AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

BASF materijalima za baterije snabdeva 400.000 elektricnih vozila

BASF materijalima za baterije snabdeva 400.000 elektricnih vozila

BASF je najavio novi proizvodni pogon za materijale za baterije u Švarchajdeu u Nemačkoj, koja je deo BASF-ovog višestrukog investicionog plana koji podržava evropski lanac vrednosti električnih vozila (EV)...

Ovaj savremeni pogon će proizvoditi katodne aktivne materijale (cathode active materials – CAM), a njegov početni kapacitet moći će da snabde oko 400.000 električnih vozila godišnje vozila godišnje BASF-ovim materijalima za baterije. BASF-ovi inovativni katodni materijali povećaće performanse baterija promovišući uspehe mobilnosti koja je pogodna za klimu.

Modularni dizajn i infrastruktura fabrike u Švarchajdeu omogućiće veliki napredak u proizvodnji što će dalje omogućiti BASF-u da zadovolji potrebe potrošača na evropskom tržištu električnih vozila. Fabrika u Švarchajdeu koristiće prekursore (PCAM) iz ranije najavljenog pogona BASF-a u Harjavalti u Finskoj. Početak proizvodnje u oba pogona planiran je za 2022. godinu.

„Pogoni u Finskoj i Nemačkoj osiguraće našim kupcima pouzdan pristup visoko niklovanim katodnim aktivnim materijalima u blizini njihovih evropskih proizvodnih pogona,” izjavio je dr Peter Šuhmaher, predsednik Sektora katalizatora kompanije BASF.

BASF materijalima za baterije snabdeva 400.000 elektricnih vozila

Sa ovim investicijama u Finskoj i Nemačkoj, BASF će biti prvi CAM snabdevač sa lokalnim proizvodnim pogonima na tri velika tržišta – u Aziji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. BASF će postati vodeći dobavljač sa pouzdanim i održivim lancem snabdevanja baziranim u Evropi, koji će obuhvatati metale, naročito nikl i kobalt, proizvodnju prekursora i aktivnih katodnih materijala u jednom regionu.

Pogon u Švarchajdeu će koristiti energetski-efikasne turbine na gas i paru, koje rade na principu kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije. Pogon se trenutno modernizuje kako bi se dodatno povećao ekološki učinak. Kad postrojenje za materijale za baterije bude pušteno u rad, planirana je i upotreba obnovljivih izvora energije. Pogon u Harjavalti takođe će koristiti obnovljive izvore energije, uključujući energiju vode, vetra i bioenergiju. Ova pogodna kombinacija izvora energije će omogućiti veoma niske emisije ugljen-dioksida u proizvodnji CAM materijala.

Investicije u Harjavalti u Finskoj i Švarchajdeu u Nemačkoj ojačavaju BASF-ovu podršku agendi Evropske komisije za evropsku proizvodnju baterija i deo su „Važnih projekata od zajedničkog evropskog interesaˮ Important Project of Common European Interest (IPCEI) koji je Evropska komisija odobrila 9. decembra 2019. godine prema pravilima Evropske unije o državnoj pomoći.
Možete pronaći TV snimke i fotografije BASF-ovog istraživanja i proizvodnje materijala za baterije na našem TV servisu i sekciji za fotografije (molimo vas odaberite „baterije” kao pojam pretrage).

O BASF-ovom Sektoru katalizatora

Sektor katalizatora kompanije BASF vodeći je svetski dobavljač procesnih katalizatora i katalizatora za očuvanje okoline. Grupa nudi izvanrednu stručnost u oblasti razvoja tehnologija za zaštitu vazduha koji udišemo, proizvodnje goriva koja napajaju naš svet i omogućavaju efikasnu proizvodnju širokog spektra hemikalija, plastičnih masa i ostalih proizvoda, uključujući napredne materijale za izradu baterija. Zahvaljujući našim vodećim industrijskim platformama za istraživanje i razvoj, strasti ka inovacijama i opsežnom poznavanju plemenitih i osnovnih metala, Sektor katalizatora kompanije BASF razvija jedinstvena, patentirana rešenja koja kupcima obezbeđuju uspeh. Za više informacija posetite internet stranicu: www.catalysts.basf.com.

O BASF-u

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Oko 122.000 zaposlenih u kompaniji BASF doprinosi uspehu naših kupaca u gotovo svim segmentima i gotovo svakoj zemlji na svetu. Naš portfolio organizovan je u šest segmenata: Hemikalije, Materijali, Industrijaska rešenja, Površinske tehnologije, Ishrana i nega i Poljoprivredna rešenja. BASF je ostvario prodaju od gotovo 63 milijarde evra u 2018. godini. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS) i Sjedinjenim Američkim Državama (BASFY). Za više informacija posetite internet stranicu: www.basf.com.

BASF materijalima za baterije snabdeva 400.000 elektricnih vozila

O pogonu BASF Švarchajde

BASF Švarchajde, proizvodni pogon koji se nalazi u nemačkoj regiji Lužica, deo je grupacije BASF. Njegov portfolio obuhvata poliuretanske proizvode i sisteme, agense za zaštitu bilja i vodenih premaza, kao i plastiku, pene, disperzije i Laromer brendove (grupa oligomera i reaktivnih razblaživača. Koristi se za različite primene u industriji, kao što su štampanje, pakovanje, lepkovi, transportni i industrijski premazi, nameštaj, podovi, elektronika i specijalne primene).

Kao pouzdan partner, BASF Švarchajde doprinosi uspehu svojih klijenata kroz inteligentne sisteme rešenja i visoko kvalitetne proizvodne pogone. Ovaj proizvodni pogon nudi svoje iskustvo i ekspertizu kompanijama koje žele da iskoriste višestruku sinergiju rada zajedno sa inovativnom hemijskom kompanijom. Desetine kompanija je već uspostavilo partnerstvo sa BASF-om. Dostupni su kompletni paketi usluga ili čak pojedinačne usluge.

BASF Švarchajde se zalaže za pozitivni razvoj u regionu i podrazumeva društvenu odgovornost tako što doprinosi raznim oblastima – od stručnih obuka do zajedničkih aktivnosti.

PR

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje