AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Tri miliona Toyotinih hibrida u Evropi

Tri miliona Toyotinih hibrida u Evropi

Čast da isporuči tromilionito hibridno-električno vozilo (HEV) pripala je kompaniji Toyota Spain, koja je ponosnom kupcu, Nikolasu Himenezu, nedavno predala novu Corollu GR SPORT...

Ovaj model proizvodi se u Velikoj Britaniji i izdvaja se od ostalih modela porodice Corolla po svom sportskom izgledu, koji je inspirisan takmičarskim duhom.


Kupac Nikolas Himenez objasnio je da se odlučio za Toyotin hibridno-električni automobil jer svakodnevno mora da ulazi u centar Madrida:
“Hibrid je danas neophodan s obzirom na zabranu ulaska u centralne zone mnogih gradova. Nisam ni razmišljao o drugim opcijama osim kupovine hibrida, jer strogi propisi s propisanim zonama u kojima je dozvoljena niska emisija gasova pogađaju ne samo Madrid i Barselonu, već i sve veći broj drugih gradova”.


Tromilioniti kupac hibridnog automobila u Evropi je dodao: “Izabrao sam Corollu GR SPORT zbog izgleda, koji me čini mlađim za trideset godina. Mlad sam duhom i ova verzija Corolle me ispunjava. Otišao sam s namerom da kupim Yaris Hybrid, ali za oko mi je zapala Corolla i shvatio sam da je to automobil za mene i moje potrebe. I to ne samo zbog veličine, već i zbog toga što je dobar za duga putovanja, ali i za udobnu gradsku vožnju po Madridu.


Predsednik i izvršni direktor Toyote Spain, Miguel Carsi, bio je prisutan u salonu Toyotinog prodavca Comauto Sur u Madridu, prilikom predaje nove Corolle Hybrid GR SPORT gospodinu Himenezu:

 


“Španiji je pripala velika čast da isporuči tromilionito hibridno-električno vozilo. Prateći naš veliki rast prodaje hibridnih vozila, srećni smo jer primećujemo da naši kupci koji sve više traže automobile s izraženim sportskim duhom, istovremeno prihvataju i hibridni pogon. To pokazuje njihovo poverenje da naša hibridna tehnologija može da im pruži željeno zadovoljstvo u vožnji i performanse”.

Tri miliona Toyotinih hibrida u Evropi

Toyota Motor Europe (TME) započela je prodaju hibridnih vozila 2000. godine, s modelom Prius. Danas kupci mogu da biraju između 20 različitih hibridno-električnih vozila (HEV). U Evropi, tržišno učešće tih modela s oznakama Toyota i Lexus, u 2019. godini dostiglo je 52 odsto od ukupne prodaje TME, dok je u zapadnoj Evropi taj procenat čak 63 odsto.


Toyotina dugoročna strategija razvoja hibridno-električnog pogona za najveći deo modela iz proizvodne game, pružio je kompaniji šansu da postane lider u ispunjavanju sve strožijih zakonskih propisa o emisiji izduvnih gasova u Evropi, kao i tehnologije potpunih hibrida koja omogućava više pređenih kilometara u gradskoj vožnji bez štetne emisije.


Izvršni potpredsednik Toyote Motor Europe, Matt Harrison je istakao:


“Tri miliona prodatih hibridno-električnih vozila važan su trenutak koji pokazuje da naši hibridi imaju veliku privlačnost za kupce. Prodajni uspeh naših hibrida daje nam priliku da dostignemo emisiju gasova od 95 g/km, koju je Evropska komisija propisala kao cilj za 2020. i 2021. godinu.


Toyota je širom sveta do sada prodala više od 15 miliona potpuno hibridnih vozila, smanjujući globalno štetnu emisiju CO2 za više od 120 miliona tona. Toyotina hibridna tehnologija je ujedno i polazna osnova za Toyotinu strategiju elektrifikacije multi-powertrain, koja uključuje BEV (Battery Electric Vehicle), PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) i FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) vozila.


Hibridi u svetu | Brojke & Činjenice
1,6 miliona Približna godišnja prodaja hibrida
1997. Toyota Prius, prvi Toyotin hibrid, lansiran u Japanu
120 miliona tona Manje CO2 gasova izbačeno u atmosferu posle prodaje 15 miliona hibrida
44 Hibridna modela se pojavila u prodaji
>90 Broj zemalja u kojima Toyota prodaje hibride

Hibridi u Evropi | Brojke & Činjenice
3 miliona Potpuno hibridnih vozila prodato u Evropi (ukupno, od 2000.)
52 % Udeo prodaje hibridnih modela tokom 2019. u Evropi
>550 hiljada Hibridnih vozila prodato 2019. u Evropi
2000. Predstavljanje modela Toyota Prius u Evropi, početak prodaje hibrida
20 Potpuno hibridnih modela u ponudi na evropskom tržištu:
Toyota: 1. Prius PHEV, 2. Prius, 3. Prius+ 4. Camry, 5. Corolla H/B, 6.Corolla Touring Sports, 7. Corolla Sedan 8. C-HR, 9. Yaris 10. RAV4
Lexus: 11. LS500h, 12. RX450h 13.RX450hL, 14. CT200h, 15. IS300h, 16. NX300h, 17. RC300h, 18. LC500h, 19. ES300h, 20. UX250h

4 Broj proizvodnih pogona u Evropi, koji su u lancu proizvodnje hibridnih modela: Yaris Hybrid u Francuskoj (Valensijen), Toyota C-HR i Corolla Sedan Hybrid u Turskoj (Adapazari), Corolla Hatcback i Touring Sports Hybrid u Velikoj Britaniji (Barnaston) i Hybrid Transmissions u Poljskoj (TMMP)


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje