AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prva godišnjica projekta testiranja ‘Plug-in’ hibridnih vozila u Strazburu

Prva godišnjica projekta testiranja ‘Plug-in’ hibridnih vozila u Strazburu

Danas, godinu dana od početka zajedničkog projekta, Toyota, francuska energetska kompanija EDF i gradska zajednica Strazbura su objavili ohrabrujuće preliminarne rezultate. Predstavljen 27. aprila 2010. u Strazburu, ovaj projekat širokih razmera obuhvata...

...Toyota Plug-in hibridna vozila (PHV) i infrastrukturu za punjenje koju koriste javni i privatni partneri projekta u Strazburu i okolini...

Preliminarni rezultati dobijeni u Strazburu potvrđuju da je Toyotina PHV tehnologija primenjivo rešenje za veću upotrebu električne energije za lične potrebe prevoza.

  • Plug-in hibridna vozila koja su učestvovala u projektu intenzivno su korišćena u gradskom okruženju, kao i za duža putovanja. Korisnici tih vozila su prešli prosečno 19.000 km godišnje, što je više od 13.000 km, koliko prosečno pređu francuski vozači.
  • Performanse Plug-in hibridnih vozila potpuno su u skladu sa očekivanjima kupaca. Postignuta je 40% manja potrošnja goriva u poređenju sa ekvivalentnim dizel automobilima.
  • Domet Plug-in hibridnih vozila od 20 km sa nultim emisijama u potpuno električnom načinu rada je dovoljan da pokrije velik deo dnevnih vožnji korisnika. Prosečna udaljenost vožnje bila je 13.9 km.
  • Ekološke performanse Plug-in hibridnih vozila zavise od upotrebe (učestalost punjenja, stil vožnje i temperatura vazduha).
  • Plug-in hibridna vozila nude istinsko zadovoljstvo u vožnji i zaista laku upotrebu, dok u isto vreme ohrabruju vozače da na prirodan način usvoje ekološki svestan stil vožnje.


Što se tiče infrastrukture za punjenje, korisnici su se postepeno navikli da pune svoja vozila, bez obzira što je to za njih potpuno nova navika, koja je ipak ograničavajuća za neke korisnike. U proseku, vozila su punjena svaki dan, 96% na mestima za punjenje na privatnom parkingu, uglavnom na radnom mestu. Punjenje je obično obavljano u isto vreme, u 08:00h kada korisnici dođu na posao ili u 19:00h kada se vrate kući.

Nekoliko važnih stvari smo naučili od gradske zajednice Strazbura. Bez obzira što je ponuđena besplatna električna energija i praktična parking mesta u gradu, upotreba 27 mesta za punjenje na javnim putevima i parkinzima je bila veoma mala. Ankete korisnika pokazuju da oni žele jasne informacije o lokacijama za punjene i njihovom radnom statusu.

Posle ove međufaze, Toyota, francuska kompanija za snabdevanje električnom energijom EDF i grad i gradska zajednica Strazbura imaće još dve godine da poboljšaju sistem i sakupe još više povratnih informacija od korisnika. Obaviće se istraživanja kako bi se pronašla rešenja koja podstiču punjenje van špica, testiranje mogućnosti rezervacije mesta za punjenje i bolje pružanje informacija o javnim mestima za punjenje.

Govoreći o ovoj godišnjici, Cédric Lewandowski, direktor EDF za javni sektor, je rekao: “Sektor za istraživanje i razvoj EDF je u velikoj meri uključen u ovaj eksperiment i posle godinu dana naša vizija i strategija razvoja infrastrukture za punjenje je potvrđena. Takođe, ovaj projekat nam omogućava da identifikujemo dobre načine za poboljšanje naše usluge prema korisnicima. To je razlog zašto je ovaj eksperiment izuzetno pozitivan i ključan za EDF u smislu razvoja električne mobilnosti.”

“Toyota želi iskreno da se zahvali korisnicima Plug-in hibridnih vozila u Strazburu na njihovim učešću u ovom važnom projektu”, rekao je Koei Saga, rukovodilac kancelarije za Toyota Motor Corporation. “Plug-in hibridna tehnologija je ključna deonica na našem putu ka održivoj mobilnosti. Ovaj eksperiment u stvarnim uslovima je važan ne samo kao potvrda performansi PHV tehnologije, već i zato što su je primenjivali svakodnevni korisnici, što je priprema za komercijalno uvođenje Prius Plug-in hibrida 2012. godine. Oduševljeni smo velikim zadovoljstvom korisnika već u ranoj fazi projekta.”

Roland Ries, senator i gradonačelnik Strazbura je rekao: “Ovaj eksperiment potvrđuje pionirsku ulogu Strazbura u potrazi za inovativnim rešenjima transporta. Prvi rezultati su veoma važni i pomažu nam da bolje usmerimo naše delovanje na polju električne mobilnosti, ili preciznije, da usavršimo strategiju razvoja adekvatne infrastrukture za punjenje.”

Tokom proteklih godinu dana, 30 partnera iz raznih javnih institucija i privatnih kompanija su testirali 70 Plug-in hibridnih vozila u Strazburu. Ova vozila mogu da se pune pomoću 145 stanica za punjenje, postavljenih od strane EDF-a, koje se nalaze na privatim parkinzima partnerskih kompanija (75), u kućama korisnika (43) i na javnim parkinzima (19). Grad i gradska zajednica Strazbura su obezbedili instalaciju 8 stanica za punjenje duž javnih puteva. ARS, diler Toyote u Strazburu, je zadužen za održavanje vozila i prikupljanje podataka.

Objavljeni rezultati slede naučni princip zasnovan na prikupljanju tehničkih podataka (od informacija koje daljinski odašilju stanice za punjenje ili tokom redovnog održavanja u servisu). Timovi Toyote i EDF-a su zajedno radili na proceni rezultata prve godine eksperimenta.

Ovaj PHV program je deo Toyotinog globalnog projekta koji uključuje 600 Prius Plug-in hibridnih vozila i takođe se vrši u Japanu, Sjedinjenim državama, Kanadi i Australiji. Glavni cilj Toyote je da dodatno ispita tehnologiju i performanse Plug-in hibridnih vozila. Cilj EDF-a je da proceni različite varijante infrastrukture za punjenje. Pomoću projekta će se takođe saznati kako korisnici prihvataju ovaj novi koncept vožnje, što je bitno za širu komercijalizaciju u budućnosti.

Toyota Srbija

Dizajner Fiata 500L odžao predavanje na Beogradskom univerzitetu

Dizajner Fiata 500L odžao predavanje na Beogradskom univerzitetu

Detalje kako izgleda rad u Fiatovom odeljenju za dizajn, kako usklađuje potrebe savremenog potrošača sa sopstvenim idejama i gde pronalazi nove ideje, studentima mašinskog fakulteta, arhitekture, primenjenih umetnosti i dizajna u velikoj sali rektorata Beogradskog univerziteta,  predstavio je Virđilio Fernandez (Virgilio Fernandez)...

Range Rover Sport savladao Pikes Peak za 12:36 min

Range Rover Sport savladao Pikes Peak za 12:36 min

U okviru prezentacije na stazi slavne trke Pikes Peak Hill Climb, koja se može pohvaliti sa 156 krivina i deonicama na nadmorskoj visini od preko četiri hiljade metara, odličan rezultat je zabeležila nova generacija modela Range Rover Sport...

Prvi Cadillac ELR napustio fabrički pogon

Prvi Cadillac ELR napustio fabrički pogon

General Motors je sa proizvodne trake spustio svoj novi luksuzni elektromobil sa produženom autonomijom Cadillac ELR. Na ceremoniji zvaničnog početka proizvodnje bilo je i nekoliko zvaničnih gostiju, među kojima je bila i Simona De Silvestro, takmičar Chevroleta u serijalu IndyCar...

Hamann Range Rover Mystere: Misteriozni aristokrata

Hamann Range Rover Mystere: Misteriozni aristokrata

Hamann je za novu generaciju modela Range Rover pripremio atraktivan tjuning, koji jednostavno ne može biti neprimećen. Možda će ovako "misteriozna" modifikacija uticati da slavni terenac izgubi titulu britanskog aristokrate, ali zato je stepen prepoznatljivosti na visokom nivou...

Opelov popust za vozila sa lagera

Opelov popust za vozila sa lagera

U susret letu kompanija Opel je pripremila neverovatnu akciju sa popustima za vozila sa lagera koja su dostupna po najpovoljnijim uslovima do sada. Fantastični popusti iznose i do neverovatnih 2500 evra, a veličina popusta zavisi od izabranog modela...

Sada dostupna i na VIVA: Afro kafa nov i izvrstan ukus kafe

Sada dostupna i na VIVA: Afro kafa nov i izvrstan ukus kafe

Od nedavno posebna vrsta tretmana je dostupna na OMV benzinskim stanicama sa VIVA u Srbiji: Afro kafa, prvoklasna kafa iz šarolikog sveta moderne Afrike. Shodno tome, VIVA nudi prepoznatljivo iskustvo kafe sa mešavinom arabika i robusta zrna, napravljenim isključivo za VIVA, zasnovanom na konceptu koji vodi nazad ka poreklu pijenja kafe.

Ovo je nova Toyota Corolla (2014) - Prve fotografije i informacije

Ovo je nova Toyota Corolla (2014) - Prve fotografije i informacije

Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina. Uvođenjem nove Corolle - 11. generacije - ona se sada proizvodi u 16 fabrika i prodaje u preko 150 zemalja širom planete. Konačno imamo priliku da upoznamo izgled i tehniku naše - evropske verzije...

Monster Energy i Ken Block - Kvalifikaciona serija za Gymkhana GRiD

Monster Energy i Ken Block - Kvalifikaciona serija za Gymkhana GRiD

Ken Block i Monster Energy se vraćaju sa dugo očekivanim nastavkom Gymkhana GRiD sezone 2012 uz oficijalnu listu gradova za 2013. Evropske kvalifikacije se vraćaju opet na ove prostore, gde ćemo cepati gume kroz sedam kvalifikacionih rundi po celoj Evropi. Biće ovo takmičenje o kom će se pričati tokom 2013 godine.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje