AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Motors u Evropi proizvela više od 3 miliona vozila

Kia Motors u Evropi proizvela više od 3 miliona vozila

Od početka proizvodnje 2006. godine Kia je u svojoj fabrici u Slovačkoj proizvela više od 3 miliona vozila...

Jubilarni auto je beli Kia cee'd za kupca na Islandu


3-milionito vozilo, koje su odvezli s proizvodne linije je Kia cee'd. Radi se o belom hečbeku s opremom GT Line, namenjenom islandskom kupcu. Vozilo pokreće 1.0 T-GDi benzinski motor.


Fabrika u 2017. proizvela 335.600 vozila i 539.987 motora


Prošle godine su u fabrici Kia Motors Slovakia proizveli 335.600 vozila i 539.987 motora, namenjenih u preko 80 zemalja širom sveta. Najtraženiji motor bio je 1,7-litarski CRDi dizelski motor.


Proizvodnja modela Kia cee'd (sve 3 varijante), Sportage i Venga


U Žilini nastaju 3 modela iz Kijine evropske ponude – popularna porodica cee'd (hečbek, karavan Sportswagon i kupe pro_cee'd), bestseler Sportage i srednje veliki monovolumen Venga. Od maja 2013. Kia u ovoj fabrici proizvodi i sportske modele za Evropu - cee'd GT i pro_cee'd GT. Ukupno Kijina evropska proizvodnja predstavlja oko 50% njihove prodaje u Evropi.


Kjiina evropska proizvodna baza poznata je kao fabrika u kojoj se proizvode vrlo kvalitetna vozila i vrlo je važna zbog pružanja revolucionarne 7-godišnje garancije (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara). Ova jedinstvena garancija važi za sva vozila Kia, prodata u Evropi.


Evropska proizvodnja dva najprodavanija modela


Od početka proizvodnje modela cee'd, dizajniranog, konstruisanog i napravljenog u Evropi i namenjenog isključivo evropskom tržištu, isti predstavlja skoro polovinu ukupne proizvodnje u Žilini. Do danas je Kia proizvela oko 1,3 miliona vozila cee'd.


Fabrika je od 2006. proizvela 646.300 primeraka cee'da prve generacije i 647.700 primeraka druge generacije, a marljivi radnici već neko vreme probno proizvode 3. generaciju ovog modela. Kao i prethodnici i novi model je namenjen isključivo evropskim kupcima.


Fabrika u Žilini od 2007. godine proizvodi 3 generacije sportskog terenca Sportage. Od tada su ih proizveli oko 1,4 miliona, od toga 104.500 primeraka 2. generacije i 797.500 primeraka 3. generacije. Sportage 4. generacije, kojeg proizvode od kraja 2015. do sada je našao oko 492.000 kupaca.


Proizveli više od 4 miliona motora


Pored proizvodnje vozila u Žilini se mogu pohvaliti i proizvodnjom motora za svoje evropske modele. Od 2006. su u dva tamošnja pogona sastavili više od 4 miliona motora.


U Kia Motors Slovakia sastavljaju širok izbor benzinskih (1.4 MPI, 1.6 GDI i 1.6 T-GDI sa 204 KS, namenjen GT varijantama) i dizelskih (1.4 CRDi, 1.6 CRDi, 1.7 CRDi i 2.0 CRDi 'R') motora. U fabrici će uskoro krenuti i s proizvodnjom Kijinog novog 'U3' 1.6-litarskog dizelskog motora, koji će ubuduće pokretati Kijine modele – između ostalog i novog Ceeda.


Društveno-ekonomske koristi od Kije u Evropi


Izveštaj vodeće evropske savetničke kuće London Economics za 2017- godinu, s naslovom Ekonomske i društvene koristi, koje proizlaze iz Kijine prisutnosti u Evropi (The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe) naglašavaju širu ulogu Kije na Starom kontinentu.


Kia neto doprinosi evropskoj ekonomiji: Kijini porezi na dohodak, carine i različiti porezi prilikom prodaje u 2016. godini iznosili su 1,2 milijarde evra. Kia Motors Slovakia zbog neprestanog širenja proizvodnje u Žilini 73 posto svojih zaliha, vrednih 3,8 milijardi evra, nabavlja kod svojih evropskih dobavljača.


Kijina prisutnost u Evropi kreirala 184.386 direktnih i indirektnih radnih mesta
Izveštaj takođe spominje da je prisutnost ovog južnokorejskog brenda zaslužna za čak 184.386 radnih mesta – direktno u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji. Fabrika u Žilini je direktno ili indirektno odgovorna za 15.000 radnih mesta.


PR

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje