AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Trucks - Urban Lab 2: Inovativne tehnologije

Renault Trucks - Urban Lab 2: Inovativne tehnologije

Renault Trucks predstavlja Urban Lab 2 – eksperimentalno vozilo namenjeno distribuciji robe, koje je u okviru projekta EDIT (Efficient Distribution Truck – efikasno vozilo za distribuciju), razvijeno u saradnji sa 6 partnerskih firmi...

Kombinujući inovativne tehnologije iz oblasti aerodinamike, hibridizacije motora, pneumatika i komunikacije između vozila i infrastrukture, postignuta je ušteda goriva od 13%.

Budući da su Optifuel Lab 1 i 2 bili eksperimentalna vozila namenjena istraživanju i razvoju dugolinijskog transporta, vozilo Urban Lab 2, se fokusira na regionalnu distribuciju i distribuciju u gradskim uslovima. U tu svrhu uzet je Renault Trucks D WIDE Euro 6, nosivosti 19 t. U projektu je učestvovalo šest partnera: Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA Lyon (LamCoS) i IFSTTAR (LICIT). Projekat EDIT (Efficient Distribution Truck – efikasno vozilo namenjeno distribuciji), čiji rezultat je Urban Lab 2, finansirali su međuresorski fond (Single Inter-Ministry Fund), region Overn Rona-Alpi, grad Lion, Savet departmana grada En (Ain Department Council) i FEDER.
Cilj je da se do 2020. godine ponudi pristupačna inovativna tehnologija, koja se fokusira na četiri osnovna elementa: aerodinamiku, pogonski lanac, povezivanje vozila sa infrastrukturom i pneumatiku.

Renault Trucks - Urban Lab 2: Inovativne tehnologije

Aerodinamika


U cilju smanjenja aerodinamičkih otpora, a time i potrošnje goriva, stručnjaci su se fokusirali na aerodinamiku kompletnog vozila Urban Lab 2. Lamberet i Renault Trucks su adaptirali kabinu, šasiju i hladnjaču prema preporukama stručnjaka iz oblasti aerodinamike, a u skladu sa radnim uslovima i zakonskom regulativom iz oblasti transporta robe sa kontrolisanom temperaturom. Prvi korak bio je smanjenje prednje površine: „Rashladna jedinica se uglavnom postavlja u krov kabine“, objašnjava Fransoa Savoj/François Savoye, menadžer za strategiju razvoja energetske efikasnosti u kompaniji Renault Trucks. “Kod vozila Urban Lab 2, odlučili smo da rashladnu jedinicu postavimo u prostor između točkova/osovina, kako bi oslobodili gornji prostor kabine i uskladili vezu između karoserije i vučnog dela, kako bi se smanjila visina karoserije i poboljšao protok vazduha. To je značilo da smo mogli da ugradimo krovni deflektor koji svojim oblikom ostvaruje kontinuitet sa ostatkom karoserije. Redizajnom unutrašnjosti hladnjače, značajno je poboljšan oblik krova bez dodatne visine. Na bočne strane postavljeni su tekstilni deflektori. „Prvi put smo koristili tekstil obložen PVC-om“, dodaje Fransoa Savoj. „Kada se navuče na bočne štitnike, dobija se lak, efikasan i jeftin sistem“.


Bočno strujanje je takođe poboljšano usklađenim točkovima i podešavanjem zadnjih deflektora, koji se savršeno uklapaju u arhitekturu i kontinuitet zadnjih vrata. Ugao pod kojim su deflektori postavljeni smanjuje depresiju u vazdušnoj struji, pri čemu nije potrebno da se uklanjaju prilikom otvaranja i zatvaranja zadnjih vrata.


Ulazni stepenik je potpuno pokriven, a otvara se pomoću dodataka na vratima, koji obezbeđuju kontinuitet između gornjeg i donjeg dela kabine. Prostor između donjeg trapa i podloge podešen je dodavanjem fleksibilnih delova, čime se omogućava optimalan protok vazduha kroz donju strukture. I konačno, zamenom bočnih ogledala specijalno oblikovanim kamerama sa monitorima, dodatno je smanjen otpor vazduha.


Stop&start i mikro-hibrid


Urban Lab 2 je takođe pokazao inventivnost prilikom konstruisanja motora u smislu smanjenja potrošnje goriva. Sistem koji kombinuje Stop&Start i mikrohibridnu tehnologiju, razvijen je u saradnji sa kompanijom Valeo. Sistem Stop&Start prekida rad motora u trenutku kada se vozilo zaustavlja, kao na primer na semaforu, čime se postižu uštede u potrošnji goriva. Uz to, mikro-hibridni sistem koristi „slobodnu“ energiju, kao što je energija kojom vozač pritiska kočnicu, pomoću snažnog (48 V) eletričnog reverzibilnog motora. Ova energija može da se koristi za pogon raznih električnih uređaja u vozilu ili da smanji potrebnu mehaničku snagu glavnog pogonskog motora. Renault Trucks je takođe, u saradnji sa firmom Lyon INSA radio na smanjenju otpora prednje površine motora, kako bi povećao sveukupnu efikasnost mikro-hibridnog sistema.


Veza između vozila i infrastrukture


U kompaniji Renault Trucks smatraju da ključnu ulogu kod uštede goriva igra vozač. Zato je na vozilu Urban Lab 2 uvedena tehnologiju kojom se ono povezuje sa infrastrukturom. U saradnji sa kompanijom BeNomad, razvijen je specijalni softver za navigaciju, koji omogućava uspostavljanje ovakve veze. Za svako putovanje, GPS predlaže najefikasniju rutu – sa najmanjom potrošnjom goriva, pri čemu se još procenjuje vreme trajanja putovanja, kao i potrošnja goriva. Softver je tako konfigurisan da ne samo što u obzir uzima potrošnju goriva, već i ograničavajuće faktore za funkcionisanje vozila za distribuciju robe.
Konačno, Urban Lab 2 se povezuje sa infrastrukturom da bi vožnju uskladio sa semaforskim uređajima. Dok prilazi semaforu, vozilo dobija informaciju i sistem proračunava da li je potrebno da vozilo ubrza ili koči, kada to uslovi vožnje i saobraćajni propisi omogućavaju. Na ovaj način se ograničava broj situacija sa zaustavljanjem i pokretanjem vozila, što ima izuzetno negativan uticaj na potrošnju.


Ekspertiza firme LICIT za izradu matematičkog modela saobraćaja, pomogla je da se u sistem integriše uticaj saobraćaja na potrošnju.

Renault Trucks - Urban Lab 2: Inovativne tehnologije

Pneumatici


Partner sa prethodnih projekata Optifuel Lab 1 i 2, Michelin je ponovo sarađivao sa kompanijom Renault Trucks, kako bi razvili pneumatike koji štede energiju, specijalno projektovane za kamione za distribuciju robe. „Cilj je bio da sa ovim pneumaticima postignemo što manji otpor kotrljanja, bez negativnog uticaja na druge važne faktore, kao što su bezbednost, prianjanje za podlogu i životni vek“, objasnio je Žan-Fransoa Kordonije/Jean-François Cordonnier, menadžer za pred-razvoj kamiona, u kompaniji Michelin.


Michelin je koristio širok spektar tehnologija, a posebno tehnologiju Infini-Coil, uz koju je izdržljivost i bezbednost pneumatika zagarantovana. Prvo, samo-generišuća šara obezbeđuje kvalitetno prianjanje na podlogu tokom celokupnog trajanja pneumatika, a drugo, u šari se za ojačanje koristi silicijum dioksid, kojim se smanjuje jaz između zahteva za dužinom životnog veka i otpora kotrljanja.


Konačno, kompanija Renault Trucks i njeni partneri postavili su sebi ambiciozan cilj, da smanje potrošnju goriva za 13% u odnosu na ekvivalentni Renault Trucks D WIDE. Vozilo je prvi put testirano u zatvorenom krugu u novembru 2016. godine, a na terenu će biti testiran u Bordou od februara 2017.god. na dalje. Prezentacija rezultata biće održana na kraju projekta, koji je zakazan za 2018. godinu.

 

PR

 

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje