AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

I Toyota se uključuje u razvoj letećeg automobila

I Toyota se uključuje u razvoj letećeg automobila

Automobilska kompanija Toyota je objavila, da je podržala grupu inženjera, koji u Japanu razvijaju leteći automobil...

Toyota će obezbediti sredstva u iznosu od 40 miliona jena (oko 330 000 evra) grupi Cartivator, koja razvija leteći automobil pod nazivom Skydrive. Njegovi tvorci ga opisuju kao najmanji leteći automobil na svetu i smatraju, da će upravo ovo vozilo zapaliti olimpijski plamen na letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, 2020. godine.


Razvoj automobil se finansira preko koncepta "crowdfunding", što je način finansiranje, po kojem veći broj pojedinaca ulaže u projekat potrebne količine novca, uglavnom kroz manje iznose.


Skydrive koristi tehnologiju drona, odnosno bespilotnih letelica, ima tri točka i četiri rotora. Meri dužinu od 2,9 metara, širinu od 1,3 metra i visinu od samo 1,1 metar. Maksimalna brzina u fazi letenja iznosi 100 km/h, dok na putu postiže maksimalnih 150 km/h. Planirano je da automobil leti samo 10 metara iznad zemlje.


Na razvoju ovog vozila radi 30 volontera, prvenstveno mladih ljudi koji rade u automobilskoj industriji, u avio industriji i start-up kompanijama. Tim inženjera je baziran u staroj osnovnoj školi u prefekturi Auchi. Škola je zatvorena, a od Toyote su dobili ponudu da koriste određene prostorije. Oprema, mašine i kompjuteri su u školi, a eksperimenti se izvode u školskom dvorištu. Deo tima je trenutno u Tokiju, odakle redovno imaju Skype sastanke sa inženjerima, na kojima razmenjuju informacije.


Automagazin.rs

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje