AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Poslednji vikend u oktobru je vreme kada se časovnici vraćaju jedan sat unazad, spremni za zimsko računanje vremena. Za vozače, ovo znači više vožnje u mraku i nepovoljne uslove vidljivosti u mesecima koji dolaze...

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Ipak, oni koji se budu nalazili za volanom Opela, neće imati problema, jer nemačka marka demokratizuje inovativne, inteligentne tehnologije osvetljenja: u mnogim modelima, proizvođač iz Riselshajma nudi remek-delo sistema kompletnog LED osvetljenja, koje automatski podešava svetlosni snop u odnosu na vladajuću situaciju u saobraćaju i neposrednom okruženju. Na čelu se nalazi druga generacija IntelliLux LED® matričnih farova koji postavljaju aktuelne trendove i nalaze se na novoj Opel Insigniji Country Tourer. To ovaj model, sa njegovim „off-road“ izgledom, čini univerzalnim karavanom koji noć pretvara u dan. Vidljivost je izuzetno poboljšana, a samim tim je značajno unapređena bezbednost putnika, vozača, kao i ostalih učesnika u saobraćaju.


„Mi želimo da osiguramo da naši kupci zadrže dobru opštu vidljivost i tokom meseci sa manje dnevnog svetla. To je razlog zbog kojeg u ponudu stavljamo inovativne svetlosne tehnologije, koje nemaju konkurenciju u odgovarajućim klasama, kako sa našom perjanicom, tako i sa drugim modelima iz našeg portfolija. Ovo noćnu vožnju čini zabavnom i iznad svega bezbednom“, rekao je potpredsednik Opelove prodaje i marketinga, Peter Kispert (Peter Küspert)

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Glavna atrakcija u najdoslovnijem smislu: Nova generacija IntelliLux LED®


Revolucionarna IntelliLux LED® matrična svetla su uvedena sa aktuelnom generacijom Opel Astre. Farovi bestselera iz C segmenta se sastoje od 16 LED segmenata (po osam sa svake strane), koji automatski i konstantno prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u odnosu na svaku situaciju u saobraćaju, a kada je neophodno, jednostavno „iseku“ okruženje oko dolazećih vozila ili onih koji se nalaze ispred. To znači nulti nivo zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju, dok se u isto vreme uživa u maksimalnoj vidljivosti. Stručnjaci su se brzo složili: „Opelova tehnologija matričnih svetala predstavlja revoluciju sistema automobilskog osvetljenja. Nakon obimnih testiranja, koje su sproveli članovi žirija, sistem se pokazao do te mere efektnim, da je zaradio nadimak „magični““. Ovo je mišljenje AUTOBEST žirija, koji su činili specijalizovani, nezavisni evropski novinari 2015.


Frunkcionisanje dotičnog sistema ne može biti jednostavnije: čim automobil izađe iz urbane oblasti, IntelliLux LED® farovi se aktiviraju i automatski prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u odnosu na svaku moguću situaciju u saobraćaju, bez obzira da li se radi o Astri ili Insigniji, i to na autoputu, lokalnom putu, povratku u grad ili vožnji u krivinama. Ovo remek-delo sistema osvetljenja doslovno pretvara noć u dan za vozača i putnike, bez ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju.

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Opelovi inženjeri su iskoristili značajno više performanse da bi u kućišta svetala nove Opel Insignije Country Tourer smestili dvostruko više LED segmenata (32). Isto važi i za Grand Sport i Sports Tourer modele. Rezultat je impresivan: ne samo da farovi deluju elegantnije zbog uglađenije tranzicije između brojnijih LED segmenata, već se svetlosni obrazac preciznije prilagođava. Adaptivni IntelliLux LED® matrični farovi na taj način proizvode veću količinu još intenzivnije svetlosti.


Da bi se dodatno poboljšala vidljivost tokom vožnje kroz krivine pri aktiviranim dugim svetlima, inženjeri su dodali novu funkciju drugoj generaciji IntelliLux LED® matričnih farova. Intenzitet svetlosti u unutrašnjim matričnim segmentima raste u skladu sa uglom okretanja volana da bi se poboljšalo osvetljavanje krivine. Svaki IntelliLux LED® far takođe poseduje reflektor dugog snopa, koji doprinosi dodatnom osvetljenju pri aktiviranim dugim svetlima, do 400 metara. Na taj način vozač može da uoči životinje koje prelaze put na razdaljini koja je ranije bila u mraku – posebno u jesenje doba, ovo je ogroman doprinos bezbednosti kada se vozi lokalnim putevima u rano jutarnje vreme ili uveče.

Bezbedna navigacija tokom doba godine sa smanjenom vidljivošću uz pomoć Opelovih svetlosnih inovacija

Inovativna, kompletna LED svetla za mnoge modele: Opel demokratizuje svetlosne tehnologije


Opel nudi svetlosnu tehnologiju za primer, ne samo u svom vrhunskom modelu Insigniji i bestseleru Astri, već i u vozilima drugih kategorija: novi Grandland X, na primer, poseduje LED AFL farove. LED tehnologija omogućava svetlosne obrasce koji mogu da se menjaju u isto vreme pružajući poboljšanu funkcionalnost u odnosu na prethodno korišćene tehnologije. Pored toga, automatska duga svetla, bazirana na kameri, preveniraju zaslepljivanje drugih učesnika u saobraćaju, bez potrebe da se manuelno deaktiviraju duga svetla. Ukupno, LED AFL farovi u Opelu Grandland X pružaju sedam operativnih režima – svetlo za lokalni put, svetlo za autoput, svetlo za grad/pešake, svetlo za krivine, svetlo za loše vremenske prilike, dinamično svetlo koje prati pokrete na volanu i asistenciju pri dugim svetlima.


Isto se odnosi na SUV bestseler, Mokku X i kompaktni monovolumen, Zafiru. Oba Opelova modela takođe poseduju modernu, kompletnu LED tehnologiju, koja uključuje različite svetlosne funkcije, od osvetljenja za grad do onog za lokalne puteve, kao i turistički režim za vožnju u zemljama gde se vozi na levoj strani puta. Na kraju, ali ne i manje važno, odvažni Opel Crossland X krosover, premijerno predstavljen pre par meseci, može da se pohvali kompletnim LED farovima, uparenim sa funkcijama kao što su osvetljavanje krivine, asistencija pri aktiviranim dugim svetlima i automatsko nivelisanje svetlosnog snopa, što garantuje optimalne svetlosne performanse kada je reč o putu ispred vozila, uz osiguravanje najbolje moguće vidljivosti – što je ujedno postavljanje trendova u ovoj klasi automobila.


Od skrivenih prednjih farova do AFL+: Opel je pionir u oblasti svetlosne tehnologije


Sa IntelliLux LED® matričnim farovima i adaptivnim, kompletnim LED prednjim svetlima, Opel je još jednom revolucionarne svetlosne tehnologije učinio dostupnim za široku grupu kupaca. Ovo je čvrsto i istrajno posvećivanje nemačkog proizvođača automobila, koje traje decenijama, a samim tim je Opelu priznata uloga pionira u razvoju modernih automobilskih farova i svetlosne tehnologije.


Već je 1968. Opel GT impresionirao javnost, ne samo svojim potpuno novim stajlingom u vidu „Coca-Cola“ boce, već je takođe bio prvi nemački model automobila koji je posedovao skrivene farove koji su se izvlačili iz karoserije. Zatim, 1989., Opel Calibra je bila jedan od prvih serijskih automobila sa elipsoidnim kućištima prednjih svetala. Samo sedam centimetara visoka kućišta farova su bila ključna za jedinstven dizajn ovog kupea i njegovu izvanrednu aerodinamiku.


Tu nije kraj, jer je Opel 2003. postao prvi proizvođač automobila koji je u proizvodnju uveo sistem dinamičnog osvetljavanje krivine i svetlo koje je pri skretanju osvetljavalo pod uglom od 90 stepeni, sa inovativnim AFL sistemom u D segmentu. Godine 2004., Opel Astra postaje prvi model iz C segmenta sa sistemom osvetljavanja krivine, da bi 2006. marka iz Riselshajma dodatno demokratizovala bezbednosnu tehnologiju kreiravši bi-halogen farove sa funkcijom osvetljavanja krivine, dostupne za B segment i kategoriju monovolumena u Corsi, odnosno Merivi. Dve godine kasnije, 2008., nova generacija svetlosnih sistema, AFL+, debitovala je sa premijerom Insignije, postavljajući nove standarde u automobilskoj industriji. Ovaj sistem varijabilnih ksenonskih farova, već tada je bio sposoban da se prilagođava profilu puta, brzini kretanja vozila i vladajućim uslovima u saobraćaju.


PR

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje