AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Opel nastavlja elektrifikaciju svog asortimana sa električnom, vodećom varijantom Zafira Life, referentnim standardom za putnička vozila sa više sedišta...

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Zabavna za vožnju, sa do devet sedišta i dostupna u tri dužine, nova Zafira-e Life odlikuje se svim prednostima nemačkog brenda. Pored toga, većina verzija modela Zafira-e Life manja je od 1,90 metara i zbog toga može pristupiti tipičnim podzemnim garažama, važnim za hotele. Jedinstvena opcija priključka za prikolice omogućava Zafira-e Life da vuče prikolice maksimalnog kapaciteta 1.000 kg.

Sa snagom od 100kW (136ks) and 260Nm maksimalnog obrtnog momenta od elektro-motora, Zafira-e Life nudi veće performance nego ostala MPV vozila. Elektronski ograničena maksimalna brzina na 130km/h omogućava kruziranje na autoputu ne smanjujući električni domet. Kupci mogu izabrati između dve verzije litijum-jonske baterije, u zavisnosti od njihovih potreba: sa 75kWh2 najboljim dometom do čak 330 kilometara(idealno za velike porodice) Ili 50kWh i domet do 230km, oba po WLTP1 standardu. 
 
¹ Domet utvrđen po WLTP metodologiji (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). Stvarni domet može varirati u zavisnosti od svakodnevnih uslova i zavisi od mnogo faktora, uglavnom od stila vožnje, spoljne temperature, korišćenje klime.
² Dostupna verzija početkom 2021.

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Baterije se sastoje od 18 i 27 modula. Upakovana ispod prtljažnika gde ne pravi pravi problem u veličini gepeka, baterija dodatno spušta težište, što doprinosi boljoj stabilnosti u krivinama i protiv vetra, a istovremeno putovanje čini ugodnijim.

Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji vraća energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost.

“OpelConnect” e-usluge, brojne opcije punjenja: sve olakšava električna mobilnost

Punjenje Zafira-e Life je jednostavno kao i njeno korišćenje. Preko zidne kutije, brzog punjenja ili kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaka Zafira-e Life spremna je za razne mogućnosti punjenja. Ponuda kablova i zidnih kutija varira u skladu sa energetskom infrastrukturom svakog tržišta, čime se obezbeđuje da kupci Zafira-e Life mogu da pronađu i koriste punjač skoro svuda.

Korišćenjem 100kW jednosmerne struje potrebno je oko 30 minuta da baterija od 50kWh bude napunjena do 80% (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vreme provedeno na priključku što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjim / 160.000km garancijom) ima dug vek. Zafira-e Life u zavisnosti od tržišta i infrastrukture sadrži trofazni 11kW ili jednofazni 7,4kW ugrađeni punjač.

Da bi upotreba bila još praktičnija,  “OpelConnect”,  “myOpel” app  i „Free2Move Usluge“ - brend mobilnosti Groupe PSA - nude posebna rešenja za sva Opel električna vozila, uključujući i Zafira-e Life. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija „Napuni moj automobil“ iz aplikacije  “Free2Move Usluge”  omogućava pristup više od 160.000 punjačkih mesta u celoj Evropi, uključujući plaćanje. Da bi kupci još lakše izabrali pravo mesto punjenja, aplikacija "Free2Move usluge" vrši selekciju na osnovu udaljenosti do mesta punjenja, brzine punjenja i trenutne cene punjenja.

Zahvaljujući funkcijama daljinskog upravljanja „OpelConnect“, kupci mogu pomoću svojih pametnih telefona da provere stanje napunjenosti ili upotrebu klima uređaja i vreme punjenja. Pored toga, portfolio „OpelConnect“ se kreće od eCall poziva i kvarova do brojnih drugih servisa, poput statusa vozila i informacija. LIVE Navigation3 pruža informacije o saobraćaju na mreži u realnom vremenu.

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Dobre stvari: Zafira-e Life u “Small”, “Medium” ili “Large” veličini

Opel će ponuditi Zafira-e Life u tri dužine, svaku prilagođenu potrebama klijenta i dostupna sa do devet sedišta. Opel Zafira-e Life “Small” (dostupna početkom 2021. godine) konkuriše kompaktnim vanovima, ali nudi znatno više prostora i za devet putnika - bez premca u ovoj klasi. Takođe sadrži uski krug okretanja (samo 11,3m), dobro upravljanje i dvoje kliznih vrata sa senzorom, koja se električno otvaraju pokretom stopala - jedinstvenim u ovom tržišnom segmentu. Zafira-e Life “Medium” (slično kao i Zafira-e Life „L“) ima 35 cm duže, međuosovinsko rastojanje od 3,28 m, a time i više prostora za noge za putnike pozadi, što ga čini konkurentom srednjih vanova u D tržišnom segmentu. U poređenju sa konkurencijom, Opel takođe ima veća vrata prtljažnika i lakši pristup za utovar / istovar. Sa zapreminom prtljažnika od oko 4.500 litara, Zafira-e Life “Large” rival je za još veće vanove. Postoji i električna parking kočnica koja se može udobno aktivirati ili otpustiti samo jednim prstom.

Opel Zafira-e Life nudi kožna sedišta na visoko kvalitetnim aluminijumskim šinama koje omogućavaju potpuno i lako podešavanje za sve verzije. Dostupno je pet, šest, sedam ili osam konfiguracija kožnih sedišta. Sklopivi naslon suvozačevog sedišta omogućava prevoz predmeta dužine do 3,50 m. Sklapanjem sedišta u trećem redu povećava se prtljažni kapacitet zafira-e Life “S” na 1.500 litara (do nivoa krova). Skidanje zadnjih sedišta (koja se jednako lako ponovo postavljaju) povećava ukupni teretni kapacitet na čak 3,397 litara.

³ LIVE Navigacija je besplatna 36 meseci od datuma aktivacije.

Opel Zafira-e Life: Nova perjanica ekskluzivnih putovanja bez emisije štetnih gasova

Luksuzna „Lounge“ oprema dostupna je za verzije sa dugim međuosovinskim rastojanjem - sedišta sa masažom i električnim grejanjem napred, četiri pomična kožna sedišta iza, svako sa sedalnim delom širine od 48 cm. VIP putnici tako mogu sedeti okrenuti jedan prema drugom i uživati u prostoru za noge.

Poboljšanje sigurnosti: glavni ekran, upozorenje za prednji sudar i rikverc kamera

Novi potpuno električni Opel MPV sadrži brojne sisteme za pomoć vozaču. Kamera i radar prate deo ispred vozila. Sistem čak prepoznaje pešake koji prelaze put i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Adaptivni tempomat prilagođava brzinu brzini vozila ispred, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pospanost upozoravaju vozače da li su proveli previše vremena za volanom i da li im treba pauza. Farovi se automatski prilagođavaju kratkom ili dugom svetlu, system se uključuje iznad 25 km/h. Takođe jedinstven u ovom tržišnom segmentu je glavni ekran koji pokazuje brzinu, udaljenost do prethodnog vozila i navigaciju.

Ultrazvučni senzori na prednjem i zadnjem braniku upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja. Slika sa kamere za gledanje unazad pojavljuje se na unutrašnjem ogledalu ili 7.0 inčnom ekranu, sa 180 stepeni vidljivosti iz ptičje perspektive.

Veliki ekran osetljiv na dodir dolazi sa multimedijskim sistemom i navigacijom. Oba sistema imaju aplikacije putem Apple CarPlay i Android Auto. Zahvaljujući „OpelConnect-u“, navigacioni sistem uključuje informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu za najnovije stanje na putevima. Moćan zvučni sistem je dostupan u svim nivoima opreme. U vrhunskoj verziji, putnici uživaju u prvoklasnoj akustici sa deset zvučnika.

Nova Zafira-e Life bez emisije predstavlja izuzetno atraktivnu ponudu za ekološki orijentisane kupce i zahtevne poslovne korisnike. Rezervacije bi trebalo da budu otvorene ovog leta.

PR

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje