AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Motors želi da postane vodeći brend električnih vozila

Kia Motors želi da postane vodeći brend električnih vozila

Kia Motors Corporation je sa razotkrivanjem prvih skica 7 budućih isključivo električnih modela ponudila uvid u svoju poslovnu strategiju globalnih električnih vozila (EV)...

Detalje Kijine strategije budućih električnih modela predstavio je predsednik i direktor Kije, g. Ho Sung Song, i to na događaju u Kijinoj fabrici u južnokorejskom gradu Hvasung.


Potpuna ponuda električnih vozila će Kiju pozicionirati među vodeće EV brendove


Kia će zahvaljujući brzom prilagođavanju potražnji za električnim vozilima zauzeti vodeći položaj na globalnom tržištu. Brend će na globalnom tržištu ponuditi različita isključivo električna vozila, dok će pored toga biti i partner kompanijama koje širom sveta razvijaju punjačku infrastrukturu.


Električni automobili predstavljaće 25 % Kijine globalne prodaje do 2029. godine
"Kia je od 2011. godine, kada je predstavila prvo serijsko vozilo Ray EV, širom sveta ukupno prodala više od 100.000 električnih vozila," rekao je direktor Song. "Od tada smo na globalnim tržištima predstavili različite električne modele i planova za osnaživanje ovog procesa u dolazećim godinama. Sa preusmerenjem fokusa našeg poslovanja na elektrifikaciju težimo ka tome da će prodaja električnih vozila do 2029. predstavljati 25 posto naše ukupne prodaje."


U skladu sa strategijom Plan S, koja je započeta početkom ove godine, brend do 2025. godine namerava raširiti svoju gamu električnih vozila na 11 modela. U tom periodu je Kijin cilj dostići 20-postotni tržišni udeo EV-ova u ukupnoj prodaji brenda na naprednim tržištima, kao što su npr. J. Koreja, Evropa i Severna Amerika. Do 2027. će na različitim tržištima lansirati 7 isključivo električnih vozila čije skice su upravo razotkrili.

Kia Motors želi da postane vodeći brend električnih vozila

Prvi isključivo električni model kodnog imena CV, koji stiže sredinom 2021., donosi Kijin novi dizajnerski pravac


Prvi od ovih modela - zasad nosi kodno ime CV – biće predstavljen sredinom 2021. godine kao Kijin prvi isključivo električni auto namenjen različitim regionima. Novi model će ponuditi jednak kvalitet i atraktivan dizajn kao ostale Kije, dok će pored toga pružati visoke motorne performanse i izuzetne punjačke mogućnosti.


Kijina strategija Plan S – prelazak na elektrifikaciju


Početkom 2020. godine je Kia Motors razotkrila srednjoročnu i dugoročnu strategiju Plan S, koja predstavlja planove ovog brenda o prelasku na novi način poslovanja fokusiran na električna vozila i usluge mobilnosti. Kia se fokusirala na zauzimanje vodećeg položaja na području EV-ova i to zahvaljujući lansiranju isključivo električnih modela i inovacija u proizvodnji, prodaji i uslugama.


Kia Motors doživljava zaista veliku preobrazbu sa ciljem ostvarenja Plana S. Model CV će sa lansiranjem 2021. predstaviti novi dizajnerski pravac koji označava Kijin prelazak na poslovnu strategiju fokusiranu na električna vozila. Kijina nova dizajnerska filozofija slavi napredak, različitost i spajanje nespojivih elemenata.


Kia traži nove načine na području planiranja, razvoja i proizvodnje kako bi se što brže odazvala na različite potrebe kupaca već od faze planiranja novih modela. Kia će se na potrebe tržišta odazivati ponudom različitih tipova vozila, sa modelima primerenim za urbana središta, duga putovanja i vozilima sa sportskim performansama. Pored toga će Kia sa prilagođavanjem svoje nove E-GMP modularne platforme za EV-ove (Electric-Global Modular Platform) ponuditi vozila sa prostranošću koja će biti jedna od najvećih u tom segmentu.


Kia Motors takođe traži inovativne načine prodaje električnih vozila. Brend proučava različite načine pretplatničkih usluga za stranke, lizing baterije i mogućnosti zakupa, a tu je i nekoliko mogućnosti poslovanja sa starim baterijama.


Kia će širiti svoju punjačku infrastrukturu širom sveta


Pored toga Kia namerava raširiti svoju postprodajnu infrastrukturu za električna vozila. Kia do 2030. godine u Južnoj Koreji namerava povećati broj punjačkih mesta za električna vozila na 1.200. Na ostalim tržištima širom sveta će broj punionica povećati na 600 odn. na više od 2.000 do 2023. godine. Kia namerava i razvijati programe školovanja za servisere električnih vozila.


Kia širenje mreže punionica vidi kao preduslov za veću popularnost EV-ova tako da će i dalje unapređivati svoju punjačku infrastrukturu.


U Koreji će Kia jačati poslovne aktivnosti koje se direktno odnose na punjačku infrastrukturu. Na početku će se to odnositi na postojeću mrežu prodajnih mesta, zastupništava i servisnih centara sa kojima Kia želi do 2030. godine postaviti oko 1.500 punjačkih mesta. Pored toga će Hyundai Motor Group, čiji glavni deo predstavljaju kompanije sestre Hyundai Motor i Kia Motors, do 2021. U gradskim središtima i uz 12 auto-puteva koji povezuju 8 državnih provincija, postaviti 120 ultra-brzih punionica.


Kia zajedno sa svojim zastupnicima širom Evrope postavlja više od 2.400 punionica za električna vozila, a u Severnoj Americi oko 500. Kia namerava širiti svoju punjačku infrastrukturu u skladu sa rastom prodaje.


Osim toga Kia teži ka pružanju savremene punjačke infrastrukture zajedno sa strateškim partnerima, počevši sa prošlogodišnjom strateškom investicijom u IONITY, evropskom kompanijom specijalizovanom za brzo punjenje. Kia takođe traži partnere za punjačku infrastrukturu u SAD-u i Kini kako bi pružala optimiziranu infrastrukturu prilagođenu svakom pojedinačnom tržištu, dok istovremeno jača saradnju na području razvoja novih tehnologija punjenja.


Kia želi dostići vodeći položaj na globalnom tržištu električnih vozila sa aktivnom saradnjom sa vladama i aktivnostima u ostalim komercijalnim partnerstvima. Sa novim start-up preduzećem Purple-M, osnovanim u julu ove godine, specijalizovanima za omogućavanje prilagođenih usluga e-mobilnosti sa električnim vozilima Kia namerava ojačati i saradnju sa različitim vladinim organizacijama u širenju zajedničkih projekata na poljima kao što su prelazak na električni javni prevoz i izgradnja punjačke infrastrukture.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje