AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

BMW potvrdio dolazak modela X4 - proizvodiće se u USA

BMW potvrdio dolazak modela X4 - proizvodiće se u USA

BMW se priprema za dolazak novog člana X porodice, koji će biti manji brat modelu X6. Kako bi se infrastrukturno pripremila za dolazak modela BMW X4, nemačka kompanija će investirati veliku sumu novca u svoju američku fabriku u Spartanburgu...

Sredstva u iznosu od 900 miliona dolara će biti utrošena u pripremu za proizvodnju modela BMW X4 u američkoj fabrici u Spartanburgu, u kojoj će do kraja ove godine će biti otvoreno oko 300 novih radnih mesta. Danas ovde radi preko sedam hiljada ljudi, a pre 18 godina ovde je bilo zaposleno samo pet stotina radnika.

Informacije o novom BMW projektu je otkrio Frank-Peter Arndt, član predsedništva BMW AG zadužen za fabriku u Južnoj Karolini. Polovinom ove decenije, ovde će se proizvoditi 350 hiljada automobila godišnje, rekao je Arndt. Podsetimo, troškovi za pokretanje proizvodnje nove generacije modela BMW X3 (F25), u periodu od 2008. do 2010. godine, iznosili su 750 miliona dolara. Arndt je konačno potvrdio informaciju, da BMW priprema u Spartanburgu proizvodnju petog SUV modela u ponudi nemačkog proizvođača - BMW X4.

Proizvodni pogoni u Južnoj Karolini su otvoreni 1994. godine. Najpre se tu proizvodila serija 3 (E36) za severnoameričko tržište, konkretno model 318i. Kasnije je proizvodni portfolio dopunjen sa modelom Z3 i njegovim naslednikom Z4. Krajem prošlog vieka, stigao je SUV prve serije X (X5), posle kojeg su stigli i modeli X6 i manji X3. 

BMW potvrdio dolazak modela X4 - proizvodiće se u USA

Ukupno ulaganje u postrojenja, postepeno proširivanje proizvodnje i smanjivanje uticaja poslovanja na životnu okolinu, iznosi oko šest milijardi dolara. Prošle godine, u ovoj fabrici je proizvedeno 267.065 automobila, što je međugodišnje povećanje za čak četvrtinu. Veoma uspešna je bila serija X3, koja je u svetu prodata u 117.944 primerka (+156 %!), a glavni "krivac" za ovako veliki skok je upravo gore pomenuta nova generacija ovog kvalitetnog modela. Više od 70 % automobila proizvedenih u ovoj fabrici (192.813) izvezeno je u 130 zemlje sveta.

Pored toga, američko tržište je za celu grupaciju BMW trenutno ključno i najveće tržište na svetu. Automobili marki BMW i Mini, u USA su u 2011. godini pronašli 305.418 vlasnika.

Automagazin.rs

Nova Toyota Corolla - Američka verzija se otkriva

Nova Toyota Corolla - Američka verzija se otkriva

Postalo je skoro tradicija, da automobilske kompanije svoje modele otkrivaju postepeno, kako bi privukli maksimalnu pažnju javnosti. Najčešće se dešava da proizvođači najpre obelodane fotografiju jednog detalja automobila: svetla, felna, deo enterijera... Toyota USA je učinila slično.

ABT Sportsline ubrzao VW Golf GTD

ABT Sportsline ubrzao VW Golf GTD

Za one, kojima je brzi dizelski Golf GTD nedovoljno snažan, nemačka tjunerska kompanija nudi upgrade za dvolitarski turbodizel motor. Za sve one kojima 184 konjske snage i 380 Nm nije dovoljno, ABT Sportsline ima rešenje...

Mazda3: Ovo je nova generacija ?

Mazda3: Ovo je nova generacija ?

Treća generacija modela Mazda3, po ugledu na ostale modele ove marke, koristi tehnologiju Skyactiv. Neimenovani japanski časopis objavio je prvi snimak plavog automobila, za kojeg tvrdi da je nova "trojka". Autentičnost fotografije nije potvrđena...

FIAT i IVECO pod jednim krovom u Crnoj Gori

FIAT i IVECO pod jednim krovom u Crnoj Gori

FIAT i Iveco su od počev od 3. juna prisutni na crnogorskom tržištu u ovlašćenom prodajno-servisnom centru KOV CAR u Danilovgradu. Prateći zamisao Fiat Grupe, ovlašćeni diler je u mogućnosti da ponudi proizvode počev od najmanjeg segmenta putničkih pa sve do teških kamiona...

Vitro Group inc - Letnje sniženje cena servisiranja Citroën vozila

Vitro Group inc - Letnje sniženje cena servisiranja Citroën vozila

U sredu 05. juna Vitro Group inc, zvanični uvoznik i distributer Citroen vozila za Srbiju i Crnu Goru, počinje veliku letnju servisnu akciju u svom servisu u Radničkoj 22, prekoputa Ade. Pred prestojeće letnje odmore vlasnici Citroen vozila imaju priliku da po veoma povoljnim cenama priprema svoje ljubimce za duža putovanja.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje