AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota uvodi TNGA u manje automobile s novom GA-B platformom

Toyota uvodi TNGA u manje automobile s novom GA-B platformom

Toyotin razvoj novih platformi u skladu sa Toyota New Global Architecture (TNGA) filozofijom, omogućio je promenu u vožnji, rukovanju i stilizovanju niza novih modela...

Prva, GA-C platforma za automobile srednje veličine, predstavlja osnovu za napredak u voznim karakteristikama i privlačnosti najnovije generacije Priusa, C-HR-a i nove Corolle. 

Slično tome, TNGA filozofija u velikoj meri je pokazala kapacitet za veće limuzine i SUV vozila, pri čemu GA-K platforma podržava novi Camry i novi RAV4. 

Sada se Toyota priprema da primeni filozofiju i tehnologiju TNGA kako bi podigla nivo dizajna i vozne performanse svojih manjih automobila debijem na platformi GA-B. 

Toyota uvodi TNGA u manje automobile s novom GA-B platformom

Samopouzdanje i prirodna vožnja

Zajedno s platformama GA-C i GA-K, nova GA-B platforma dizajnirana je za pružanje sigurnog i prirodnog pogona. To se postiže nizom tehnika.
 
Pre svega, platformu odlikuju napredne tehnologije spajanja koje doprinose visokim nivoima čvrstoće šasije, istovremeno održavajući fokus na težini i troškovima.

Drugo, MacPherson prednje oslanjanje odlikuje se prigušivačima s niskim trenjem i raznim vrstama opruga. Zadnji sistem oslanjanja, u zavisnosti od karaktera i tipa vozila, može da se kreira kao torziona osovina ili multi-link. Poslednje, ali ne najmanje bitno, platforma GA-B takođe postavlja sedište vozača nisko i nazad prema sredini automobila, što doprinosi smanjenju centra gravitacije vozila. Ovo takođe doprinosi aktivnom položaju vozača, uz upravljač koji se pod optimalnim uglom može postaviti blizu vozača.

Toyota uvodi TNGA u manje automobile s novom GA-B platformom

Pametno pakovanje i sloboda dizajna

Nova GA-B platforma takođe je dizajnirana kako bi maksimizovala unutrašnji prostor svojim pristupom pametnom pakovanju pružajući prostran i udoban enterijer.
 
TNGA filozofija pozicionira nevidljive komponente kako bi pojednostavila dizajn vozila u ključnim područjima. Kao rezultat toga, dizajneri vozila moći će da svakom novom GA-B modelu daju vizuelno prepoznatljiv i individualan izgled, niskog položaja i privlačnih proporcija.

Osim toga, gornje tačke karoserije i vozačev bok postavljeni su nisko kako bi dizajneri dobili dodatnu slobodu u stvaranju vozila male visine i širokog položaja. 

Ovakvoj vizuelnoj privlačnosti pomaže pozicioniranje točkova u uglovima platforme, s vrlo kratkim pregibom. 

A kombinacija duge arhitekture međuosovinskog rastojanja i pametan pristup pakovanju osigurava da unutrašnji prostor nije ugrožen uprkos mogućim kompaktnim spoljnim dimenzijama. 

Modularni sistem

Nova GA-B platforma nudi veliku modularnost, s raznim dužinama međuosovinskog rastojanja, visinama vozila i širinama gaza, što dizajnerima i inženjerima omogućava stvaranje atraktivnih vozila različitih veličina i vrsta karoserije.

PR

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje