AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Corvette i astronauti – veza koja traje već 50 godina

Corvette i astronauti – veza koja traje već 50 godina

5.Maj 1961. Alan B. Shepard postao je prvi Amerikanac koji je poleto u svemir. Kada se vratio na Zemlju, Shepard je seo za volan svoje Corvette – i tu je započeta zajednička priča o Chevroletovim legendarnim sportskim automobilima i astronautima...

Corvette i astronauti – veza koja traje već 50 godina

Tridesetak danas živućih američkih astronauta okupilo se 7. Juna 2011.  na Floridi u Cocoa Beachu kako bi ucestvovali u paradi kojom se obeležava pedeseta godišnjica Shepardovog cuvenog leta. Kako i priliči, astronauti su se vozili u automobilima Corvette, točnije u modelima šest generacija proizvedenih od pojave prve Corvette iz 1953. godine.

„Svaki astronaut vozio se u modelu Corvette iz generacije koja je bila aktuelna u vreme njegove misije“, rekao je T. R. Dillon III., koordinator parade i inženjer zadužen za sigurnost u Svemirskom centru John F. Kennedy. „Svi astronauti tada bili testni piloti – leteli su u avionima visokih performansi, pa su znali ceniti i automobile identičnih znački sa vrhunskim upravljanjem i mogućnostima ubrzanja“, dodao je Dillon.

Shepard je davne 1959.  na obuku za Svemirski program došao u svojoj Corvette iz 1957., a tokom života psedovao je barem deset Corvetta. Njegovo oduševljenje sportskim automobilima delila je još nekolicina avanturistički nastrojenih i predanih mladih ljudi koji će zajedno sa njim biti obučavani da postanu prvi američki astronauti.

Corvette i astronauti – veza koja traje već 50 godina

Nedugo nakon Shepardovog cuvenog leta, tadašnji direktor General Motorsa Edward N. Cole poklonio je astronautu totalno novu belu Corvette iz 1962. Kako poklanjanje automobila nije bila uobičajena praksa za GM, povezanost Corvette i astronauta mogla je u narednim godinama pasti u zaborav da nije bilo Jima Rathmanna, Chevroletovog prodajnog zastupnika sa Floride, koji je tu uskočio u priču.

Nakon što je kao profesionalni vozač 1960. godine pobedio na trci Indianapolis 500, Rathmann je 1961. otvorio salon Chevroleta i Cadillaca u Melbourneu na Floridi, nedaleko Svemirskog centra Kennedy. Naslućujući da je većina astronauta u duši stvorena za Corvette, Rathmann je sa Chevroletom dogovorio posebnu akciju da spoji svemirske letače sa tim sportskim automobilom.

Šestorica astronauta iz misije Mercury prihvatila su Rathmannovu ponudu i uzeli Corvette, a John Glenn, prototip porodicnog čoveka, umesto Corvette uzeo je novi Chevroletov karavan. Ispostavilo se da je Glennov karavan bio prava stvar kada je sedam astronauta trebalo zajedno da putuju.

U intervjuu iz 1998. godine Rathmann je rekao: „Al Shepard je bio trkač, uvek je hteo biti najbrži.“ Istu ambiciju delio je i njegov kolega iz programa Mercury, astronaut Virgil „Gus“ Grissom, pa su trke Sheparda i Grissoma na stazi u njihovim snažnim Corvettama uskoro postale legendarne. U tom konkurentskom nadmetanju Grissom je svoju poslednju Corvette, kabrio model iz 1967., specijalno opremio i prilagodio kako bi imala posebno široke, odnosno trkaćke gume.


Trajna povezanost sa američkim astronautima znatno je doprinela stvaranju legende o Corvette i to je veza koja traje i danas. U filmu iz 1995. godine „Apollo 13“ pojavile su se dve autentične Corvette iz tog perioda u jednoj od njih u ključnoj sceni vidimo Toma Hanksa kao astronauta Jima Lovella. U početnoj sceni filma „Star Trek XI“ iz 2009. nalazimo se u 2245. godini i u njoj kapetan James T. Kirk kao 12-godišnjak vozi 280 godina staru Corvette Sting Ray, model iz 1965.

Ove priče, stvarne ili fikcija, pridonose trajnosti urbane legende da astronauti voze Corvette. Izgleda da se radi o nasljeđu koje vuče korene iz prvog desetoljeća postojanja Američkog svemirskog programa, alo ipak možemo sa sigurnošću reći da su se astronauti više zabavili za volanom ove legendarne američke sportske limuzine nego bilo kojim drugim automobilom.

Chevrolet

Za Spirit of Africa izabrani 4x4 pneumatici Goodyear Wrangler

Za Spirit of Africa izabrani 4x4 pneumatici Goodyear Wrangler

Zbog izuzetno teškog afričkog terena, Spirit of Africa je takmičenje na kojem su na ispitu kako veštine u 4x4 terenskoj vožnji tako i vozilo, a naravno i pneumatici. Vozila VW Amarok sa pogonom na sva četiri točka koji učestvuju na takmičenju opremljeni su isključivo izdržljivim pneumaticima Goodyear Wrangler.

ADAM&YOU: Fascinantna aplikacija u vidu 3D igrice sa grafikom stripa

ADAM&YOU: Fascinantna aplikacija u vidu 3D igrice sa grafikom stripa

Opel Adam App pojednostavljuje konfiguraciju kroz proaktivno iskustvo video igrice. Individualizacija proizvoda je trenutno najaktuelniji trend u auto industriji. Postoje milioni konfiguracija između kojih možete da birate, uz mogućnosti jasnog prevazilaženja standardnih opcija tipično predstavljenih u marketinškim kampanjama.

Fiat grupacija na četvrtoj izložbi NGV 2013

Fiat grupacija na četvrtoj izložbi NGV 2013

Fiat grupacija učestvuje sa sopstvenim štandom na manifestaciji  „NGV Europe International Show and Workshops“ (NGV Evropa, međunarodna izložba i radionice) koja se održava od 11. do 13. juna u Geteborgu (Švedska)...

TwinAir Turbo na metanski pogon - Najbolji ekološki motor u 2013.

TwinAir Turbo na metanski pogon - Najbolji ekološki motor u 2013.

Inovativni 0.9 TwinAir Turbo dvogorivni  motor na metanski pogon dobio je nagradu za „Best Green Engine of the Year 2013“ „Najbolji ekološki motor 2013. godine“ što je jedna od 12 dvanaest kategorija prestižne manifestacije „International Engine of the Year Awards ( Nagrade za međunarodni motor godine)...

Opel ADAM osvojio nagradu za najbolje dizajniranu unutrašnjost godine

Opel ADAM osvojio nagradu za najbolje dizajniranu unutrašnjost godine

Velika čast za mali automobil – Opel ADAM osvojio je na sajmu Automotive Interiors EXPO 2013 u Stuttgartu nagradu za najbolje dizajniranu unutrašnjost među serijskim automobilima. Urbana ikona osvojila je ovu prestižnu titulu u vrlo jakoj konkurenciji Alfe 4C, Jaguara F-Type, Renaulta Clio i novog Range Rovera...

Dizajner Fiata 500L odžao predavanje na Beogradskom univerzitetu

Dizajner Fiata 500L odžao predavanje na Beogradskom univerzitetu

Detalje kako izgleda rad u Fiatovom odeljenju za dizajn, kako usklađuje potrebe savremenog potrošača sa sopstvenim idejama i gde pronalazi nove ideje, studentima mašinskog fakulteta, arhitekture, primenjenih umetnosti i dizajna u velikoj sali rektorata Beogradskog univerziteta,  predstavio je Virđilio Fernandez (Virgilio Fernandez)...

Range Rover Sport savladao Pikes Peak za 12:36 min

Range Rover Sport savladao Pikes Peak za 12:36 min

U okviru prezentacije na stazi slavne trke Pikes Peak Hill Climb, koja se može pohvaliti sa 156 krivina i deonicama na nadmorskoj visini od preko četiri hiljade metara, odličan rezultat je zabeležila nova generacija modela Range Rover Sport...

Prvi Cadillac ELR napustio fabrički pogon

Prvi Cadillac ELR napustio fabrički pogon

General Motors je sa proizvodne trake spustio svoj novi luksuzni elektromobil sa produženom autonomijom Cadillac ELR. Na ceremoniji zvaničnog početka proizvodnje bilo je i nekoliko zvaničnih gostiju, među kojima je bila i Simona De Silvestro, takmičar Chevroleta u serijalu IndyCar...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje