Aveo: veći obrtni momenat niža emisija

Novi Chevrolet Aveo odlikuje se svežim, smelim eksterijerom, novo-razvijenom šasijom za izvrsno upravljanje i vožnju odličnog odziva, kao i praktičnim i pametnim enterijerom. Lansiran na tržište proleća ove godine, isporučuje se sa standardnom elektronskom kontrolom stabilnosti, uključujući i pomoć pri kretanju pod ručnom, i unapređenom linijom motora niske potrošnje i emisije.

Počev od ove jeseni, turbo dizel motor zapremine 1,3-litrem sa start/stop funkcionalnošću nadpouniće liniju benzinskih motora od 1.2, 1.4 i 1.6-litara, koji su već u ponudi na novom Aveu. Eko-varijanta od 95 ks troši svega 3,6 litara/100 km u kombinovanom režimu vožnje, dok varijante od 75 i 95 ks troše 3,7 t.j. 4,1 litru na pređenih sto kilometara. Zapravo, blistavi Aveo sedan, opremljen turbo-dizel motorom od 75 ks, zapremine 1,3-litre, biće najekonomičniji automobil sa četvoro vrata u Evropi.

Sve tri varijante turbo-dizel motora od 1,3 litre u skladu su sa Euro V kriterijumima i odlikuju se blisko uparenim oksdacionim katalizatorom  kao i filterom za sitne čestice. Eko-varijanta od 95ks emituje svega 95 g ugljendioksida po pređenom kilometru, dok varijanta od 75 ks izbacuje 97 g CO2/km.

Sve tri varijante postižu maksimalnu snagu pri 4000 ob/min. Dok verzija od 75 ks i eko turbo-dizel verzija zapremine 1,3 litre proizvode maksimalan obrtni momenat od 190 NM, standardna jedinica od 95 ks isporučuje 210 Nm pri 1.750 ob/min.

Frankfurt 2011: Chevrolet

Moćne karoserije: koncept Colorado Rally

Kamioni su u istoriji Chevrolet brenda igrali veoma važnu ulogu. Ofarban trostrukim slojem biserno bele boje sa naprskanim 'zlatnim' česticama, avanturistički stilizovan Colorado Rally Concept teži ka tome da bude autentičan predstavnik reli varijente ovog kamiona. Čitav niz detalja naglašava njegov terenski karakter.

"Colorado Rally prikazuje DNK Chevrolet-a u verziji terenskog vozila. Za potrebe razvoja ovog vozila sproveli smo sadržajno istraživanje terenaca. Svaki detalj je duboko analiziran kako bi se postigla maksimalna autentičnost, projektovan uz obzir za reli kategoriju, poznatu i kao kros-kantri reli", rekao je Carlos Barba, direktor dizajna za GM za južnu Ameriku.

Colorado Rally Concept pokreće 2,8-litarski turbo-dizel motor, a opremljen je i Fox Racing Shox amortizerima (putna distanca: 140 mm) i visinski podesivim sistemom vešanja (do 50 mm). Njegovi 18-inčni točkovi izvedeni su iz jednog komada aluminijuma i nose gume za blatnjav teren.

Dva vučna sistema od 5,5 ks na prednjim i zadnjim branicima vozila imaju vučni kapacitet od 4 metričke tone i dolaze sa 23.000 mm aeronautičkog kabla. Ostali detalji na spoljašnjosti uključuju dve kuke za vuču na prednjoj i zadnjoj strani kamioneta, akrilne prozore kao na reli automobilu i zaštitni kavez protiv prevrtanja u ugljen-crnoj boji.

U kabini nekoliko sistema pruža bezbednost i udobnost. Sistem vazdušnog strujanja brzo čisti kabinu nakon što automobil uđe u oblak prašine dok glavni prekidač na centralnom stubu pali motor, i u hitnom slučaju isključuje svaki sistem na vozilu.

Frankfurt 2011: Chevrolet

Futuristički Miray

Prvi put predstavljen široj publici na Sajmu automobila u Seulu u martu ove godine, Chevrolet Miray (što znači „budućnost“ na koreanskom) roadster koncept nudi svežu interpretaciju tipičnog Chevrolet dizajna dok u isto vreme odaje počast sportskom nasleđu brenda.

Miray ima aerodinamičan trup koji podseća na moderne borbene avione, sa uglavljenom bočnom stranom od karbonskih vlakana i plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP). Njegova dvostruka rešetka je okružena LED farovima sa novim prepoznatljivim dnevnim svetlima. Dizajneri su imali jedinstven pristup prikazu informacija u unutrašnjosti automobila, koristeći pozadinsku projekciju na instrument tabli.

„Srednje električni“ pogonski sistem modela Miray, smešten prvenstveno iza i ispod vozača, napravljen je tako da maksimalizuje performanse i uštedi gorivo. Njegova dva električna motora od 15 kW smeštena napred se napajaju litijum-jonskom baterijom od 1,6-kWh koja se puni putem sistema regenerativnog kočenja.

1,5-litarski četvorocilindrični motor sa turbo punjenjem postavljen iza kokpita je ukombinovan sa električnim motorima zarad performansi u vožnji.

Frankfurt 2011: Chevrolet

Ponosni ambasadori Chevrolet linije automobila za trke i performansi automobila

Ljubitelji trka će biti oduševljeni kada vide br. 73 Corvette C6.R zajedno sa vozačima koji su osvojili pobedu u GTE Pro kategoriji na ovogodišnjoj trci 24 sata Le Mana. Ova godina se takođe pokazala kao izuzetno uspešna za Chevrolet na Svetskom šampionatu trkačkih automobila (WTCC), sa Rob Huffom, Alain Menuom i Yvan Mullerom koji dominiraju ovim takmičenjem.

WTCC Cruze izložbeni automobil če biti prikazan u Frankfurtu, zajedno sa specijalnim Centennial izdanjem modela Corvette dizajniranog u čast Chevrolet 100-godišnjice postojanja. Automobil je ofarban u Carbon Flash metalik nijansu, sa satensko crnom grafikom i jedinstvenim Centennial Satin Black felnama i crvenim kočionim čeljustima.

Tokom dana za medije, pravi motor za model Corvette će biti sastavljen tokom Corvette Engine Build Experience događaja na Chevrolet štandu. Ovaj jedinstven program je takođe u ponudi za kupce koji se odluče za Corvette ZR1 ili Z06, i nudi im izvanrednu priliku da personalizuju svoj automobil. Za samo 4.027 evra, oni će napraviti motor za svoj Corvette model u prestižnom GM-ovom centru za razvoj performansi pored Detroita u Mičigenu (ne uključuje PDV, uključuje transport i smeštaj).

Pored Corvette Centennial Edition automobila će stajati model koji će nositi pobednički modni projekat na Chevrolet panevropskom takmičenju za studente primenjenih umetnosti. Zadatak učesnika u ovogodišnjem modnom takmičenju Mladi? Kreativni? Chevrolet! (YCC) je bio da potraže inspiraciju u 1911. godini i kreiraju modernu verziju stila iz tog perioda.  Kreirana od strane Lubice iz FA STU iz Bratislave u Slovačkoj, ova crna haljina integriše i predstavlja reinterpretaciju nekoliko elemenata iz 1911. godine.

 

100 godina Chevrolet-a: slavimo prošlost, inspirišemo budućnost

Posetioci ovogodišnjeg Sajma automobila u Frankfurtu će biti u prilici da vide i voze nagrađivani Chevrolet Volt. Sa jednim od najaerodinamičnijih dizajnerskih rešenja ovog brenda i pionirskom sposobnošću za produžavanje dometa, Volt već danas predstavlja prekretnicu u istoriji Chevrolet-a i u istoriji automobila.

Metaforički rečeno, Volt koristi talas inovacija, čije je poreklo u davno prošlom vremenu. Chevrolet priča je počela 1900. godine, kada je Louis Chevrolet, švajcarski emigrant, odlučio da se ukrca na brod za Kanadu. 11 godina kasnije je zajedno sa William Durantom osnovao kompaniju Chevrolet Motor u Detroitu u Mičigenu. Njegova strast za vožnju i njegov optimističan duh nastavljaju da inspirišu brend i u 21. veku.

Chevrolet je snažno prigrlio promenu, a kupci koji posete prodajne salone u Evropi neće naći ni jedno vozilo koje je staro preko dve godine. Do kraja ove godine, Chevrolet će lansirati sedam novih modela, a svi oni doprinose rastućoj prisutnosti brenda na evropskom tržištu.

Znajući da se jedan Chevrolet automobil u svetu proda na svakih sedam sekundi, brend može da se nada još jednom veku pravljenja sjajnih automobila koji su praktični i pouzdani, ikoničnog dizajna, koji donose vrednost svojim kupcima i unose je u njihove živote.

Chevrolet

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Opel ADAM: Prosto jedinstven

Izgled najmanjeg Opela je otkriven posredstvom nekoliko fotografija i zvaničnih informacija, koje se odnose na dimenzije i pogonske agregate. Mali Opel Adam ima troja vrata i stoji na skraćenoj platformi modela Opel Corsa...

Bjanka Vasilesku - novi generalni direktor InterMol-a u Srbiji

Bjanka Vasilesku - novi generalni direktor InterMol-a u Srbiji

1. jula 2012. godine gđa Bjanka Vasilesku (Bianca Vasilescu) zauzela je mesto novog generalnog direktora InterMol-a, članice MOL grupe. Kompanija InterMol koja nudi potrošačima u Srbiji visokokvalitetne proizvode i uslugu, sada je bogatija za jednog profesionalca sa značajnim regionalnim iskustvom...

Gymkhana 5: Ken Block ponovo u akciji + VIDEO

Gymkhana 5: Ken Block ponovo u akciji + VIDEO

Peti deo serijala Gymkhana, preselio se iz Hollywooda u San Francisco. Tema je ista - vozačka veština, koja se u nekim momentima graniči sa umetnošću, kao i glavni glumac - Ken Block, a supersnažni automobil - Ford Fiesta, i ovoga puta bila je opremljena kamerama sa svih strana...

Fiat Punto Classic - Dizel po ceni LPG verzije

Fiat Punto Classic - Dizel po ceni LPG verzije

Tokom jula i avgusta kupci najpopularnijeg Fiata u Srbiji mogu da nabave dizel verziju za 7749 evra (u sistemu staro za novo), koliko košta i Punto Classic s pogonom na tečni naftni gas (LPG). Verzija Emotion ABS s benzinskim motorom dostupna je po ceni od 6999 evra, do isteka zaliha!

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje