AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

I Toyota se uključuje u razvoj letećeg automobila

I Toyota se uključuje u razvoj letećeg automobila

Automobilska kompanija Toyota je objavila, da je podržala grupu inženjera, koji u Japanu razvijaju leteći automobil...

Toyota će obezbediti sredstva u iznosu od 40 miliona jena (oko 330 000 evra) grupi Cartivator, koja razvija leteći automobil pod nazivom Skydrive. Njegovi tvorci ga opisuju kao najmanji leteći automobil na svetu i smatraju, da će upravo ovo vozilo zapaliti olimpijski plamen na letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, 2020. godine.


Razvoj automobil se finansira preko koncepta "crowdfunding", što je način finansiranje, po kojem veći broj pojedinaca ulaže u projekat potrebne količine novca, uglavnom kroz manje iznose.


Skydrive koristi tehnologiju drona, odnosno bespilotnih letelica, ima tri točka i četiri rotora. Meri dužinu od 2,9 metara, širinu od 1,3 metra i visinu od samo 1,1 metar. Maksimalna brzina u fazi letenja iznosi 100 km/h, dok na putu postiže maksimalnih 150 km/h. Planirano je da automobil leti samo 10 metara iznad zemlje.


Na razvoju ovog vozila radi 30 volontera, prvenstveno mladih ljudi koji rade u automobilskoj industriji, u avio industriji i start-up kompanijama. Tim inženjera je baziran u staroj osnovnoj školi u prefekturi Auchi. Škola je zatvorena, a od Toyote su dobili ponudu da koriste određene prostorije. Oprema, mašine i kompjuteri su u školi, a eksperimenti se izvode u školskom dvorištu. Deo tima je trenutno u Tokiju, odakle redovno imaju Skype sastanke sa inženjerima, na kojima razmenjuju informacije.


Automagazin.rs

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje